adrick Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Cześć, po przerwie uważyłem kolejne piwko. Z braku wprawy przeoczyłem jedną sprawę. Przy zlewaniu na cichą zauważyłem, że na wężyku i fermentorze do którego zlewałem pozostał proszek OXY który musiał się nie rozpuścić całkowicie przy dezynfekcji wiadra. Za późno się spostrzegłem żeby wypłuać wiadro. Myślicie, że takie piwo będzie nadawać się do wypicia? Ten środek chyba nie jest obojętny dla zdrowia. Ale jestem na siebie zły. Poradzcie coś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Oprócz tego, że natleni Ci piwo, to w takich ilościach nic Ci nie grozi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 17, 2017 Share Posted January 17, 2017 Nadwęglan w wodzie dość szybko się rozkłada, najwyżej jakieś problemy z piwem mogą być (np. ze startem drożdży) ale samo piwo na pewno Ci nie zaszkodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adrick Posted January 18, 2017 Author Share Posted January 18, 2017 Drożdże już zrobiły swoją robotę, w takim razie dzięki za odpowiedz, uspokoiliście mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 OXI do piwowarstwa czy OXI do odplamiania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 A co za różnica? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Różne dodatki do odplamiaczy, np. zapachowe. Niekoniecznie pożądane, jeśli nie chcemy dokładnie płukać po odkażaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 Niekoniecznie pożądane, jeśli nie chcemy dokładnie płukać po odkażaniu. abstrahując od tematu, jaki jest sens odkażania gdyby potem płukać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted January 18, 2017 Share Posted January 18, 2017 ...przegotowaną wodą, żeby usunąć wspomniane dodatki do OXY. Czyli używanie "zanieczyszczonego" OXY jest generalnie bez sensu, z wielu powodów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts