Jump to content

Igloo mash tun


Rafał Pałka

Recommended Posts

@BretBeermann jakiś czas temu sprzedawał swoje Igloo, może odpowie.

Gdybym nie miał innej zaciernej, miał pieniądze do wydania i nie chciał montować tańszej alternatywy (fermentor plus oplot, plus izolacja z karimat/ wełny/ folii itp. rozwiązań chałupniczych) brałbym bez wahania.

Link to comment
Share on other sites

sam zacierałem w lodówce (ale innej, sprzedaje ją obecnie na forum), co prawda nie igloo ale nad igloo też się zastanawiałem. Jeżeli wciągu ostatnich 2 lat nic się nie zmieniło to trzeba jedynie doizolować przykrywkę (robisz dziurkę i np psikasz pianką) to po odpowiednim wygrzaniu powinna pięknie trzymać temp przy zacieraniu. Przy tej wielkości raczej zacieranie na lenia bo może brakować miejsca na dolewanie wrzątku. Na forach zza wielkiej wody są chwalone

Link to comment
Share on other sites

Wajcha wypowiedz się trochę szerzej jeśli znajdziesz chwilę. Jak trzyma temperaturę? Jak wygląda klarowność i wydajność. Czy możesz porównać z innym systemem którego używałeś?

Masz takie samo dno czy to z okrągłymi otworami?

 

Wysłane za pomocą mTalk

Link to comment
Share on other sites

 

 

Wielkość mi pasuje bo warzę 10 l
Do zacierania na lenia ok, ale gdyby zachciało ci się zacierać wielostopniowo, to chyba miejsca zabraknie na wrzątek. 
Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj zacierałem infuzyjnie w lodówce 10kg słodu na 20l wody. Wyszło mi 50l brzeczki 12 blg. Takie moje maks bo w lodówce się mieści 27l.

Ps temperature też można podbić. W tym miesiącu robiłem pierwszy raz dekokcje - więc nawet mashouta zrobiłem :)

 

PS nie jest to te igloo

Edited by redlum
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Od jakichś 50 warek zacieram w turystycznej 32l. Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10gal. Po brzeg ma to ok 45l. Co do jakości turystyczna/cooler to jak przesiadka z poloneza do merca  ;)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10gal

Ile dałeś i gdzie?

 

http://alembik.eu/753-garnek-termos-40-l-z-kranem-do-zacierania.html

 

Jak filtrujesz? Miałem przerabiać lodówkę, ale zastanawiam się nad tym mniejszym modelem coolera. Jaki masz spadek temperatury w czasie zacierania?

Link to comment
Share on other sites

@Gawron dokładnie jeszcze nie testowałem. Podobno przy większym jest max 2°C/h. Próbuję w nim zainstalować fałszywkę, lecz są problemy bo to plastik i idealnie okrągły nie jest. Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. 
, a Bazooka Screen? Dostępna od ręki za psi pieniądz w tym sklepie, a opinie nawet dobre czytałem o niej. Nie myślałeś nad tym, żeby ją wypróbować? 
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...
Dnia 13.02.2017 o 22:34, Gawron napisał:

dokładnie jeszcze nie testowałem. Podobno przy większym jest max 2°C/h. Próbuję w nim zainstalować fałszywkę, lecz są problemy bo to plastik i idealnie okrągły nie jest. Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. 

Wrócę do tematu, ponieważ stałem się właścicielem coolerka. Jak rozwiązałeś temat filtracji. Jakie spostrzeżenia?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Podbijam. Zastanawiam się nad https://alembik.eu/857-garnek-termos-26-l-z-kranem-do-zacierania.html Czy na 21l brzeczki nastawnej będzie ok? Zacieranie jedno temperaturowe z infuzyjnym podbiciem temperatury do wygrzewu, gęstość brzeczki do fermentacji max 17 blg. Ewentualnie pszeniczniaki ok 12 blg na dwie przerwy i wygrzew infuzyjne. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.