Rafał Pałka Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Czy ktoś z forumowiczów używa czegoś takiego? Mogę to mieć bez kosztów przesyłki z USA i zastanawiam się czy warto. http://www.homebrewing.org/5-Gallon-Converted-Igloo-Cooler-Mash-Tun-with-False-Bottom-_p_1005.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 @BretBeermann jakiś czas temu sprzedawał swoje Igloo, może odpowie. Gdybym nie miał innej zaciernej, miał pieniądze do wydania i nie chciał montować tańszej alternatywy (fermentor plus oplot, plus izolacja z karimat/ wełny/ folii itp. rozwiązań chałupniczych) brałbym bez wahania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
namfuae Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 sam zacierałem w lodówce (ale innej, sprzedaje ją obecnie na forum), co prawda nie igloo ale nad igloo też się zastanawiałem. Jeżeli wciągu ostatnich 2 lat nic się nie zmieniło to trzeba jedynie doizolować przykrywkę (robisz dziurkę i np psikasz pianką) to po odpowiednim wygrzaniu powinna pięknie trzymać temp przy zacieraniu. Przy tej wielkości raczej zacieranie na lenia bo może brakować miejsca na dolewanie wrzątku. Na forach zza wielkiej wody są chwalone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Pałka Posted January 31, 2017 Author Share Posted January 31, 2017 Wielkość mi pasuje bo warzę 10 l Wysłane za pomocą mTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 A w czym to jest lepsze od lodówki turystycznej z kibelwężykiem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wajcha Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Posiadam taka kadź zacierną. Ostatnio zmieściłem w niej 6 kg słodu. Także można w niej zrobić ponad 20 litrów piwa o blg około 17. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_K Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 A w czym to jest lepsze od lodówki turystycznej z kibelwężykiem ? Zamawiasz gotowca, który nawet jeszcze jakoś estetycznie wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał Pałka Posted January 31, 2017 Author Share Posted January 31, 2017 Wajcha wypowiedz się trochę szerzej jeśli znajdziesz chwilę. Jak trzyma temperaturę? Jak wygląda klarowność i wydajność. Czy możesz porównać z innym systemem którego używałeś? Masz takie samo dno czy to z okrągłymi otworami? Wysłane za pomocą mTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
gigo Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 (edited) http://www.piwo.org/gallery/image/6371-kadz-zacierno-filtracyjna/ można zrobić z beczki dowolnej wielkości i izolacji do bojlera koszt około 50zł Edited January 31, 2017 by gigo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Wielkość mi pasuje bo warzę 10 l Do zacierania na lenia ok, ale gdyby zachciało ci się zacierać wielostopniowo, to chyba miejsca zabraknie na wrzątek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wajcha Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 Przy warkach 10l spokojnie możesz zacierać infuzyjnie. Ja jutro warzę także jak coś dokładnie opisze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 31, 2017 Share Posted January 31, 2017 (edited) Dzisiaj zacierałem infuzyjnie w lodówce 10kg słodu na 20l wody. Wyszło mi 50l brzeczki 12 blg. Takie moje maks bo w lodówce się mieści 27l. Ps temperature też można podbić. W tym miesiącu robiłem pierwszy raz dekokcje - więc nawet mashouta zrobiłem PS nie jest to te igloo Edited January 31, 2017 by redlum Marcin Wojtczuk 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Wojtczuk Posted February 1, 2017 Share Posted February 1, 2017 Właśnie, taka kadź zacierna bez grzania to dobra opcja do dekokcji - przynajmniej ma ona wtedy dodatkowy sens oprócz (rzekomego?) wpływu na smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Od jakichś 50 warek zacieram w turystycznej 32l. Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10gal. Po brzeg ma to ok 45l. Co do jakości turystyczna/cooler to jak przesiadka z poloneza do merca Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted February 12, 2017 Share Posted February 12, 2017 Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10gal Ile dałeś i gdzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10gal Ile dałeś i gdzie? http://alembik.eu/753-garnek-termos-40-l-z-kranem-do-zacierania.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 13, 2017 Share Posted February 13, 2017 Teraz właśnie kupiłem coolera ale wersję 10galIle dałeś i gdzie? http://alembik.eu/753-garnek-termos-40-l-z-kranem-do-zacierania.html Jak filtrujesz? Miałem przerabiać lodówkę, ale zastanawiam się nad tym mniejszym modelem coolera. Jaki masz spadek temperatury w czasie zacierania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 @Gawron dokładnie jeszcze nie testowałem. Podobno przy większym jest max 2°C/h. Próbuję w nim zainstalować fałszywkę, lecz są problemy bo to plastik i idealnie okrągły nie jest. Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. , a Bazooka Screen? Dostępna od ręki za psi pieniądz w tym sklepie, a opinie nawet dobre czytałem o niej. Nie myślałeś nad tym, żeby ją wypróbować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted February 14, 2017 Share Posted February 14, 2017 @Gawron jak dla mnie teoretycznie zbyt mała powierzchnia filtracji. Ale racja, nie testowałem tego nigdy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted October 15, 2017 Share Posted October 15, 2017 Dnia 13.02.2017 o 22:34, Gawron napisał: dokładnie jeszcze nie testowałem. Podobno przy większym jest max 2°C/h. Próbuję w nim zainstalować fałszywkę, lecz są problemy bo to plastik i idealnie okrągły nie jest. Najwyżej pojadę dalej na oplocie lub kupię wypukłą fałszywkę na ali. Wrócę do tematu, ponieważ stałem się właścicielem coolerka. Jak rozwiązałeś temat filtracji. Jakie spostrzeżenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychoo Posted November 21, 2018 Share Posted November 21, 2018 Podbijam. Zastanawiam się nad https://alembik.eu/857-garnek-termos-26-l-z-kranem-do-zacierania.html Czy na 21l brzeczki nastawnej będzie ok? Zacieranie jedno temperaturowe z infuzyjnym podbiciem temperatury do wygrzewu, gęstość brzeczki do fermentacji max 17 blg. Ewentualnie pszeniczniaki ok 12 blg na dwie przerwy i wygrzew infuzyjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now