Gawron Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Hej. Jak tylko zwolnią się fermentory ruszam z kolejnymi warzeniami i chciałbym liznąć tematu słodów wędzonych. Poza kilkoma grodziszami nie miałem styczności z piwami na wędzonych słodach. Prosił bym jak macie o podrzucenie jakiegoś pomysłu, przepisu lub linku na jakieś proste wędzone piwko, takie któremu da radę początkujący taki jak ja, a pozwoli poznać smak wędzonek. Jeden warunek. Górne drożdże. Najlepiej suche. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 To może 100% dowolnego słodu wędzonego (lub mieszanka), 12°Blg, 30IBU, neutralne ale'owe np. US-05? zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 To może 100% dowolnego słodu wędzonego (lub mieszanka), 12°Blg, 30IBU, neutralne ale'owe np. US-05? Jaki słód byś polecał? Wybór jest ogromny. Buk, dąb, czereśnia, torf itd.... Nie wiem od którego zacząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Może buk na początek, najbardziej chyba klasyczny. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 W tym roku w Cieszynie mój rauchpils na Bestmaltzu wygrał. Pilecam ten słód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 W tym roku w Cieszynie mój rauchpils na Bestmaltzu wygrał. Pilecam ten słód Ile % go dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 W tym roku w Cieszynie mój rauchpils na Bestmaltzu wygrał. Pilecam ten słód http://twojbrowar.pl/pl/specjalne/560-slod-wedzony-bestmalz.html Czy ten masz na myśli? Da radę uwarzyć na nim proste Ale z zasypem 100% tego słodu, tak jak polecił kolega @kantor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) 100% Steinbach i będziesz zadowolony. EDIT: Z Bestmalzem miałem raz bardzo przykrą niespodziankę. Miał być zwykły wędzony, a dopiero po gotowaniu okazało się, że to torfowy. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez the_doctor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 100% Steinbach i będziesz zadowolony. EDIT: Z Bestmalzem miałem raz bardzo przykrą niespodziankę. Miał być zwykły wędzony, a dopiero po gotowaniu okazało się, że to torfowy. No co Ty? Przecież ten torfowy wyraźnie czuć jak się go wącha z wora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Dokładnie, ten słód śmierdzi na kilometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 OT: EDIT: Z Bestmalzem miałem raz bardzo przykrą niespodziankę. Miał być zwykły wędzony, a dopiero po gotowaniu okazało się, że to torfowy. Z jednym sklepem stacjonarnym miałem taką sytuację: na biegu musiałem dobrać kilka kg żytniego i przy okazji pytam czy mają coś delikatnie wedzonego. No i Pan mówi, że mają słód grodziski. A ja ok. Wziąłem żytni i grodziski, zapakowałem się i do domu. Ponieważ mieszkam blisko, zaraz po przyjściu dopytałem elektronicznie jaki dokładnie ten słód grodziski jest. I Pan na FB napisał mi, że to Castlemaltig whisky light. Sklep upadł. Ja nie płakałem mimo, że mieszkałem za rogiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zazdroszczę sklepu w okolicy. Ostatnio wyjechałem Pani obsługującej miejscowy sklep który w nazwie ma szumnie napisane "BROWAR" z pytaniem o refraktometr, to oczy mało z orbit oczy jej nie wyskoczyły. Stwierdziła, że chyba nie mają. Ja zaś znalazłem go na ladzie przed jej oczami. Zapytała zdziwiona "Co to?", a następnie stwierdziła "Ale fajna lornetka" i że cały czas się zastanawiała co to jest, ale bała się otworzyć opakowanie, ponieważ sprzęt kosztuje 160 pln i nie chciała zniszczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 100% Steinbach i będziesz zadowolony. EDIT: Z Bestmalzem miałem raz bardzo przykrą niespodziankę. Miał być zwykły wędzony, a dopiero po gotowaniu okazało się, że to torfowy. No co Ty? Przecież ten torfowy wyraźnie czuć jak się go wącha z wora Dokładnie, ten słód śmierdzi na kilometr No właśnie sam byłem zaskoczony:) Z