dpiast Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Od dawna zastanawia mnie taka o to sprawa: W pewnym sklepie w którym się zaopatruje mam spory wybór słodów. Dla przykładu weźmy Pilzneński. Mogę kupić 1kg: Pilzneński Strzegom: 3,80zł Pilzneński Niemcy: 5,50zł Pilzneński Belgia: 5,50zł Pilzneński 6-rzędowy Belgia: 5,50zł Jaka (po za oczywiście ceną) jest różnica w tych słodach? Czy warto zapłacić więcej za słód zagraniczny? Oczywiście przy zakupie 1kg różnica jest nie warta uwagi ale już np. przy 5kg da się ją odczuć. Pytałem sprzedawce i powiedział że różnicy w przypadku mojego piwa które aktualnie miałem w planach zrobić (APA SH Mosaic) nie odczuje i żebym kupił ten tańszy. Ten ostatni 6-rzędowy jest jakiś mega wyjątkowy i czy ma jakieś konkretne zastosowanie po za zasypem podstawowym? Szukałem na ten temat informacji na forum ale albo go nie ma albo ja źle szukałem. Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie wskazówki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Szukałem na ten temat informacji na forum ale albo go nie ma albo ja źle szukałem. wg mnie, ani jedno, ani drugie, Ty nie umiesz szukać po prostu Pierwsza odpowiedź wujka google na pytanie https://www.google.pl/search?q=s%C5%82od+6-rz%C4%99dowy+piwo.org&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b&gfe_rd=cr&ei=I2YTWYbyCoqDYO2noZAC życzę miłej lektury. dpiast 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 No dobra to już wiem co to ten 6-rzędowy. Dzięki :-) A między słodem Pilznenskim Polskim a Niemieckim czy Belgijskim jest jakaś jakościowa różnica która skłania do jego kupna i wydania paru złotych więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Bierz Strzegom dpiast 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 A między słodem Pilznenskim Polskim a Niemieckim czy Belgijskim jest jakaś jakościowa różnica nie znam odpowiedzi na to pytanie. Myślę jednak, że zapewne są różnice pomiędzy słodami z różnych słodowni i narodowość raczej ma tu niewielki wpływ. Słody to produkt naturalny i co prawda spełnia pewne normy i wymagania, ale rozrzut parametrów pomiędzy pomiędzy nawet partiami z tej samej słodowni może być znaczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 No to zostanę przy Strzegomiu. Tańszy i do tego nasz. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Z tym "nasz" to bym nie galopował za bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Ale twierdzą że z polskich słodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Z mojego skromnego doświadczenia: Strzegom bardzo różni się od partii do parti Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) A między słodem Pilznenskim Polskim a Niemieckim czy Belgijskim jest jakaś jakościowa różnica która skłania do jego kupna i wydania paru złotych więcej? Jeszcze podczas studiów na laborkach trochę badaliśmy słody i generalnie wychodziło na to, że strzegom wypadał najsłabiej biorąc pod uwagę różne parametry, którymi się określa jakość słodu ale powiedzmy sobie, że to może mieć znaczenie pomijalne (rozluźnienie itd), natomiast zawsze wychodziła różnica w wydajności rzędu ładnych kilku procent na korzyść zagranicznych. Tylko duża różnica w cenie nie przekłada się na nieznaczną różnicę w wydajności więc ja tam jadę od zawsze na strzegomiu a od niedawna malt europ bo mają przyjemne ceny na całe worki z dostawą. Co do moich osobistych odczuć to mam wrażenie, że w 2015 strzegom dawał mi dużo lepszy przełom niż 2016 i 2017, może ktoś podzieli się swoimi odczuciami w tej kwestii? Edytowane 10 Maja 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Badaliscie może słody z opony? Bardzo mało osób ich chyba używa, bo wszędzie tylko viking malt. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Badaliscie może słody z opony? ?? Edytowane 10 Maja 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Badaliscie może słody z opony? no te bieżnikowane są trudne do wyważenia Edytowane 10 Maja 2017 przez �Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 (edytowane) Auto korekta słody z Optimy. Wysłane z mojego Lenovo K53a48 przy użyciu Tapatalka Edytowane 10 Maja 2017 przez Matz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Nie, tylko te, które byly dostępne w TB ze dwa lata temu, czyli Strzegom, CM, Weyermann, chyba nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 miałem optimę, nie badałem ale piwa wyszły dobre. strzegomia używam nie dlatego że optima gorsza, tylko dlatego że TB nie ma optimy w ofercie. poza tym colorado ze strzegomia mi bardzo podszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Pytam ponieważ mijam optime w drodze do pracy Szkoda, że nie widzę u nich słodów specjalnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Na nowej stronie ciężko coś znaleźć. Ale na starej maja cały asortyment. Myślę że wystarczy zadzwonić i się zapytać czy to mają w sprzedaży detalicznej. http://www.optimaslodownia.pl/sprzedaz_d.html Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Ja używam optimy bo mam po drodze do nich. Słody bazowe są OK, karmelowe moim zdaniem lepsze od Fawcetta, tylko wybór kolorów mały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) Optima