Skocz do zawartości

Planowanie warek


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, gdyby nie "awaria" czatu, ten temat zapewne nie powstałby. Jako że nadciąga fala upałów, a zapasy piwa są na wyczerpaniu planuję warzyć. Zacząłbym od czegoś lekkiego na US 05 i wykorzystałbym gęstwę kilkukrotnie. Ostatnim piwem byłaby IPA. Powoli kompletuję zamówienie(preferowany sklep). Zachęcam do dyskusji.

Edytowane przez BitterEater
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zachęcam do dyskusji.

Ale dyskusji o czym?

W ramach przypomnienia: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja

Postaw tezę, zadaj pytanie, cokolwiek.
Albo załóż bloga.
Pozdrawiam i życzę smacznego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z zasady :) forum https://pl.wikipedia.org/wiki/Forum_dyskusyjne

służy do dyskusji. Widzę nie zrozumiale zredagowałem temat. Więc już szybko piszę sprostowanie: szukam pomocy w ułożeniu kolejnych warek... coś lekkiego może od 8-9 Blg, pijalnego nie mam pomysłu, czytam i czytam, a czas ucieka...

Edytowane przez BitterEater
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

US-05 są tak uniwersalne że możesz na nich uwarzyć większość stylów - od Alta, Koelsch czy Grodziskie, Pale Ale, Amber Ale, Brown Ale, różne IPY (6-8 różnych), DIPA, Stouty, Porter angielski, IRA, po wszelakiej maści owocowe i specjalne piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W planach jest: Session IPA 10Blg => Summer Ale 12Blg => Vermont IPA (ale to chyba zły pomysł)/ Polskie IPA Australian Pale Ale 13Blg

Kolsch 11Blg => Amerykańska pszenica 12Blg => Żytnie IPA 15Blg

Czy to jest dobry plan? Rozumiem, że na początek nie mogę zrobić np Session IPA 10Blg(mocno chmielone), a później np pszenicę 12Blg (mocno chmielone => słabo chmielone - chmiele przejdą).

Edytowane przez BitterEater
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmiele nie przejdą. Prędzej kolor. Staraj się robić od jak najsłabszych i najjasniejszych do mocniejszych i ciemniejszych

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

To nie degustacja, co tutaj kolor ma do rzeczy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W planach jest: Kolsch 11Blg => Summer Ale 12 Blg => Vermont IPA (ale to chyba zły pomysł)/ Polskie IPA

Amerykańska pszenica 12Blg => Australian PA 13Blg => Żytnie IPA 15Blg

Czy to jest dobry plan? Rozumiem, że na początek nie mogę zrobić np Session IPA 10Blg(mocno chmielone), a później np pszenicę 12Blg (mocno chmielone => słabo chmielone - chmiele przejdą).

 

Tyle fajnych stylów i koniecznie chcesz 05? Poza kolschem oczywiście (no i może poza polską IPĄ) do pozostałych poleciłbym Wyeast American Ale II (ostatnio się w nich zakochałem), a jak koniecznie suchary chcesz to lepiej daj S-33. 05 są bardzo neutralne i robią mało estrów, a vermont i american wheat aż się proszą o owocowość :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

W planach jest: Kolsch 11Blg => Summer Ale 12 Blg => Vermont IPA (ale to chyba zły pomysł)/ Polskie IPA

Amerykańska pszenica 12Blg => Australian PA 13Blg => Żytnie IPA 15Blg

Czy to jest dobry plan? Rozumiem, że na początek nie mogę zrobić np Session IPA 10Blg(mocno chmielone), a później np pszenicę 12Blg (mocno chmielone => słabo chmielone - chmiele przejdą).

 

Tyle fajnych stylów i koniecznie chcesz 05? Poza kolschem oczywiście (no i może poza polską IPĄ) do pozostałych poleciłbym Wyeast American Ale II (ostatnio się w nich zakochałem), a jak koniecznie suchary chcesz to lepiej daj S-33. 05 są bardzo neutralne i robią mało estrów, a vermont i american wheat aż się proszą o owocowość :)

wszystko ok. ale pamietajmy ze us-05 to suchary i sa prostsze w użyciu i bardzo neutralne jak przeprowadzimy fermentacje w 16C. Nie mieszajmy chłopakowi na poczatku. A i ty chłopaku kup z 2 paczki wiecej drożdzy bo to że sobie zaplanujesz 6 warek do przodu nie koniecznie tak bedzie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Taka myśl mnie naszła, żeby zrobić zapasy słodów. Planuję 25kg pilzneńskiego, pale ale i może pszenicznego. Gdzie kupujecie i jakie polecacie?

Najtańsze są strzegomskie, ale ostatnio chyba słabo z jakością. Co do chmieli to albo 50g albo 100g, innej gramatury nie ma?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gdzie kupujecie i jakie polecacie?

Takie ilości brałem z Optimy: pilzno, pale, pszenica, monachijski. 

 

 

 

Co do chmieli to albo 50g albo 100g, innej gramatury nie ma?
 

BA ma 30 i 90 g - wg mnie dziwne gramatury i ekonomicznie słabo wychodzi.

CP natomiast pakuje po 50, 100 i 300 g. Szczególnie 300 g szyszki jeśli nie masz dużego wybicia i/ lub pakowaczki próżniowej jest bez sensu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.