wora pachniał normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Zerknij na moje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Ja robiłem ostatnio tak: Warka 20-22l 13 blg 2,5 kg jęczmienny Steinbach wędzony bukiem 1 kg monachijski jasny 1 kg żytni 0,33 kg caramunich II 100g łuski ryżowej do filtracji Zacieranie 30' w 63°C, dodanie łuski ryżowej i 30' w 72°C do negatywnej próby jodowej Chmielenie tylko na gryczkę do poziomu 25-30 IBU dowolnym klasycznym chmielem goryczkowym. Fermentacja w 18°C Drożdże US-05 Po 10 dniach cichej połowę zabutelkowałem, a do pozostałej części wsypałem 35g Simcoe na zimno na 4 dni. Dzisiaj butelkowałem część z Simcoe i przy próbie smaku było bardzo fajne. Wędzona sosna, żywica i trochę ananasa. Część bez Simcoe też była w porządku. Wyraźna wędzoność, subtelny karmel i ciekawy kolor bardzo przypominający barleywine. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Proste piwo wędzone na początek drogi piwowarskiej - słód żytni, jakieś łuski, chmielone na zimno BuDeX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Szukam mimo wszystko zasypu który najmocniej uwypukli smak słodu wędzonego. Nie chciał bym go przykrywać zbyt mocno karmelem, czy tym bardziej ameryką. Na kombinowanie przyjdzie czas później. Pytanko mam. Czy łuska ryżowa przy tym zasypie jest potrzebna? Edit: kolega mnie uprzedił Edytowane 6 Grudnia 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Łuska jest aby wspomóc filtrowanie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Łuska jest aby wspomóc filtrowanie. Czemu służy łuska, to ja wiem. Pytałem się czy przy tym zasypie była potrzebna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Łuska jest aby wspomóc filtrowanie. żytniego? Myślę, że żytniemu łuska nie pomaga Z moich obserwacji wynika, że pomaga przerwa betaglukanowa i bardzo wolne filtrowanie. Łuska jest dobra, ale nie jak zacier ma konsystencję kisielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 W tym roku w Cieszynie mój rauchpils na Bestmaltzu wygrał. Pilecam ten słód Ile % go dałeś? 50/50 z pilzneńskim W tym roku w Cieszynie mój rauchpils na Bestmaltzu wygrał. Pilecam ten słód http://twojbrowar.pl/pl/specjalne/560-slod-wedzony-bestmalz.html Czy ten masz na myśli? Da radę uwarzyć na nim proste Ale z zasypem 100% tego słodu, tak jak polecił kolega @kantor? Brałem od Wojtka cały worek, ale chyba tak bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Wędzone uwarzone i pierwsze wrażenie jest takie, że mogę zakochać się w wędzonkach. Jestem zachwycony smakiem i aromatem.. Zasyp wyglądał tak: Pale Ale 1 kg Wędzony bukiem Weyermann 1,5 kg Drożdże s-04 Z 12,5 zeszło do 2 Blg Tak się niestety trafiło, że muszę wyjechać i wrócę dopiero za cztery tygodnie. Co proponujecie zrobić z piwkiem. Mogę w niedzielę zabutelkować. Mogę zlać na cichą i trzymać w temperaturze pokojowej, albo w lodówce w temperaturze pomiędzy 2, a 7 stopni, lub ewentualnie część czasu w pokojowej, a część w lodówce. Jaka rada? Piwo fermentuje 2 tygodnie. Edytowane 23 Lutego 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Wędzone uwarzone i pierwsze wrażenie jest takie, że mogę zakochać się w wędzonkach. Jestem zachwycony smakiem i aromatem.. Zasyp wyglądał tak: Pale Ale 1 kg Wędzony bukiem Weyermann 1,5 kg Drożdże s-04 Z 12,5 zeszło do 2 Blg Tak się niestety trafiło, że muszę wyjechać i wrócę dopiero za cztery tygodnie. Co proponujecie zrobić z piwkiem. Mogę w niedzielę zabutelkować. Mogę zlać na cichą i trzymać w temperaturze pokojowej, albo w lodówce w temperaturze pomiędzy 2, a 7 stopni, lub ewentualnie część czasu w pokojowej, a część w lodówce. Jaka rada? Piwo fermentuje 2 tygodnie. Ten zasyp to na warkę 10 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 12,5 litra Wysłane z kalkulatora Casio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się