produkuje bardzo dobre słody. Nie używaliśmy tylko najciemniejszych z uwagi na nasze preferencje smakowe. W naszej opinii to najlepsze polskie słody. Jeśli chodzi o porównanie z importowanymi to zdecydowanie czystsze (niezaśniecone) do ostatnio zakupionej partii z CM. Edytowane 12 Maja 2017 przez anmar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Pytam ponieważ mijam optime w drodze do pracy Szkoda, że nie widzę u nich słodów specjalnych Optima ujdzie, choć też ich słody różnią się czasem partiami. Miałem raz 2*50 kg Pilzneńskiego optimy, przerobiłem jeden worek było spoko wydajność na poziomie 63-70% więc całkiem w normie na moim sprzęcie. Drugi worek 55-61% wydajności... Masakryczny był, co ciekawe po mieszaniu 50/50 z innym słodem wydajność wracała na poziom 64-66% mógł być jakiś słabiej enzymatyczny, albo przesuszony cholera wie. Generalnie później jeszcze miałem trochę ich słodów i było dobrze. Oprócz optimy polecam Malteurope: http://malteurop.shop.pl/slody-jasne-c-1.htmlCeny mają niskie, a słody całkiem niezłe - jedyny mankament, że są ciemniejsze w rzeczywistości niż to co podają EBC. Pilzneński i pszenica od nich potrafią dać kolor w piwie jak na 100% pale ale Co jest fajną opcją w Malteurope to darmowa przesyłka. Co do Strzegomia jestem bardzo krytyczny, kiedyś używałem bardzo dużo tego słodu i ostatnio dostałem dwa worki jego ponownie Pilzneński i Monacha. Nie wiem co się stało, wcześniej ich słód był przyzwoitej jakości, tak jak pisałem używałem ich bazy całkiem sporo ponad 400 kg mam zamówień w ich sklepie. Przez te wszystkie zmiany właściciela niestety wychodzi jakaś lipa i ich słody są dla mnie bardzo słabe. Po pierwsze baza, która znacznie odbiega jakościowo od tego co było wcześniej i od porównywalnych słodowni. Przy Malteurope który zjechał do 62 zł za 25 kg, Strzegom (76 +przesyłka 24 zł) nie jest w żaden sposób ani ekonomiczny, ani jego jakość nie przystoi do ceny - co było dla mnie kiedyś dobrym argumentem. Karmele natomiast są ostre i drażniące w piwach, albo zbyt lekkie, że wręcz nie wyczuwalne - bursztynowy, który kiedyś mi zastępował Biscuita bo był fajnie ciasteczkowy, obecnie lipa jest jałowy jak pilzneński. Niestety bazowe słody Strzegomia dla mnie śmierdzą, zamówiłem raz partię 100 kg pilzneńskiego, który pachniał zielonym groszkiem nie ważne co się zrobiło w piwie (połączenie DMS z Zbożowością taką ostrą gryzącą) gotowałem nawet 90 minut i nic. Każde piwo śmierdziało tym groszkiem. W nowej partii co mam pilzneński jest nie lepszy, słaba wydajność, piwa mętne, aromat ostry słodowy. Monach jest tak jasny jak pilzneński, pachnie trawiaście i tak samo ostro gryząco zbożowo, co wychodzi też w piwie, do tego dawno takiej ilości śmieci w worku nie widziałem! Dużo słomy ziaren chwastów i nawet groch co ostatnio spotkałem w pszenicznym z Bestmalza. I co najgorsze w tym słodzie monachijskim na niektórych ziarnach widać różowe naloty jak od grzyba fusarium, który powoduje gushing. Całe szczęście Rauch DoppleBock i Lite Rya APA nie wykazuje oznak jego - a tylko do tych piw go dodałem, po czym poszedł słód dla kurek dla mojego dostawcy jajek. Dobrze że LRA to cienkusz i nie czuć zbytnio aromatów słodowych bo zakryte jest wszystko chmielem. Nic mnie nie przekona ponownie do użycia ich słodów, całkowicie są zablokowani u mnie w browarze, choć wcześniej bardzo chwaliłem teraz to co dostałem i poprzednia partia oraz niedawno kupione słody karmelowe sprawiły, że uważam, że ten słód jest zwyczajnie słaby. Zwiększyła się też ilość alternatyw i wyboru słodów na rynku do tego co było dwa trzy lata temu, a Strzegom chyba trochę za tym nie nadążą podnosząc ceny co roku. Fajnie wprowadził słody Colorado w cenach Fawcetta i Wyermanna, które są wzorem dobrych jakościowo słodów ale Ja bym tysiąckrotnie bardziej chciał dobre słody bazowe nasze krajowe - których używa się najwięcej. Nie widzę sensu ekonomicznego ani jakościowego by kupować ich słody i szczerze ludziom też odradzam jeżeli chcą mieć piwa na w miarę przyzwoitym poziomie. Oczywiście każdy zrobi jak chce - wasz browar wasze zabawki Może komuś nie przeszkadzać w ich słodach co wyżej wymieniłem. kondek i udarr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Niestety nie przerabiam, aż tyle surowca, żeby kupować po 25kg słodów specjalnych, ale dobrze znać alternatywę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Nie wiem jak jest teraz w optimie ale wcześniej słody specjalne mieli w workach 5kg Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 w optimie można zamówić już od 1 kg i to nawet ze śrutowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 do tego dawno takiej ilości śmieci w worku nie widziałem! Dużo słomy ziaren chwastów i nawet groch Niestety tu potwierdzam słabą jakość Strzegomia Robiłem ostatnio SMASH-a na pale ale Strzegomia i kupa śmieci w paczce - jakieś patyki, słoma, nawet wyglądało jakby jakieś ziarna palonego słodu się tam dostały, no po prostu syf kiła mogiła, jakbym jakieś zmiotki z podłogi dostał. Wątpię, że będę kupować Strzegom, już chyba wole dopłacić do droższych słodów lepszej jakości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się