Quick.Ben Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Witam, Szukałem podobnych tematów, ale jakoś nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpodwiedzi na pytanie. Mam od dwóch dni w fermentorze Brown Portera 13 Blg na FM Irlandzkie Ciemności. Na gęstwie po nim będę fermentował RISa 24 blg. Chciałbym przetrzymać Pottera dłużej na fermentacji burzliwej, może nawet pominąć cichą, nie będę chmielił na zimno ani za bardzo mi się z nim nie spieszy. RISa jednak chciałbym uwarzyć w najbliższy weekend a więc po tygodniu burzliwej. I teraz pytanie, czy lepiej zebrać gęstwę z piany już teraz, czy może przelać Portera po tygodniu do drugiego fermentora i zostawić go jeszcze na jakieś dwa tygodnie w tej samej temperaturze i dopiero wtedy obniżyć mu temperaturę? Obawiam się, że z piany mogę nie uzyskać wystarczająco gęstwy, poza tym nie chciałbym ich zabierać z jeszcze fermentującego piwa... Dzięki z góry za porady, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Lepiej zebrać z piany teraz. Przelanie fermentującego piwa po 8 dniach to bardzo dobry sposób na spieprzenie fermentacji. Quick.Ben 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Takiej odpowiedzi oczekiwałem, dziękuję. W takim razie dzisiaj zbiorę pianę. Możesz orientacyjnie powiedzieć, jak dużo powinienem jej mieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Na moje oko, z piany nie zbierzesz tyle drożdży, by wystarczyło na RISa, chyba że robisz 10l warkę, to prędzej Quick.Ben 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Warka standardowa 20 litrów. Mógłbym takie drożdże wrzucić na mieszadło, ale mam już tylko 100g ekstraktu słodowego, więc wyszedł by starter 1l, nie wiem czy to wystarczy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 1l starter odpada, za mały. Zbierz sobie na spokojnie z piany, zobacz ile masz, jeśli za mało (potrzebujesz wg kalkulatora 166ml zakładając 24blg i 20l) i koniecznie musisz warzyć w ten weekend to myślę, że już lepiej zlać znad drożdży te 13blg niż zepsuć sobie 24blg zbyt małą ilością drożdży. Najlepsze rozwiązanie to oczywiście przełożenie RISa na kolejny weekend. Quick.Ben 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 RIS to nie piwo do wypicia przy grillu, nie ma co na siłę się spieszyć. Wasze porady skłoniły mnie do przełożenia wszystkiego na kolejny weekend, żeby nie mieć wyrzutów sumienia, że coś zrobiłem nie tak. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Wyborna decyzja. Quick.Ben 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Skoro już ciągniemy ten temat to zapytam. Jest sens do takiej gęstwy zadać trochę brzeczki z początku gotowania żeby dać jej się obudzić przed zadaniem do 20 litrów czy nie ma sensu skoro gęstwa będzie prosto z piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Nie ma sensu, przełóż z fermentora do fermentora jakąś wyparzoną łyżką i będzie ok. Quick.Ben 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Okej, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Sorki za odkop, ale załóżmy taki RIS, zbieramy z piany gęstwę 3 lub 4 dnia feremetnacji, czy to może spowodować niedofermentowanie piwa, czy jednak ilość drożdży już w piwie uniemożliwia niedofermentowanie? Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Z RISa raczej się nie zbiera z tego co wiem. Za duże piwo, za bardzo zmęczone drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Godzinę temu, zasada napisał: Z RISa raczej się nie zbiera z tego co wiem. Za duże piwo, za bardzo zmęczone drożdże. 3 dnia już zmęczone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 13 minut temu, Krzyżak napisał: 3 dnia już zmęczone ? Bardziej gęstością nastawu niż czasem fermentacji. Zresztą może tylko powtarzam bezmyślnie mity. Kto to wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 No dobra, to załóżmy że nie mowa tu o risie, a o zwykłej ipie apie Pytam tylko, czy zbieranie piwa z piany może spowodować niedofermentowanie, czy ilość drożdży zawieszona w całej objętości piwa już do tego nie dopuści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 3 minuty temu, zasada napisał: Bardziej gęstością nastawu niż czasem fermentacji. Zresztą może tylko powtarzam bezmyślnie mity. Kto to wie. Co innego gęstwa, która przerobiła 25P w dwa tygodnie a co innego drożdże z piany 3 dnia fermentacji. 2 minuty temu, maciek1221 napisał: No dobra, to załóżmy że nie mowa tu o risie, a o zwykłej ipie apie Pytam tylko, czy zbieranie piwa z piany może spowodować niedofermentowanie, czy ilość drożdży zawieszona w całej objętości piwa już do tego nie dopuści. Z tego co czytałem i widziałem na YT przy zebraniu do 1/3 piany, nie zauważą się skutków ubocznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 1 hour ago, maciek1221 said: Pytam tylko, czy zbieranie piwa z piany może spowodować niedofermentowanie, czy ilość drożdży zawieszona w całej objętości piwa już do tego nie dopuści. Komercyjne browary robią tak od lat. Przyjmuje się, że można top-croppować do 50% piany z fermentora na raz. W trakcie aktywnej fermentacji po 24h będziesz miał nową czapę i tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 16 minut temu, Pingwinho napisał: Komercyjne browary robią tak od lat. Przyjmuje się, że można top-croppować do 50% piany z fermentora na raz. W trakcie aktywnej fermentacji po 24h będziesz miał nową czapę i tak. A które tak robią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Z pamięci to Anchor Brewing w SF i Samuel Smith w UK. Może to dlatego, że oba browary prowadzą fermentację w otwartych kadziach i mają dzięki temu ułatwiony dostęp? Również Wyeast i Grainfather na swoich stronach piszą, o tym że top-cropping i skimming Krausen to całkiem popularna praktyka browarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 26 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2022 Jak byłem na wycieczce w Sulimarze to się nie mogli nachwalić, że mają stalowe fermentory z podnoszonym stożkowym wiekiem (na łańcuchach szly w górę) właśnie do zbierania drożdży z piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się