Azizi1926 Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Nie wiesz czy drożdże dedykowane do weizena dają estry i fenole? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Mnie chodziło o to ,ze niededykowanymi drożdżami też się da zrobić Witka , chociaż lepiej takimi które dają czysty profil , a Ty stwierdziłeś ,że dałem do zrozumienia ,że FM41 nie dają żadnych fenoli ani estrów jakby troche z drugiej mańki , a ja nie wiem czy nie dawają , bo na nich nie robiłemOkej, nie zrozumieliśmy się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Wit na FM41? Co sądzicie? Bardzo zły pomysł, FM41 nadają się do piw pszenicznych ale w stylu bawarskim, a nie belgijskim. Poczytaj trochę o charakterystyce tych stylów piwnych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) OK.Czyli z tego, co wyczytałem Z SUCHYCH najlepsze będą chyba - Mangrove Jack's M21 Belgian Wit, Mangrove Jack's M27 Belgian Ale i Fermentis Safale K-97. I tych właśnie powinien użyć autor, widzę że chce zrobić bowiem z suchych Natomiast Z PŁYNNYCH jest tego więcej - Fermentum Mobile FM20 Białe Walonki, Wyeast 3463 Forbidden Fruit, Wyeast 3944 Belgian Witbier, White Labs WLP400 Belgian Wit Ale, White Labs WLP401 Belgian Wit II Ale, White Labs WLP575 Belgian Ale Blend. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Witam, ze zrobionych przeze mnie 26 warek aż 6 to witbiery. Napisze kilka spostrzeżeń na ten temat: 1. Drożdże FM 20 "Białe walonki" są lepsze od S-33 (nawet z drugiego pokolenia). To, ze suche są gorsze nie znaczy, że nie można zrobić na nich dobrego witbiera 2. Pszenica niesłodowana, ześrutowana, skleikowana jest o wiele lepsza od płatków pszenicznych. Dodaje jej mniej więcej 40-50 % zasypu. 3. Dodatek niesłodowanego owsa (10%) zepsuł mi piane i nie zauważyłem tzw. aksamitności i gładkości piwa. 4. Temperatura zacierania: najlepsze efekty osiągnąłem zacierając na lenia w temperaturze 68-69 st. C. Tak wysoka temperatura wyszła mi przypadkiem, gdy dodałem skleikowną pszenice do wody w temp. 50 st. C. Kleik miał ponad 80 st. było go ponad 10 litrów i tak wyszło. Piwo było słodsze ale bardzo smaczne. Od dawna nie robię przerwy białkowej. 5. Do witbiera potrzebny jest większy gar zacierny gdy osobno kleikuje się pszenice. Ja używam ok 2,5 Kg pszenicy - kleikuje w 12 litrach wody. Należy to uwzględnić. 6. Filtracja: ja nie miałem problemu mimo dużego udziału niesłodowanej pszenicy. Filtruje przez oplot. Ważna jest temperatura zacieru i należy poczekać ok 15 minut, żeby się młóto ułożyło. 7. Przyprawy: ja używam: chmiel na goryczkę (niewiele), curacao, skórka świeżej pomarańczy i cytryny (bez białego albedo) i kolendra. Dodaje je na ostatnie kilka minut gotowania i chłodze w brzeczce. Zauważyłem, że aromat świeżej skórki pomarańczowej ulatnia se bardzo szybko. Curacao daje więcej goryczki niż aromatu. Ostatnio miałem dodać trawy cytrynowej ale nie zrobiłem tego - może następnym razem. 8. Fermentacja: o drożdżach już pisałem. Ja swoje piwa fermentuje w temperaturze pokojowej (ok 19-20. C). Efekty są ok, ale zamierzam zbudować skrzynie ze styropianu i mam nadzieje na znaczącą poprawę. Nie przelewam piwa na cicha fermentacje. Według mnie idealnym Witbierem jest piwo z browaru Kormoran. Mam nadzieje ze kiedyś zbliżę się jakościowo do niego . Mam nadzieje, ze pomogłem Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Dzieki konrados właśnie Witam, ze zrobionych przeze mnie 26 warek aż 6 to witbiery. Napisze kilka spostrzeżeń na ten temat: 1. Drożdże FM 20 "Białe walonki" są lepsze od S-33 (nawet z drugiego pokolenia). To, ze suche są gorsze nie znaczy, że nie można zrobić na nich dobrego witbiera 2. Pszenica niesłodowana, ześrutowana, skleikowana jest o wiele lepsza od płatków pszenicznych. Dodaje jej mniej więcej 40-50 % zasypu. 3. Dodatek niesłodowanego owsa (10%) zepsuł mi piane i nie zauważyłem tzw. aksamitności i gładkości piwa. 4. Temperatura zacierania: najlepsze efekty osiągnąłem zacierając na lenia w temperaturze 68-69 st. C. Tak wysoka temperatura wyszła mi przypadkiem, gdy dodałem skleikowną pszenice do wody w temp. 50 st. C. Kleik miał ponad 80 st. było go ponad 10 litrów i tak wyszło. Piwo było słodsze ale bardzo smaczne. Od dawna nie robię przerwy białkowej. 