Igorrodz Posted November 9, 2016 Share Posted November 9, 2016 WitamByłem dziś w pewnym sklepie wielkopowierzchniowym. Przechodząc obok regału z różnymi płatkami pomyślałem, co by było, jakby dodać ich do piwa. Wiem, że takie rzeczy już były próbowane, stosowane oraz opisywane, omawiane etc ale... ale szukając na forum nie znalazłem nic naprawdę konkretnego a zarazem krótkiego o płatkach gryczanych i płatkach jaglanych (zainteresowały mnie szczególnie te ostatnie, czy dodanie ich do jasnego piwa np Belgian Golden Strong Ale rozjaśni jego kolor?)Na forum jest, co prawda świetne kompedium ale brakuje tych płatków, o które pytam. Płatki owsiane pogłębiają smak i treściwość piwa, daje gładki, jedwabny, głęboki smak w piwie (Oatmeal Stout). Poza tym pomaga pianie.Płatki jęczmienne dają ostry, kłujący smak, który jednak dobrze łączy się z jęczmieniem palonym (Dry Stout). Także pomaga pianie.Płatki pszenne i żytnie dają większy smak pszenicy i żyta niż ich słody. Także pomagają pianie.Płatki kukurydziane i ryżowe nie dają własnego smaku, ale rozjaśniają piwo w smaku I kolorze (np. lekki lager). Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz.b Posted November 10, 2016 Share Posted November 10, 2016 Wydaje mi się, że płatki jaglane będą podobne do kaszy jaglanej w efekcie. Podobnie jak ryżowe. Kiedyś szukałem materiałów o żółtym piwie i natrafiłęm na taki materiał, moze cię zainteresuje: Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 10, 2016 Share Posted November 10, 2016 Możesz prześledzić zapiski piwowarów - gryczane pojawiają się częściej niż jaglane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted November 10, 2016 Share Posted November 10, 2016 Ja robiłem nie z płatkami tylko z kaszą gryczaną, to efekt bez jakiegoś szału, przypomina pszenicę, jakbym nie wiedział, to nie powiedziałbym że to piwo z gryką, jednocześnie filtracja gorzej niż żyto Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted November 10, 2016 Share Posted November 10, 2016 Ja robiłem z kaszą jaglaną. Czy bardzo rozjaśnia? Chyba nie. Natomiast dodaje taki fajny posmak, piwo jest ostrzejsze w smaku. Ja lubię. A, tylko ja jedno robiłem z 25% kaszy, a drugie z 70% kaszy. To drugie długo się musiało układać. Igorrodz and tymonisko 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted November 10, 2016 Share Posted November 10, 2016 Jak chcesz rozjaśnić piwo to przejrzyj receptury na white IPA Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted November 11, 2016 Share Posted November 11, 2016 rozjaśnia ryż, ja w swoim BGSA dodałem ryżu dla rozjaśnienia. Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted November 16, 2016 Author Share Posted November 16, 2016 Kiedyś szukałem materiałów o żółtym piwie i natrafiłęm na taki materiał, moze cię zainteresuje: Dzięki. Po obejrzeniu dwóch części tego filmu - a szczególnie końcówki ostatniego - wygląda, że kasza jaglana daje efekt rozjaśnienia koloru piwa wprowadzając kolor żółty, złoty. Mam nadzieję, że płatki jaglane wprowadzą podobny efekt, wszak są z tego samego zboża i praktycznie niewiele się różnią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted November 20, 2016 Share Posted November 20, 2016 Z płatkami jaglanymi wyszło mdłe, nigdy więcej. Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now