Rafał Pałka Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Czy ktoś z forumowiczów używa czegoś takiego? Mogę to mieć bez kosztów przesyłki z USA i zastanawiam się czy warto. http://www.homebrewing.org/5-Gallon-Converted-Igloo-Cooler-Mash-Tun-with-False-Bottom-_p_1005.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 @BretBeermann jakiś czas temu sprzedawał swoje Igloo, może odpowie. Gdybym nie miał innej zaciernej, miał pieniądze do wydania i nie chciał montować tańszej alternatywy (fermentor plus oplot, plus izolacja z karimat/ wełny/ folii itp. rozwiązań chałupniczych) brałbym bez wahania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
namfuae Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 sam zacierałem w lodówce (ale innej, sprzedaje ją obecnie na forum), co prawda nie igloo ale nad igloo też się zastanawiałem. Jeżeli wciągu ostatnich 2 lat nic się nie zmieniło to trzeba jedynie doizolować przykrywkę (robisz dziurkę i np psikasz pianką) to po odpowiednim wygrzaniu powinna pięknie trzymać temp przy zacieraniu. Przy tej wielkości raczej zacieranie na lenia bo może brakować miejsca na dolewanie wrzątku. Na forach zza wielkiej wody są chwalone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Wielkość mi pasuje bo warzę 10 l Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 A w czym to jest lepsze od lodówki turystycznej z kibelwężykiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Posiadam taka kadź zacierną. Ostatnio zmieściłem w niej 6 kg słodu. Także można w niej zrobić ponad 20 litrów piwa o blg około 17. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 A w czym to jest lepsze od lodówki turystycznej z kibelwężykiem ? Zamawiasz gotowca, który nawet jeszcze jakoś estetycznie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 31 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Wajcha wypowiedz się trochę szerzej jeśli znajdziesz chwilę. Jak trzyma temperaturę? Jak wygląda klarowność i wydajność. Czy możesz porównać z innym systemem którego używałeś? Masz takie samo dno czy to z okrągłymi otworami? Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) http://www.piwo.org/gallery/image/6371-kadz-zacierno-filtracyjna/ można zrobić z beczki dowolnej wielkości i izolacji do bojlera koszt około 50zł Edytowane 31 Stycznia 2017 przez gigo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Wielkość mi pasuje bo warzę 10 l Do zacierania na lenia ok, ale gdyby zachciało ci się zacierać wielostopniowo, to chyba miejsca zabraknie na wrzątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Przy warkach 10l spokojnie możesz zacierać infuzyjnie. Ja jutro warzę także jak coś dokładnie opisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 (edytowane) Dzisiaj zacierałem infuzyjnie w lodówce 10kg słodu na 20l wody. Wyszło mi 50l brzeczki 12 blg. Takie moje maks bo w lodówce się mieści 27l. Ps temperature też można podbić. W tym miesiącu robiłem pierwszy raz dekokcje - więc nawet mashouta zrobiłem PS nie jest to te igloo Edytowane 31 Stycznia 2017 przez redlum Marcin Wojtczuk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Właśnie, taka kadź zacierna bez grzania to dobra opcja do dekokcji - przynajmniej ma ona wtedy dodatkowy sens oprócz (rzekomego?) wpływu na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Od jakichś 50 warek zacieram w turystycznej 32l. Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10gal. Po brzeg ma to ok 45l. Co do jakości turystyczna/cooler to jak przesiadka z poloneza do merca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10gal Ile dałeś i gdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10gal Ile dałeś i gdzie? http://alembik.eu/753-garnek-termos-40-l-z-kranem-do-zacierania.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10galIle dałeś i gdzie? http://alembik.eu/753-garnek-termos-40-l-z-kranem-do-zacierania.html Jak filtrujesz? Miałem przerabiać lodówkę, ale zastanawiam się nad tym mniejszym modelem coolera. Jaki masz spadek temperatury w czasie zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 @Gawron dokładnie jeszcze nie testowałem. Podobno przy większym jest max 2°C/h. Próbuję w nim zainstalować fałszywkę, lecz są problemy bo to plastik i idealnie okrągły nie jest. Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. , a Bazooka Screen? Dostępna od ręki za psi pieniądz w tym sklepie, a opinie nawet dobre czytałem o niej. Nie myślałeś nad tym, żeby ją wypróbować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 @Gawron jak dla mnie teoretycznie zbyt mała powierzchnia filtracji. Ale racja, nie testowałem tego nigdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Dnia 13.02.2017 o 22:34, Gawron napisał: dokładnie jeszcze nie testowałem. Podobno przy większym jest max 2°C/h. Próbuję w nim zainstalować fałszywkę, lecz są problemy bo to plastik i idealnie okrągły nie jest. Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. Wrócę do tematu, ponieważ stałem się właścicielem coolerka. Jak rozwiązałeś temat filtracji. Jakie spostrzeżenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Podbijam. Zastanawiam się nad https://alembik.eu/857-garnek-termos-26-l-z-kranem-do-zacierania.html Czy na 21l brzeczki nastawnej będzie ok? Zacieranie jedno temperaturowe z infuzyjnym podbiciem temperatury do wygrzewu, gęstość brzeczki do fermentacji max 17 blg. Ewentualnie pszeniczniaki ok 12 blg na dwie przerwy i wygrzew infuzyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi