Marek K. Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Ahoj! Nie wiem, czy temat wstrzelę w dobrą kategorię, ale pytanie na moje oko jest dość piaskownicowe, mianowicie: czy drożdże W34/70 będą w stanie przefermentować piwo (~12 Blg) jeśli temperatura otoczenia to będzie 6-7 stopni? Zakładam zadanie drożdży do brzeczki o temperaturze około 25 stopni i wstawienie fermentora do piwnicy, gdzie jest wspomniane 6-7 stopni. Liczę na to, że uzyskam bardzo czysty profil, gdyż ponieważ docelowo ma to być "americká dvanáctka", czyli pils nawalony amerykańskimi chmielami, a co. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Przy 8 st. C pracowały bez problemu. Najwyżej owiń fermentor kocem albo karimatą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 To najlepsza temp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 jeśli temperatura otoczenia jest 6-7C to brzeczka będzie podczas fermentacji trochę cieplejsza więc wydaje się idealnie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Tylko nie zadawaj w 25°C, bo bedzie Ci sie to chłodzić dlugo i ruszą jak bedzie z 15°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Lepiej schłódź do 10-12st i zadaj drożdże. Ja tak robię ostatnio a w piwnicy mam ok 6-7st, więc tak samo. Jak ruszą to temperatura skacze do ok.10st. Jak zaczynają zwalniać i temp. spada okrywam kołdrą. I nie okrywaj od razu bo będziesz miał 15 albo i więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Liczę na to, że uzyskam bardzo czysty profil W takim razie nie zadawaj drożdży w temp.25C, jest ryzyko, że wystartują szybko tworząc np. estry w takich temp. Byłoby idealnie zadać je w temp.9-10C i zejść do 6-7C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Jak zaczynają zwalniać i temp. spada okrywam kołdrą. I nie okrywaj od razu bo będziesz miał 15 albo i więce Liczę na buteleczkę takiego spod kołdry . Bo moje dopiero w weekend trafi z lodówki do butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted December 12, 2016 Share Posted December 12, 2016 Jak zajrzysz to się znajdzie i pod poduszką. Wszak to okres mikołajów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek K. Posted December 28, 2016 Author Share Posted December 28, 2016 Dobra, to zgodnie z Waszymi sugestiami mam 3 paczki drożdży i zastanawiam się jeszcze, czy cicha w temperaturze 4-5 stopni dla amerykańskiego pilsa to będzie duży problem? Dożre się tam coś jeszcze, czy po prostu postawić na cichej w takiej temperaturze na 4-5 dni, dorzucić chmielu i butelkować? Lodówkę w tym czasie planuję zająć porterem bałtyckim, a kolejnego fermentora tam nie zmieszczę :3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 Żaden problem to nie będzie, byle nie zejść temperaturą poniżej 0°C skończy się burzliwa, to przelej do drugiego wiadra, zostaw na 2-3 tygodnie, niech się lageruje. Max 5 dni przed butelkowaniem wrzuć chmielu na zimno a później ładuj w butle Poza tym, 2 paczki drożdży powinny wystarczyć w zupełności na te 12blg. Marek K. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted December 29, 2016 Share Posted December 29, 2016 po nocy chłodzenia w przeręblu zadaję schłodzone drożdże do brzeczki o temperaturze pewnie bliskiej 0, wstawiam całość do piwnicy gdzie jest zwykle coś pomiędzy 4 a 6 stopni w sezonie lagerowym i jeszcze problemów nie miałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 Diacetylu tez nie miałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 (edited) A ja za to mam laga już 51 godzin. Piwo 12,5 blg, 23 litry, dodane 23 g uwodnionych drożdży. Zadane do 10 stopni, fermentor leży w 9-10 stopni. (dziś z samego rana miało 9,6 stopnia). E: Po 3 dobach dopiero jest piana. Edited December 31, 2016 by Pindin Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 Pindin, spokojnie to normalne. Jak się zacznie, to jeszcze będzie wyłazić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 (edited) indin, spokojnie to normalne. Jak się zacznie, to jeszcze będzie wyłazić Wiem, dlatego spokojnie czekam FFT już się pieni, ale w wyższej temp. Edited December 30, 2016 by Pindin Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 30, 2016 Share Posted December 30, 2016 A dzisiaj się okazało, że grzałka jakoś dziwnie nie podjęła pracy i T w komorze z 8 zamiast wzrosnąć do 10 spadła do 6. Trochę niepokoju jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted December 31, 2016 Share Posted December 31, 2016 Diacetylu tez nie miałeś? ale pytasz bo tak mówi teoria, też tak miałeś czy miało tak dostatecznie dużo piwowarów żeby mówić o jakieś prawidłowości? Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 Używam W34/70 od paru sezonów zimowych, dla mnie to najlepsze drożdże na dolniaki. Ogólnie najniższa temperatura w jakiej pracowały to 3-4 st.C tyle, że fermentacja trwała chyba prawie 3 tygodnie. Najczęściej fermentowałem w 6-8 st i tu były o wiele lepsze wyniki smakowe, niż w 12-14 co też się zdarzało jak wiosna przyszła. Ogólnie zawsze na start używałem 1 paczki na 20l i cały sezon zbierałem gęstwę tak do 4-5 pokolenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 Najczęściej fermentowałem w 6-8 st i tu były o wiele lepsze wyniki smakowe Dobrze, że piszesz. Jestem nieco spokojniejszy. Mówisz o T otoczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 Jak chce przyoszczędzić i nie stresować się długim startem to warto robić starter z tych sucharow? Planuję 40l warke 13 blg. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 Jak chce przyoszczędzić i nie stresować się długim startem to warto robić starter z tych sucharow? A pobaw się tym kalkulatorem to wiele Ci to wyjaśni http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ i jeśli uważasz, że robienie startera prawie 4,5 litrowego to "przyoszczędzanie" to odpowiedź brzmi tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 (edited) Pobawilem się - wynika że potrzebuje ok 80g suchych drożdży. Wiec pewnie zrobię starter zamiast kupować 7 paczek drożdży. Sprawdziłem też ile potrzebuje drożdży s04 na bitter-a 12 blg 20l - wyszło że 23g to odpowiednia ilość - czyli dwie paczki. Czy ktoś tutaj daje tyle drożdży co liczy ten kalkulator? Edited January 2, 2017 by redlum Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 wystarczająca ≤ odpowiednia Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 2, 2017 Share Posted January 2, 2017 Ale do bittera nie idą drożdże lagerowe, więc raczej nie 23 gramy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now