5. Do witbiera potrzebny jest większy gar zacierny gdy osobno kleikuje się pszenice. Ja używam ok 2,5 Kg pszenicy - kleikuje w 12 litrach wody. Należy to uwzględnić. 6. Filtracja: ja nie miałem problemu mimo dużego udziału niesłodowanej pszenicy. Filtruje przez oplot. Ważna jest temperatura zacieru i należy poczekać ok 15 minut, żeby się młóto ułożyło. 7. Przyprawy: ja używam: chmiel na goryczkę (niewiele), curacao, skórka świeżej pomarańczy i cytryny (bez białego albedo) i kolendra. Dodaje je na ostatnie kilka minut gotowania i chłodze w brzeczce. Zauważyłem, że aromat świeżej skórki pomarańczowej ulatnia se bardzo szybko. Curacao daje więcej goryczki niż aromatu. Ostatnio miałem dodać trawy cytrynowej ale nie zrobiłem tego - może następnym razem. 8. Fermentacja: o drożdżach już pisałem. Ja swoje piwa fermentuje w temperaturze pokojowej (ok 19-20. C). Efekty są ok, ale zamierzam zbudować skrzynie ze styropianu i mam nadzieje na znaczącą poprawę. Nie przelewam piwa na cicha fermentacje. Według mnie idealnym Witbierem jest piwo z browaru Kormoran. Mam nadzieje ze kiedyś zbliżę się jakościowo do niego . Mam nadzieje, ze pomogłem Chodzi Ci o płatki owsiane ,że lepiej nie dodawać? Co do fermentacji też ją robię w temperaturze pokojowej która waha się miedzy 17 a 21 Edytowane 1 Grudnia 2016 przez demonik83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Czyli z tego, co wyczytałem Z SUCHYCH najlepsze będą chyba - Mangrove Jack's M21 Belgian Wit, Mangrove Jack's M27 Belgian Ale i Fermentis Safale K-97. Z moje strony dodał bym jeszcze Gozdawa Classic Belgian Witbier. Na tych drożdżach przefermentowałem już 5 Wtków i jeśli chodzi o suchary to z czystym sumieniem mogę je polecić każdemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 dodał bym jeszcze Gozdawa KIlka opinii w sieci, więcej negatywnych o samej Gozdawie więc nie mam do nich zaufania - dlatego nie wymieniłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 więc nie mam do nich zaufania a kupujesz drożdże czy firmę/napis? Ja polecam ten szczep a nie firmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Po dłuższym namyśle stwierdziłem ,że chyba zrobię ze 3 witki pod rząd zamówię FM Białe Walonki i będę zbierał gęstwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Chodzi Ci o płatki owsiane ,że lepiej nie dodawać? Co do fermentacji też ją robię w temperaturze pokojowej która waha się miedzy 17 a 21 No właśnie mam takie przeczucie, że dodatek niesłodowanego owsa do witbiera nic nie wnosi a może pogorszyć (w tym przypadku piane). Dodawałem owies do mocnych ciemnych piw i tam spełniał on swoją funkcje (działałay tam słody karmelowe). Fermentacja w pokoju gdzie jest 19-20 st. C jest ok, ale myślę, obniżenie jej o 2-3 stopnie da zadowalające efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 No właśnie mam takie przeczucie, że dodatek niesłodowanego owsa do witbiera nic nie wnosi a może pogorszyć (w tym przypadku piane). Ja wiem, ze się mylisz Na pewno nie owies nie psuje piany w witbierze, a wnosi to co do innych piw (ja to nazywam gładkością). Ponieważ dawno temu dostałem przepis bazowy na witka od zawodowego piwowara i sprawdził się w dla mnie w 100%, to ożywam tego zasypu zawsze i jestem zadowolony. Oczywiście moje zadowolenie jest moim, a nie kogo innego więc żaden to argument, ale z drugiej strony jakby to komu mogło pomóc to bym się cieszył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 No właśnie mam takie przeczucie, że dodatek niesłodowanego owsa do witbiera nic nie wnosi a może pogorszyć (w tym przypadku piane). Ja wiem, ze się mylisz Na pewno nie owies nie psuje piany w witbierze, a wnosi to co do innych piw (ja to nazywam gładkością). Ponieważ dawno temu dostałem przepis bazowy na witka od zawodowego piwowara i sprawdził się w dla mnie w 100%, to ożywam tego zasypu zawsze i jestem zadowolony. Oczywiście moje zadowolenie jest moim, a nie kogo innego więc żaden to argument, ale z drugiej strony jakby to komu mogło pomóc to bym się cieszył. Więc tak: 1. To było moje subiektywne odczucie, że dodatek niesłodowanego owsa nic nie wniósł do witbiera 2. Być może to inne czynniki wpłynęły ta brak piany 3. Fakt jest taki, że owies zawiera dużo tłuszczów - nawet 2-3 razy więcej od innych zbóż (źródło: wiki) i to wpływa niekorzystnie na piane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) 3. Fakt jest taki, że owies zawiera dużo tłuszczów - nawet 2-3 razy więcej od innych zbóż (źródło: wiki) i to wpływa niekorzystnie na piane. No nie wiem, @dori z blog.homebrewing.pl na temat owsa wypowiada się w ten sposób (cytuję) "Owies zawiera duże ilości białka i beta glukanów. Nadaje piwu pewną kremowość, jedwabistość, pełnię smakową. W dwojaki sposób poprawia pienistość piwa – białka o średniej masie cząsteczkowej biorą udział w tworzeniu piany, a beta glukany zwiększają lepkość, przez co ją stabilizują. Owies zawiera co prawda znaczne ilości tłuszczu, ale praktyka pokazuje, że nie ma przesłanek do tego aby obawiać się, że tłuszcz ten zniszczy pianę, gdyż jest on zazwyczaj wykorzystywany przez drożdże do budowania nowych komórek." (koniec cytatu). Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ponieważ dawno temu dostałem przepis bazowy na witka od zawodowego piwowara i sprawdził się w dla mnie w 100%, to ożywam tego zasypu zawsze i jestem zadowolony. Oczywiście moje zadowolenie jest moim, a nie kogo innego więc żaden to argument, ale z drugiej strony jakby to komu mogło pomóc to bym się cieszył. Ja bym bardzo prosił o taki przepis jeśli to nie tajemnica, w przyszłym roku planuję kilka witków zrobić żeby trafić w "tego jedynego" więc chętnie się przyjrzę takiej recepturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 więc chętnie się przyjrzę takiej recepturze. Mówisz i masz cytat z "oryginału" "*pilzneński bruntal- 1,6kg*pszenica niesłodowana- 1,15kg*płatki owsiane górskie-0,4kg*słód pszeniczny- 0,4kg*słód zakwaszający- 0,08kggotowanie 70'Cascade 16g 60'Lubelski 9g 15'Mosaic 3g+Amarilo 3g +Kolendra 9g+skórka pomarańczowa 80g 10'skórka pomarańczowa 80g+kolendra 9g+rumianek 10g 3'" udarr i redlum 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Dobra nie ma co kombinować to pierwsza warka więc po małych modyfikacjach robie z tego co mam plus FM Białe Walonki i woda źródlana z Tesco dziękuje za pomoc Jako puente tego wątku dodam-piwo uwarzone obecnie już zadane drożdże do fermentacji FM Białe Walonki temp fermentacji ok 16 stopni Edytowane 11 Grudnia 2016 przez demonik83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Mówisz i masz cytat z "oryginału" "*pilzneński bruntal- 1,6kg *pszenica niesłodowana- 1,15kg *płatki owsiane górskie-0,4kg *słód pszeniczny- 0,4kg *słód zakwaszający- 0,08kg gotowanie 70' Cascade 16g 60' Lubelski 9g 15' Mosaic 3g+Amarilo 3g +Kolendra 9g+skórka pomarańczowa 80g 10' skórka pomarańczowa 80g+kolendra 9g+rumianek 10g 3'" Przymierzam się powoli do tego. Podpowie mi ktoś jak to poprawnie zatrzeć? Czy mogę zrobić tak: Płatki owsiane górskie do 2l wody, kleikowanie 20 minut w 70 stopniach. W drugim garze słody + pszenica niesłodowana do 7l wody o temp 57 stopni. Dorzucenie skleikowanych płatków. Przerwa białkowa 55 stopni - 20 minut 65 stopni - 60 minut 75 - mashout Czy białkową można pominąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Przerwa białkowa 55 stopni - 20 minut A po co ta przerwa? Wg mnie jest w takich piwach wręcz szkodliwa, ale to Twoje piwo więc zrobisz jak uważasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Dlaczego płatki chcesz kleikować a pszenicę niesłodowaną już nie? Kup sobie płatki błyskawiczne a skleikuj pszenicę niesłodowaną. Pod moim postem masz link do moich zapisków. Jest tam witbier, warka nr 15. Wg. mnie wyszło dobrze. luki161 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Dlaczego płatki chcesz kleikować a pszenicę niesłodowaną już nie? Kup sobie płatki błyskawiczne a skleikuj pszenicę niesłodowaną. Pod moim postem masz link do moich zapisków. Jest tam witbier, warka nr 15. Wg. mnie wyszło dobrze. Dzięki, rzeczywiście wtopa z mojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się