Quick.Ben Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 Witam, Szukałem podobnych tematów, ale jakoś nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpodwiedzi na pytanie. Mam od dwóch dni w fermentorze Brown Portera 13 Blg na FM Irlandzkie Ciemności. Na gęstwie po nim będę fermentował RISa 24 blg. Chciałbym przetrzymać Pottera dłużej na fermentacji burzliwej, może nawet pominąć cichą, nie będę chmielił na zimno ani za bardzo mi się z nim nie spieszy. RISa jednak chciałbym uwarzyć w najbliższy weekend a więc po tygodniu burzliwej. I teraz pytanie, czy lepiej zebrać gęstwę z piany już teraz, czy może przelać Portera po tygodniu do drugiego fermentora i zostawić go jeszcze na jakieś dwa tygodnie w tej samej temperaturze i dopiero wtedy obniżyć mu temperaturę? Obawiam się, że z piany mogę nie uzyskać wystarczająco gęstwy, poza tym nie chciałbym ich zabierać z jeszcze fermentującego piwa... Dzięki z góry za porady, pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 Lepiej zebrać z piany teraz. Przelanie fermentującego piwa po 8 dniach to bardzo dobry sposób na spieprzenie fermentacji. Quick.Ben 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quick.Ben Posted November 15, 2016 Author Share Posted November 15, 2016 Takiej odpowiedzi oczekiwałem, dziękuję. W takim razie dzisiaj zbiorę pianę. Możesz orientacyjnie powiedzieć, jak dużo powinienem jej mieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 Na moje oko, z piany nie zbierzesz tyle drożdży, by wystarczyło na RISa, chyba że robisz 10l warkę, to prędzej Quick.Ben 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quick.Ben Posted November 15, 2016 Author Share Posted November 15, 2016 Warka standardowa 20 litrów. Mógłbym takie drożdże wrzucić na mieszadło, ale mam już tylko 100g ekstraktu słodowego, więc wyszedł by starter 1l, nie wiem czy to wystarczy.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 1l starter odpada, za mały. Zbierz sobie na spokojnie z piany, zobacz ile masz, jeśli za mało (potrzebujesz wg kalkulatora 166ml zakładając 24blg i 20l) i koniecznie musisz warzyć w ten weekend to myślę, że już lepiej zlać znad drożdży te 13blg niż zepsuć sobie 24blg zbyt małą ilością drożdży. Najlepsze rozwiązanie to oczywiście przełożenie RISa na kolejny weekend. Quick.Ben 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quick.Ben Posted November 15, 2016 Author Share Posted November 15, 2016 RIS to nie piwo do wypicia przy grillu, nie ma co na siłę się spieszyć. Wasze porady skłoniły mnie do przełożenia wszystkiego na kolejny weekend, żeby nie mieć wyrzutów sumienia, że coś zrobiłem nie tak. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc Enethion 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 Wyborna decyzja. Quick.Ben 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quick.Ben Posted November 15, 2016 Author Share Posted November 15, 2016 Skoro już ciągniemy ten temat to zapytam. Jest sens do takiej gęstwy zadać trochę brzeczki z początku gotowania żeby dać jej się obudzić przed zadaniem do 20 litrów czy nie ma sensu skoro gęstwa będzie prosto z piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted November 15, 2016 Share Posted November 15, 2016 Nie ma sensu, przełóż z fermentora do fermentora jakąś wyparzoną łyżką i będzie ok. Quick.Ben 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quick.Ben Posted November 15, 2016 Author Share Posted November 15, 2016 Okej, dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Sorki za odkop, ale załóżmy taki RIS, zbieramy z piany gęstwę 3 lub 4 dnia feremetnacji, czy to może spowodować niedofermentowanie piwa, czy jednak ilość drożdży już w piwie uniemożliwia niedofermentowanie? Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Z RISa raczej się nie zbiera z tego co wiem. Za duże piwo, za bardzo zmęczone drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Godzinę temu, zasada napisał: Z RISa raczej się nie zbiera z tego co wiem. Za duże piwo, za bardzo zmęczone drożdże. 3 dnia już zmęczone ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 13 minut temu, Krzyżak napisał: 3 dnia już zmęczone ? Bardziej gęstością nastawu niż czasem fermentacji. Zresztą może tylko powtarzam bezmyślnie mity. Kto to wie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek1221 Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 No dobra, to załóżmy że nie mowa tu o risie, a o zwykłej ipie apie Pytam tylko, czy zbieranie piwa z piany może spowodować niedofermentowanie, czy ilość drożdży zawieszona w całej objętości piwa już do tego nie dopuści. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 3 minuty temu, zasada napisał: Bardziej gęstością nastawu niż czasem fermentacji. Zresztą może tylko powtarzam bezmyślnie mity. Kto to wie. Co innego gęstwa, która przerobiła 25P w dwa tygodnie a co innego drożdże z piany 3 dnia fermentacji. 2 minuty temu, maciek1221 napisał: No dobra, to załóżmy że nie mowa tu o risie, a o zwykłej ipie apie Pytam tylko, czy zbieranie piwa z piany może spowodować niedofermentowanie, czy ilość drożdży zawieszona w całej objętości piwa już do tego nie dopuści. Z tego co czytałem i widziałem na YT przy zebraniu do 1/3 piany, nie zauważą się skutków ubocznych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 1 hour ago, maciek1221 said: Pytam tylko, czy zbieranie piwa z piany może spowodować niedofermentowanie, czy ilość drożdży zawieszona w całej objętości piwa już do tego nie dopuści. Komercyjne browary robią tak od lat. Przyjmuje się, że można top-croppować do 50% piany z fermentora na raz. W trakcie aktywnej fermentacji po 24h będziesz miał nową czapę i tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 16 minut temu, Pingwinho napisał: Komercyjne browary robią tak od lat. Przyjmuje się, że można top-croppować do 50% piany z fermentora na raz. W trakcie aktywnej fermentacji po 24h będziesz miał nową czapę i tak. A które tak robią? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Z pamięci to Anchor Brewing w SF i Samuel Smith w UK. Może to dlatego, że oba browary prowadzą fermentację w otwartych kadziach i mają dzięki temu ułatwiony dostęp? Również Wyeast i Grainfather na swoich stronach piszą, o tym że top-cropping i skimming Krausen to całkiem popularna praktyka browarów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted January 26, 2022 Share Posted January 26, 2022 Jak byłem na wycieczce w Sulimarze to się nie mogli nachwalić, że mają stalowe fermentory z podnoszonym stożkowym wiekiem (na łańcuchach szly w górę) właśnie do zbierania drożdży z piany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now