Jump to content

Temperatura pracy W34/70


Recommended Posts

Ahoj!

 

Nie wiem, czy temat wstrzelę w dobrą kategorię, ale pytanie na moje oko jest dość piaskownicowe, mianowicie: 

 

czy drożdże W34/70 będą w stanie przefermentować piwo (~12 Blg) jeśli temperatura otoczenia to będzie 6-7 stopni?

 

 

 

Zakładam zadanie drożdży do brzeczki o temperaturze około 25 stopni i wstawienie fermentora do piwnicy, gdzie jest wspomniane 6-7 stopni. Liczę na to, że uzyskam bardzo czysty profil, gdyż ponieważ docelowo ma to być "americká dvanáctka", czyli pils nawalony amerykańskimi chmielami, a co.

Link to comment
Share on other sites

Lepiej schłódź do 10-12st i zadaj drożdże. Ja tak robię ostatnio  a w piwnicy mam ok 6-7st, więc tak samo. Jak ruszą to temperatura skacze do ok.10st. Jak zaczynają zwalniać i temp. spada okrywam kołdrą. I nie okrywaj od razu bo będziesz miał 15 albo i więcej.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Liczę na to, że uzyskam bardzo czysty profil

 

W takim razie nie zadawaj drożdży w temp.25C, jest ryzyko, że wystartują szybko tworząc np. estry w takich temp.

Byłoby idealnie zadać je w temp.9-10C i zejść do 6-7C.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jak zaczynają zwalniać i temp. spada okrywam kołdrą. I nie okrywaj od razu bo będziesz miał 15 albo i więce

Liczę na buteleczkę takiego spod kołdry :) .  Bo moje dopiero w weekend trafi z lodówki do butelek.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dobra, to zgodnie z Waszymi sugestiami mam 3 paczki drożdży i zastanawiam się jeszcze, czy cicha w temperaturze 4-5 stopni dla amerykańskiego pilsa to będzie duży problem? Dożre się tam coś jeszcze, czy po prostu postawić na cichej w takiej temperaturze na 4-5 dni, dorzucić chmielu i butelkować? Lodówkę w tym czasie planuję zająć porterem bałtyckim, a kolejnego fermentora tam nie zmieszczę :3

Link to comment
Share on other sites

Żaden problem to nie będzie, byle nie zejść temperaturą poniżej 0°C ;) skończy się burzliwa, to przelej do drugiego wiadra, zostaw na 2-3 tygodnie, niech się lageruje. Max 5 dni przed butelkowaniem wrzuć chmielu na zimno a później ładuj w butle ;)

Poza tym, 2 paczki drożdży powinny wystarczyć w zupełności na te 12blg.

Link to comment
Share on other sites

po nocy chłodzenia w przeręblu zadaję schłodzone drożdże do brzeczki o temperaturze pewnie bliskiej 0, wstawiam całość do piwnicy gdzie jest zwykle coś pomiędzy 4 a 6 stopni w sezonie lagerowym i jeszcze problemów nie miałem.

Link to comment
Share on other sites

A ja za to mam laga już 51 godzin. Piwo 12,5 blg, 23 litry, dodane 23 g uwodnionych drożdży. Zadane do 10 stopni, fermentor leży w 9-10 stopni. (dziś z samego rana miało 9,6 stopnia). 

 

E: Po 3 dobach dopiero jest piana. 

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

indin, spokojnie to normalne. Jak się zacznie, to jeszcze będzie wyłazić

 

Wiem, dlatego spokojnie czekam :) FFT już się pieni, ale w wyższej temp.  

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

Diacetylu tez nie miałeś?

 

ale pytasz bo tak mówi teoria, też tak miałeś czy miało tak dostatecznie dużo piwowarów żeby mówić o jakieś prawidłowości?

Link to comment
Share on other sites

Używam W34/70 od paru sezonów zimowych, dla mnie to najlepsze drożdże na dolniaki. Ogólnie najniższa temperatura w jakiej pracowały to 3-4 st.C tyle, że fermentacja trwała chyba prawie 3 tygodnie. Najczęściej fermentowałem w  6-8 st i tu były o wiele lepsze wyniki smakowe, niż w 12-14 co też się zdarzało jak wiosna przyszła. Ogólnie zawsze na start używałem 1 paczki na 20l i cały sezon zbierałem gęstwę tak do 4-5 pokolenia. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jak chce przyoszczędzić i nie stresować się długim startem to warto robić starter z tych sucharow?

A pobaw się tym kalkulatorem to wiele Ci to wyjaśni :)

http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

i jeśli uważasz, że robienie startera prawie 4,5 litrowego to "przyoszczędzanie" to odpowiedź brzmi tak.

Link to comment
Share on other sites

Pobawilem się - wynika że potrzebuje ok 80g suchych drożdży. Wiec pewnie zrobię starter zamiast kupować 7 paczek drożdży.

Sprawdziłem też ile potrzebuje drożdży s04 na bitter-a 12 blg 20l - wyszło że 23g to odpowiednia ilość - czyli dwie paczki. Czy ktoś tutaj daje tyle drożdży co liczy ten kalkulator?

Edited by redlum
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.