Przemek04 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Witam, dodam na początek ze dopiero rozpoczynam swoja przygodę z domowa produkcja piwa. Zrobiłem wiec takie piwo:http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-American-Brown-IPA-17-BLG-zestaw-ze-slodow/1313 wszystko byłoby dobrze, lecz piwo, które zrobiłem ma zbyt dużo w sobie goryczy, nie wiem czy gdzieś popełniłem błąd czy jak, robiłem wszystko zgodnie z instrukcja, czy po prostu może to taki styl piwa. I pytanie do Was, czy można poprawić jakoś smak piwa? by było mniej goryczkowate - mniej gorzkie? ps dodam ze było tydzień na burzliwej, 2tygodnie na cichej, teraz 2 tygodnie w butelkach na dniach mija, i smaki zbytnio się nie zmieniły. Co radzicie? co mówicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 To jest wyraźnie goryczkowy styl, możliwe, że za jakiś miesiąc-dwa goryczka stanie się mniejsza i fajnie skompomuje się ze słodowością i z posmakami ciemnych słodów. Ale to wciąż będzie IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Chwila. Robiłeś 10 czy 20 litrów? Dałeś 20 czy 40 g Columbusa na początek gotowania? edit: no i generalnie napisz co dałeś, kiedy dałeś, ile dałeś i co uzyskałeś (tzn. BLG brzeczki nastawnej). O tygodniu fermentacji piwa 17 BLG nie będę nic pisał, bo to niemądre, ale nie dotyczy goryczki. Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Piwo w butelkach mętne bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 American Brown IPA to piwo o ciemno brązowej barwie, o zdecydowanej goryczce i aromacie cytrusów, owoców tropikalnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 W kilku moich piwach chmielonych na zimno było tak, że przed dodaniem chmielu na zimno goryczka była ok. Przy butelkowaniu, bardzo ostra, zalegająca, pijalność bardzo niska. Po kilku tygodniach w butelkach efekt ten ustępował i było tak jak było wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek04 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 @zasada: proporcje na pewno uzyłem dobre, bez obaw! tak jak w instrukcji. Robiłem 20litrów.40gram na początek gotowania Columbusa.w 45 minucie 20gram Crystal i Equinox.w 60 minucie na 10 minut 20g chmielu Crystal i Equinox.Blg brzeczki nastawnej 16BLG mi wyszło. (zgodnie z instrukcja powinno mi wyjsc 17)Temperatura fermentacji okolo 21 stopni.Temperatura cichej 12-15 stopni.@INTseed: własnie nie bardzo, własnie poszedłem sprawdzic, to zle ze mało metne?@redlum: dobra, wygrał Pan.@Krzysztof Szwajka: czyli nic nie kombinowac, czekac z mysla ze sie smak poprawi?Ogolnie to to mam pytanie jeszcze jedno: jesli wyszło nam złe piwo, i nie da sie tego pić, i uznamy ze nic z nim nie da sie zrobic, czy mozemy pozniej piwo przegotowac na `bimber`?Ogolnie to jesli juz tak poruszylismy ten temat - to jakie piwo polecacie z umiarkowana goryczka? Takie zeby zrobic samemu, ale zeby nie było gorzkie PRZESADNIE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) czekac z mysla ze sie smak poprawi? Zdecydowanie czekać i spróbować za kilka tygodni. czy mozemy pozniej piwo przegotowac na `bimber`? Bimber z piwa? Hehe, dobre to jakie piwo polecacie z umiarkowana goryczka? Po prostu daj mniej chmielu na goryczkę licząc według jakiegoś darmowego kalkulatora IBU. Jak nie lubisz mocnej goryczki to współczynnik blg:IBU w okolicach 1:2,5. Czyli jak robisz 12 blg to goryczka około 30 IBU. Oczywiście wszystko też zależy od stylu. W przypadku np. witbiera ten schemat się nie sprawdzi. Natomiast Do APA/IPA powinno być w miarę ok. Z czasem tolerancja na goryczkę się zwiększa więc i to "nieudane" piwo będzie dla Ciebie nienachalnie gorzkie Przejrzyj sobie tabelkę jeśli interesują Cię konkretne style z niską goryczką. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ogolnie to jesli juz tak poruszylismy ten temat - to jakie piwo polecacie z umiarkowana goryczka? Takie zeby zrobic samemu, ale zeby nie było gorzkie PRZESADNIE. Sypnij po prostu mniej chmielu na goryczkę. Najlepiej wylicz sobie w kalkulatorze, np: https://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Każdy ma inne odczucie gorzkości. Dla jednego 50IBU będzie ciężkie do przełknięcia, dla innego będzie to tyle co nic. W piwowarstwie domowym masz ten plus, że możesz sobie uwarzyć co tylko zechcesz, pod siebie - tak więc jeśli nie lubisz zbyt dużej goryczki (i tu znów - nie wiem co dla Ciebie jest wartoścuą zbyt dużą) to celuj sobie w 20IBU i tyle chmielu syp (Tyskacz ma chyba 15-18). