adrick Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Cześć, po przerwie uważyłem kolejne piwko. Z braku wprawy przeoczyłem jedną sprawę. Przy zlewaniu na cichą zauważyłem, że na wężyku i fermentorze do którego zlewałem pozostał proszek OXY który musiał się nie rozpuścić całkowicie przy dezynfekcji wiadra. Za późno się spostrzegłem żeby wypłuać wiadro. Myślicie, że takie piwo będzie nadawać się do wypicia? Ten środek chyba nie jest obojętny dla zdrowia. Ale jestem na siebie zły. Poradzcie coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Oprócz tego, że natleni Ci piwo, to w takich ilościach nic Ci nie grozi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 Nadwęglan w wodzie dość szybko się rozkłada, najwyżej jakieś problemy z piwem mogą być (np. ze startem drożdży) ale samo piwo na pewno Ci nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 18 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Drożdże już zrobiły swoją robotę, w takim razie dzięki za odpowiedz, uspokoiliście mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 OXI do piwowarstwa czy OXI do odplamiania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 A co za różnica? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Różne dodatki do odplamiaczy, np. zapachowe. Niekoniecznie pożądane, jeśli nie chcemy dokładnie płukać po odkażaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 Niekoniecznie pożądane, jeśli nie chcemy dokładnie płukać po odkażaniu. abstrahując od tematu, jaki jest sens odkażania gdyby potem płukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 ...przegotowaną wodą, żeby usunąć wspomniane dodatki do OXY. Czyli używanie "zanieczyszczonego" OXY jest generalnie bez sensu, z wielu powodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi