Igorrodz Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 WitamByłem dziś w pewnym sklepie wielkopowierzchniowym. Przechodząc obok regału z różnymi płatkami pomyślałem, co by było, jakby dodać ich do piwa. Wiem, że takie rzeczy już były próbowane, stosowane oraz opisywane, omawiane etc ale... ale szukając na forum nie znalazłem nic naprawdę konkretnego a zarazem krótkiego o płatkach gryczanych i płatkach jaglanych (zainteresowały mnie szczególnie te ostatnie, czy dodanie ich do jasnego piwa np Belgian Golden Strong Ale rozjaśni jego kolor?)Na forum jest, co prawda świetne kompedium ale brakuje tych płatków, o które pytam. Płatki owsiane pogłębiają smak i treściwość piwa, daje gładki, jedwabny, głęboki smak w piwie (Oatmeal Stout). Poza tym pomaga pianie.Płatki jęczmienne dają ostry, kłujący smak, który jednak dobrze łączy się z jęczmieniem palonym (Dry Stout). Także pomaga pianie.Płatki pszenne i żytnie dają większy smak pszenicy i żyta niż ich słody. Także pomagają pianie.Płatki kukurydziane i ryżowe nie dają własnego smaku, ale rozjaśniają piwo w smaku I kolorze (np. lekki lager). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz.b Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Wydaje mi się, że płatki jaglane będą podobne do kaszy jaglanej w efekcie. Podobnie jak ryżowe. Kiedyś szukałem materiałów o żółtym piwie i natrafiłęm na taki materiał, moze cię zainteresuje: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Możesz prześledzić zapiski piwowarów - gryczane pojawiają się częściej niż jaglane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Ja robiłem nie z płatkami tylko z kaszą gryczaną, to efekt bez jakiegoś szału, przypomina pszenicę, jakbym nie wiedział, to nie powiedziałbym że to piwo z gryką, jednocześnie filtracja gorzej niż żyto Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Ja robiłem z kaszą jaglaną. Czy bardzo rozjaśnia? Chyba nie. Natomiast dodaje taki fajny posmak, piwo jest ostrzejsze w smaku. Ja lubię. A, tylko ja jedno robiłem z 25% kaszy, a drugie z 70% kaszy. To drugie długo się musiało układać. tymonisko i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Jak chcesz rozjaśnić piwo to przejrzyj receptury na white IPA Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 rozjaśnia ryż, ja w swoim BGSA dodałem ryżu dla rozjaśnienia. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 16 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Kiedyś szukałem materiałów o żółtym piwie i natrafiłęm na taki materiał, moze cię zainteresuje: Dzięki. Po obejrzeniu dwóch części tego filmu - a szczególnie końcówki ostatniego - wygląda, że kasza jaglana daje efekt rozjaśnienia koloru piwa wprowadzając kolor żółty, złoty. Mam nadzieję, że płatki jaglane wprowadzą podobny efekt, wszak są z tego samego zboża i praktycznie niewiele się różnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 Z płatkami jaglanymi wyszło mdłe, nigdy więcej. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi