Jump to content

Zbieranie gęstwy z piany na fermentacji burzliwej


Recommended Posts

Witam,

Szukałem podobnych tematów, ale jakoś nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpodwiedzi na pytanie.

Mam od dwóch dni w fermentorze Brown Portera 13 Blg na FM Irlandzkie Ciemności. Na gęstwie po nim będę fermentował RISa 24 blg. Chciałbym przetrzymać Pottera dłużej na fermentacji burzliwej, może nawet pominąć cichą, nie będę chmielił na zimno ani za bardzo mi się z nim nie spieszy. RISa jednak chciałbym uwarzyć w najbliższy weekend a więc po tygodniu burzliwej. I teraz pytanie, czy lepiej zebrać gęstwę z piany już teraz, czy może przelać Portera po tygodniu do drugiego fermentora i zostawić go jeszcze na jakieś dwa tygodnie w tej samej temperaturze i dopiero wtedy obniżyć mu temperaturę? Obawiam się, że z piany mogę nie uzyskać wystarczająco gęstwy, poza tym nie chciałbym ich zabierać z jeszcze fermentującego piwa...

Dzięki z góry za porady, pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

1l starter odpada, za mały.

 

Zbierz sobie na spokojnie z piany, zobacz ile masz, jeśli za mało (potrzebujesz wg kalkulatora 166ml zakładając 24blg i 20l) i koniecznie musisz warzyć w ten weekend to myślę, że już lepiej zlać znad drożdży te 13blg niż zepsuć sobie 24blg zbyt małą ilością drożdży. 

 

Najlepsze rozwiązanie to oczywiście przełożenie RISa na kolejny weekend.

Link to comment
Share on other sites

RIS to nie piwo do wypicia przy grillu, nie ma co na siłę się spieszyć. Wasze porady skłoniły mnie do przełożenia wszystkiego na kolejny weekend, żeby nie mieć wyrzutów sumienia, że coś zrobiłem nie tak. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

Skoro już ciągniemy ten temat to zapytam. Jest sens do takiej gęstwy zadać trochę brzeczki z początku gotowania żeby dać jej się obudzić przed zadaniem do 20 litrów czy nie ma sensu skoro gęstwa będzie prosto z piwa?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Sorki za odkop, ale załóżmy taki RIS, zbieramy z piany gęstwę 3 lub 4 dnia feremetnacji, czy to może spowodować niedofermentowanie piwa, czy jednak ilość drożdży już w piwie uniemożliwia niedofermentowanie? Pzdr

Link to comment
Share on other sites

No dobra, to załóżmy że nie mowa tu o risie, a o zwykłej ipie apie ;)

Pytam tylko, czy zbieranie piwa z piany może spowodować niedofermentowanie, czy ilość drożdży zawieszona w całej objętości piwa już do tego nie dopuści.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, zasada napisał:

Bardziej gęstością nastawu niż czasem fermentacji. Zresztą może tylko powtarzam bezmyślnie mity. Kto to wie.

Co innego gęstwa, która przerobiła 25P w dwa tygodnie a co innego drożdże z piany 3 dnia fermentacji.

 

2 minuty temu, maciek1221 napisał:

No dobra, to załóżmy że nie mowa tu o risie, a o zwykłej ipie apie ;)

Pytam tylko, czy zbieranie piwa z piany może spowodować niedofermentowanie, czy ilość drożdży zawieszona w całej objętości piwa już do tego nie dopuści.

Z tego co czytałem i widziałem na YT przy zebraniu do 1/3 piany, nie zauważą się skutków ubocznych. 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, maciek1221 said:

Pytam tylko, czy zbieranie piwa z piany może spowodować niedofermentowanie, czy ilość drożdży zawieszona w całej objętości piwa już do tego nie dopuści.

Komercyjne browary robią tak od lat. Przyjmuje się, że można top-croppować do 50% piany z fermentora na raz. W trakcie aktywnej fermentacji po 24h będziesz miał nową czapę i tak.

Link to comment
Share on other sites

16 minut temu, Pingwinho napisał:

Komercyjne browary robią tak od lat. Przyjmuje się, że można top-croppować do 50% piany z fermentora na raz. W trakcie aktywnej fermentacji po 24h będziesz miał nową czapę i tak.

A które tak robią?

 

Link to comment
Share on other sites

Z pamięci to Anchor Brewing w SF i Samuel Smith w UK. Może to dlatego, że oba browary prowadzą fermentację w otwartych kadziach i mają dzięki temu ułatwiony dostęp?

 

Również Wyeast i Grainfather na swoich stronach piszą, o tym że top-cropping i skimming Krausen to całkiem popularna praktyka browarów.

Link to comment
Share on other sites

Jak byłem na wycieczce w Sulimarze to się nie mogli nachwalić, że mają stalowe fermentory z podnoszonym stożkowym wiekiem (na łańcuchach szly w górę) właśnie do zbierania drożdży z piany.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.