Marek K. Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Ahoj! Nie wiem, czy temat wstrzelę w dobrą kategorię, ale pytanie na moje oko jest dość piaskownicowe, mianowicie: czy drożdże W34/70 będą w stanie przefermentować piwo (~12 Blg) jeśli temperatura otoczenia to będzie 6-7 stopni? Zakładam zadanie drożdży do brzeczki o temperaturze około 25 stopni i wstawienie fermentora do piwnicy, gdzie jest wspomniane 6-7 stopni. Liczę na to, że uzyskam bardzo czysty profil, gdyż ponieważ docelowo ma to być "americká dvanáctka", czyli pils nawalony amerykańskimi chmielami, a co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Przy 8 st. C pracowały bez problemu. Najwyżej owiń fermentor kocem albo karimatą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 To najlepsza temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 jeśli temperatura otoczenia jest 6-7C to brzeczka będzie podczas fermentacji trochę cieplejsza więc wydaje się idealnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Tylko nie zadawaj w 25°C, bo bedzie Ci sie to chłodzić dlugo i ruszą jak bedzie z 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Lepiej schłódź do 10-12st i zadaj drożdże. Ja tak robię ostatnio a w piwnicy mam ok 6-7st, więc tak samo. Jak ruszą to temperatura skacze do ok.10st. Jak zaczynają zwalniać i temp. spada okrywam kołdrą. I nie okrywaj od razu bo będziesz miał 15 albo i więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Liczę na to, że uzyskam bardzo czysty profil W takim razie nie zadawaj drożdży w temp.25C, jest ryzyko, że wystartują szybko tworząc np. estry w takich temp. Byłoby idealnie zadać je w temp.9-10C i zejść do 6-7C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Jak zaczynają zwalniać i temp. spada okrywam kołdrą. I nie okrywaj od razu bo będziesz miał 15 albo i więce Liczę na buteleczkę takiego spod kołdry . Bo moje dopiero w weekend trafi z lodówki do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Jak zajrzysz to się znajdzie i pod poduszką. Wszak to okres mikołajów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek K. Opublikowano 28 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Dobra, to zgodnie z Waszymi sugestiami mam 3 paczki drożdży i zastanawiam się jeszcze, czy cicha w temperaturze 4-5 stopni dla amerykańskiego pilsa to będzie duży problem? Dożre się tam coś jeszcze, czy po prostu postawić na cichej w takiej temperaturze na 4-5 dni, dorzucić chmielu i butelkować? Lodówkę w tym czasie planuję zająć porterem bałtyckim, a kolejnego fermentora tam nie zmieszczę :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 Żaden problem to nie będzie, byle nie zejść temperaturą poniżej 0°C skończy się burzliwa, to przelej do drugiego wiadra, zostaw na 2-3 tygodnie, niech się lageruje. Max 5 dni przed butelkowaniem wrzuć chmielu na zimno a później ładuj w butle Poza tym, 2 paczki drożdży powinny wystarczyć w zupełności na te 12blg. Marek K. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2016 po nocy chłodzenia w przeręblu zadaję schłodzone drożdże do brzeczki o temperaturze pewnie bliskiej 0, wstawiam całość do piwnicy gdzie jest zwykle coś pomiędzy 4 a 6 stopni w sezonie lagerowym i jeszcze problemów nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Diacetylu tez nie miałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) A ja za to mam laga już 51 godzin. Piwo 12,5 blg, 23 litry, dodane 23 g uwodnionych drożdży. Zadane do 10 stopni, fermentor leży w 9-10 stopni. (dziś z samego rana miało 9,6 stopnia). E: Po 3 dobach dopiero jest piana. Edytowane 31 Grudnia 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Pindin, spokojnie to normalne. Jak się zacznie, to jeszcze będzie wyłazić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) indin, spokojnie to normalne. Jak się zacznie, to jeszcze będzie wyłazić Wiem, dlatego spokojnie czekam FFT już się pieni, ale w wyższej temp. Edytowane 30 Grudnia 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 A dzisiaj się okazało, że grzałka jakoś dziwnie nie podjęła pracy i T w komorze z 8 zamiast wzrosnąć do 10 spadła do 6. Trochę niepokoju jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 Diacetylu tez nie miałeś? ale pytasz bo tak mówi teoria, też tak miałeś czy miało tak dostatecznie dużo piwowarów żeby mówić o jakieś prawidłowości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Używam W34/70 od paru sezonów zimowych, dla mnie to najlepsze drożdże na dolniaki. Ogólnie najniższa temperatura w jakiej pracowały to 3-4 st.C tyle, że fermentacja trwała chyba prawie 3 tygodnie. Najczęściej fermentowałem w 6-8 st i tu były o wiele lepsze wyniki smakowe, niż w 12-14 co też się zdarzało jak wiosna przyszła. Ogólnie zawsze na start używałem 1 paczki na 20l i cały sezon zbierałem gęstwę tak do 4-5 pokolenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Najczęściej fermentowałem w 6-8 st i tu były o wiele lepsze wyniki smakowe Dobrze, że piszesz. Jestem nieco spokojniejszy. Mówisz o T otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Jak chce przyoszczędzić i nie stresować się długim startem to warto robić starter z tych sucharow? Planuję 40l warke 13 blg. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Jak chce przyoszczędzić i nie stresować się długim startem to warto robić starter z tych sucharow? A pobaw się tym kalkulatorem to wiele Ci to wyjaśni http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ i jeśli uważasz, że robienie startera prawie 4,5 litrowego to "przyoszczędzanie" to odpowiedź brzmi tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Pobawilem się - wynika że potrzebuje ok 80g suchych drożdży. Wiec pewnie zrobię starter zamiast kupować 7 paczek drożdży. Sprawdziłem też ile potrzebuje drożdży s04 na bitter-a 12 blg 20l - wyszło że 23g to odpowiednia ilość - czyli dwie paczki. Czy ktoś tutaj daje tyle drożdży co liczy ten kalkulator? Edytowane 2 Stycznia 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 wystarczająca ≤ odpowiednia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ale do bittera nie idą drożdże lagerowe, więc raczej nie 23 gramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się