Jump to content

Proste wędzone piwo

Recommended Posts

Hej. Jak tylko zwolnią się fermentory ruszam z kolejnymi warzeniami i chciałbym liznąć tematu słodów wędzonych. Poza kilkoma grodziszami nie miałem styczności z piwami na wędzonych słodach. Prosił bym jak macie o podrzucenie jakiegoś pomysłu, przepisu lub linku na jakieś proste wędzone piwko, takie któremu da radę początkujący taki jak ja, a pozwoli poznać smak wędzonek. :) Jeden warunek. Górne drożdże. Najlepiej suche.

Edited by Gawron

To może 100% dowolnego słodu wędzonego (lub mieszanka), 12°Blg, 30IBU, neutralne ale'owe np. US-05?

Jaki słód byś polecał? Wybór jest ogromny. Buk, dąb, czereśnia, torf itd.... Nie wiem od którego zacząć.

W tym roku w Cieszynie mój rauchpils na Bestmaltzu wygrał. Pilecam ten słód

http://twojbrowar.pl/pl/specjalne/560-slod-wedzony-bestmalz.html

Czy ten masz na myśli? Da radę uwarzyć na nim proste Ale z zasypem 100% tego słodu, tak jak polecił kolega @kantor?

100% Steinbach i będziesz zadowolony.

EDIT: Z Bestmalzem miałem raz bardzo przykrą niespodziankę. Miał być zwykły wędzony, a dopiero po gotowaniu okazało się, że to torfowy. 

Edited by the_doctor

EDIT: Z Bestmalzem miałem raz bardzo przykrą niespodziankę. Miał być zwykły wędzony, a dopiero po gotowaniu okazało się, że to torfowy. 

No co Ty? Przecież ten torfowy wyraźnie czuć jak się go wącha z wora :)

OT:

Z jednym sklepem stacjonarnym miałem taką sytuację: na biegu musiałem dobrać kilka kg żytniego i przy okazji pytam czy mają coś delikatnie wedzonego. No i Pan mówi, że mają słód grodziski. A ja ok. Wziąłem żytni i grodziski, zapakowałem się i do domu. Ponieważ mieszkam blisko, zaraz po przyjściu dopytałem elektronicznie jaki dokładnie ten słód grodziski jest. I Pan na FB napisał mi, że to Castlemaltig whisky light. Sklep upadł. Ja nie płakałem mimo, że mieszkałem za rogiem.

Zazdroszczę sklepu w okolicy. Ostatnio wyjechałem Pani obsługującej miejscowy sklep który w nazwie ma szumnie napisane "BROWAR" z pytaniem o refraktometr, to oczy mało z orbit oczy jej nie wyskoczyły. Stwierdziła, że chyba nie mają. Ja zaś znalazłem go na ladzie przed jej oczami. Zapytała zdziwiona "Co to?", a następnie stwierdziła "Ale fajna lornetka" i że cały czas się zastanawiała co to jest, ale bała się otworzyć opakowanie, ponieważ sprzęt kosztuje 160 pln i nie chciała zniszczyć.

No co Ty? Przecież ten torfowy wyraźnie czuć jak się go wącha z wora :)

Dokładnie, ten słód śmierdzi na kilometr :D

No właśnie sam byłem zaskoczony:) Z wora pachniał normalnie.

Ja robiłem ostatnio tak:

Warka 20-22l 13 blg

2,5 kg jęczmienny Steinbach wędzony bukiem

1 kg monachijski jasny

1 kg żytni

0,33 kg caramunich II

100g łuski ryżowej do filtracji

Zacieranie 30' w 63°C, dodanie łuski ryżowej i 30' w 72°C do negatywnej próby jodowej

Chmielenie tylko na gryczkę do poziomu 25-30 IBU dowolnym klasycznym chmielem goryczkowym.

Fermentacja w 18°C

Drożdże US-05

Po 10 dniach cichej połowę zabutelkowałem, a do pozostałej części wsypałem 35g Simcoe na zimno na 4 dni.

Dzisiaj butelkowałem część z Simcoe i przy próbie smaku było bardzo fajne. Wędzona sosna, żywica i trochę ananasa. Część bez Simcoe też była w porządku. Wyraźna wędzoność, subtelny karmel i ciekawy kolor bardzo przypominający barleywine.

Edited by kamilg20

Szukam mimo wszystko zasypu który najmocniej uwypukli smak słodu wędzonego. Nie chciał bym go przykrywać zbyt mocno karmelem, czy tym bardziej ameryką. Na kombinowanie przyjdzie czas później. Pytanko mam. Czy łuska ryżowa przy tym zasypie jest potrzebna?

Edit: kolega mnie uprzedił

Edited by Gawron

Łuska jest aby wspomóc filtrowanie.

żytniego?

Myślę, że żytniemu łuska nie pomaga :(

Z moich obserwacji wynika, że pomaga przerwa betaglukanowa i bardzo wolne filtrowanie.

Łuska jest dobra, ale nie jak zacier ma konsystencję kisielu :D

Ile % go dałeś?

50/50 z pilzneńskim

http://twojbrowar.pl/pl/specjalne/560-slod-wedzony-bestmalz.html

Czy ten masz na myśli? Da radę uwarzyć na nim proste Ale z zasypem 100% tego słodu, tak jak polecił kolega @kantor?

Brałem od Wojtka cały worek, ale chyba tak

• 2 months later...

Wędzone uwarzone i pierwsze wrażenie jest takie, że mogę zakochać się w wędzonkach. Jestem zachwycony smakiem i aromatem..

Zasyp wyglądał tak:

Pale Ale 1 kg

Wędzony bukiem Weyermann 1,5 kg

Drożdże s-04

Z 12,5 zeszło do 2 Blg

Tak się niestety trafiło, że muszę wyjechać i wrócę  dopiero za cztery tygodnie. Co proponujecie zrobić z piwkiem. Mogę w niedzielę zabutelkować. Mogę zlać na cichą i trzymać w temperaturze pokojowej, albo w lodówce w temperaturze pomiędzy 2, a 7 stopni, lub ewentualnie część czasu w pokojowej, a część w lodówce. Jaka rada? Piwo fermentuje 2 tygodnie.

Edited by Gawron

Wędzone uwarzone i pierwsze wrażenie jest takie, że mogę zakochać się w wędzonkach. Jestem zachwycony smakiem i aromatem..

Zasyp wyglądał tak:

Pale Ale 1 kg

Wędzony bukiem Weyermann 1,5 kg

Drożdże s-04

Z 12,5 zeszło do 2 Blg

Tak się niestety trafiło, że muszę wyjechać i wrócę  dopiero za cztery tygodnie. Co proponujecie zrobić z piwkiem. Mogę w niedzielę zabutelkować. Mogę zlać na cichą i trzymać w temperaturze pokojowej, albo w lodówce w temperaturze pomiędzy 2, a 7 stopni, lub ewentualnie część czasu w pokojowej, a część w lodówce. Jaka rada? Piwo fermentuje 2 tygodnie.

Ten zasyp to na warkę 10 litrów?