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ogolnie to jesli juz tak poruszylismy ten temat - to jakie piwo polecacie z umiarkowana goryczka? Takie zeby zrobic samemu, ale zeby nie było gorzkie PRZESADNIE. A skąd mamy wiedzieć ile dla ciebie to jest przesadnie. Policz w kalkulatorze ile ci wyszło ibu i podziel się wynikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Bimber z piwa? Hehe, dobre Co Cię tak dziwi? normalnie można przedestylować i będzie łycha pytanie czy warto się z tym bawić bo trzeba wszystko rozgazować, pieni się przy gotowaniu a do tego smak destylatu nie jest niczym szczególnie godnym polecania... Co do pytania to głównie czas może pomóc, goryczka się układa staje się łagodniejsza w odczuciu... ale mówimy bardziej o czasie 6 miesięcy niż 2 tygodnie więc cierpliwości. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Fantastyczny Pan Lis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Bimber z piwa? Hehe, dobre Co Cię tak dziwi? normalnie można przedestylować i będzie łycha pytanie czy warto się z tym bawić bo trzeba wszystko rozgazować, pieni się przy gotowaniu a do tego smak destylatu nie jest niczym szczególnie godnym polecania... Mnie to nie dziwi, tylko sam bym na to nie wpadł tak na poczekaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Każdy ma inne odczucie gorzkości. Dla jednego 50IBU będzie ciężkie do przełknięcia, dla innego będzie to tyle co nic. W piwowarstwie domowym masz ten plus, że możesz sobie uwarzyć co tylko zechcesz, pod siebie - tak więc jeśli nie lubisz zbyt dużej goryczki (i tu znów - nie wiem co dla Ciebie jest wartoścuą zbyt dużą) to celuj sobie w 20IBU i tyle chmielu syp (Tyskacz ma chyba 15-18). Jak tak poceluje w mocnym piwie to mu wyjdzie mdłe coś, tym bardziej, że domowe piwa nie są tak wytrawne jak koncerniaki. Niech zastosuje jakiś współczynnik ekstrakt - IBU bo 20 IBU w lagerze, a 20 IBU w AIPA to będzie znacząco inne odczucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, dodam na początek ze dopiero rozpoczynam swoja przygodę z domowa produkcja piwa. Zrobiłem wiec takie piwo: http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-American-Brown-IPA-17-BLG-zestaw-ze-slodow/1313 wszystko byłoby dobrze, lecz piwo, które zrobiłem ma zbyt dużo w sobie goryczy, nie wiem czy gdzieś popełniłem błąd czy jak, robiłem wszystko zgodnie z instrukcja, czy po prostu może to taki styl piwa. I pytanie do Was, czy można poprawić jakoś smak piwa? by było mniej goryczkowate - mniej gorzkie? ps dodam ze było tydzień na burzliwej, 2tygodnie na cichej, teraz 2 tygodnie w butelkach na dniach mija, i smaki zbytnio się nie zmieniły. Co radzicie? co mówicie? A w jaki sposób i jak długo po gotowaniu chłodziłeś piwo?? Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Może wyszło mocno alkoholowe? Alkohol podbije goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ja bym temu piwo po prostu dał trochę czasu. W ostateczności zawsze możesz wypić z sokiem Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Goryczkę weryfikuje się conajmniej jakieś 2 tygodnie po rozlaniu - podczas fermentacji zawsze jest mocniejsza niż w finalnym piwie. Chociaż 40g columbusa na goryczkę to nie w kij dmuchał - trzeba przeliczyć ale już na oko widzę że na goryczkę dane na bogato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) tym bardziej, że domowe piwa nie są tak wytrawne jak koncerniaki. ale może napisz, że Twoje bo moje od dawna są raczej wytrawne a też są domowe EDIT Oczywiście wtedy gdy maja być wytrawne Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez �Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 tym bardziej, że domowe piwa nie są tak wytrawne jak koncerniaki. ale może napisz, że Twoje bo moje od dawna są raczej wytrawne a też są domowe EDIT Oczywiście wtedy gdy maja być wytrawne Potrafisz zejść do takiego odfermentowania jak np. Żubr? Oczywiście mając na myśli 100% zacieranie bez cukru itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Potrafisz zejść do takiego odfermentowania jak np. Żubr? Myślę, że chyba Ci się pojęcia troszkę pomyliły Odfermentowanie to odfermentowanie, a nie wytrawność i to że piwa mocno odfermentowane są często również wytrawne wcale nie powoduje iż te określenia są tożsame. Oczywiście mając na myśli 100% zacieranie bez cukru itp. A tego to raczej nie rozumiem Czyżby piwa z ekstraktu nimi nie były, a cukier dodawany do piw belgijskich powodował, że są one tylko napojem piwopodobnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Potrafisz zejść do takiego odfermentowania jak np. Żubr?Myślę, że chyba Ci się pojęcia troszkę pomyliły Odfermentowanie to odfermentowanie, a nie wytrawność i to że piwa mocno odfermentowane są często również wytrawne wcale nie powoduje iż te określenia są tożsame. Oczywiście mając na myśli 100% zacieranie bez cukru itp.A tego to raczej nie rozumiem Czyżby piwa z ekstraktu nimi nie były, a cukier dodawany do piw belgijskich powodował, że są one tylko napojem piwopodobnym?To inaczej. Uważasz, że średnia wytrawności piw domowych jest równa lub wyższa od koncernowych? Bo jeśli tak, to normą byłoby u piwowarów domowych kiedy wynik na spławiku to 1 lub mniej. Takie tyskie, lech, żubr itp. to tak wytrawne piwa. I w tym poście z wczoraj chodziło mi właśnie o to, że lwia część piw domowych nie osiąga takiego wyniku. Mylę się? Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez kamilg20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Mylę się? Myślę, że lekarstwem na takie bicie piany jest precyzyjne i jasne formułowanie w piśmie swoich myśli, a nie tłumaczenie przez kilka wpisów o co chodziło i kurczowe trzymanie się swojej wersji tłumacząc się, ze miało się na myśli co innego. Szklane kule to deficytowy towar EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Łapanie za słówka też jest plagą także ogłaszam remis. Pierwszy mój podwarzany post, mam wrażenie, padł tego ofiarą. Przyznaję się, że mogło to zostać opatrznie zrozumiałe. Także nie wszystkie piwa domowe są mniej wytrawne od koncernowych. Ale z własnego doświadczenia i z obserwacji forum wynika, że znaczna większość jest mniej wytrawna. Myślę, że wiedziałeś co mam na myśli od samego początku, czyż nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek04 Opublikowano 27 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2017 @kamilg20: no, a co zrobić z piwem zbyt goryczkowatym z którym nic innego sie nie da zrobic? a fakt faktem tak sobie mysle ze jakby wygotował, to coś by wyszło. Co mowicie moi przyjaciele? Bo wylać szkoda. PYTAM AWARYJNIE. dobra Panowie, mam do Was prośbę! czy byłaby mozliwosc, byscie mi wybrali ZESTAW ZE SŁODÓW: http://www.browamator.pl/produkty/piwo/piwo-surowce/zestawy-surowcow-na-bazie-slodow,2,35 http://homebeer.pl/pl/c/Pelne%2C-zacierane-ze-slodow/46 oraz dali mi wskazówke konkretna, ile dodac tych chmieli i w jakich minutach. Dla osoby która mi poda jakas propozycje i z pomocy tego Pana skorzystam, stawiam 1l piwa którego WYJDZIE dobre, z umiarkowana goryczka. Prosze Was o pomoc, dopiero zaczynam, wiec o. Badzcie wyrozumiali. @dirk gently: porównywalna ilosc goryczy jak do tego co mamy w sklepie, ale chce zrobic DOMOWE PIWO. A z tym co stoi własnie w butelkach, to na chwile obecna jest przepasc w goryczce. Rozumie Szanowny Pan? @Fantastyczny Pan Lis: dobrze bede wiec czekał, a w razie czego to co zrobic z piwem które do niczego sie nie nadaje? jaka jest Pana propozycja? @opeciarz: nie jestem wyposazony w chłodnice, jesli o to Panu chodzi, aczkolwiek poradziłem sobie z tym problemem, jeden to garnek drugie to pewne NACZYNIE równiez metalowe, do ktorego włozyłem garnek, w naczyniu wymieniała sie woda która pobierana byłą z sieci, dla osob które nie zrozumiały wytłumaczenie graficzne: http://sketchtoy.com/68068175czas chłodzenia: 15-20minut! Nie jest to moze sposob PROFESJONALNY, ale powtarzam po raz XXX dopiero zaczynam! Dlatego jesli chcesz mnie skrytykowac, to o! @B.K.: masakra, to kto tworzył tamten przepis? O.o http://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-American-Brown-IPA-17-BLG-zestaw-ze-slodow/1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się