BitterEater Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Witajcie, gdyby nie "awaria" czatu, ten temat zapewne nie powstałby. Jako że nadciąga fala upałów, a zapasy piwa są na wyczerpaniu planuję warzyć. Zacząłbym od czegoś lekkiego na US 05 i wykorzystałbym gęstwę kilkukrotnie. Ostatnim piwem byłaby IPA. Powoli kompletuję zamówienie(preferowany sklep). Zachęcam do dyskusji. Edytowane 16 Maja 2017 przez BitterEater buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Zachęcam do dyskusji. Ale dyskusji o czym? W ramach przypomnienia: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja Postaw tezę, zadaj pytanie, cokolwiek.Albo załóż bloga.Pozdrawiam i życzę smacznego piwa. jasiooo1990 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Z zasady forum https://pl.wikipedia.org/wiki/Forum_dyskusyjne służy do dyskusji. Widzę nie zrozumiale zredagowałem temat. Więc już szybko piszę sprostowanie: szukam pomocy w ułożeniu kolejnych warek... coś lekkiego może od 8-9 Blg, pijalnego nie mam pomysłu, czytam i czytam, a czas ucieka... Edytowane 16 Maja 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Aw. Apa. Pale ale. Chlopie skad mamy wiedziec co ci smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 US-05 są tak uniwersalne że możesz na nich uwarzyć większość stylów - od Alta, Koelsch czy Grodziskie, Pale Ale, Amber Ale, Brown Ale, różne IPY (6-8 różnych), DIPA, Stouty, Porter angielski, IRA, po wszelakiej maści owocowe i specjalne piwa. BitterEater i leepa79 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 16 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) W planach jest: Session IPA 10Blg => Summer Ale 12Blg => Vermont IPA (ale to chyba zły pomysł)/ Polskie IPA Australian Pale Ale 13Blg Kolsch 11Blg => Amerykańska pszenica 12Blg => Żytnie IPA 15Blg Czy to jest dobry plan? Rozumiem, że na początek nie mogę zrobić np Session IPA 10Blg(mocno chmielone), a później np pszenicę 12Blg (mocno chmielone => słabo chmielone - chmiele przejdą). Edytowane 6 Lipca 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Chmiele nie przejdą. Prędzej kolor. Staraj się robić od jak najsłabszych i najjasniejszych do mocniejszych i ciemniejszych Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Chmiele nie przejdą. Prędzej kolor. Staraj się robić od jak najsłabszych i najjasniejszych do mocniejszych i ciemniejszych Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka To nie degustacja, co tutaj kolor ma do rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Jedyne do czego bym się stosował to nie zadawanie gęstwy do kolejnych warek po piwie o wysokim ballingu. Jak z ciemnej 16 dasz do jasnej 12 to totalnie nic nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 W planach jest: Kolsch 11Blg => Summer Ale 12 Blg => Vermont IPA (ale to chyba zły pomysł)/ Polskie IPA Amerykańska pszenica 12Blg => Australian PA 13Blg => Żytnie IPA 15Blg Czy to jest dobry plan? Rozumiem, że na początek nie mogę zrobić np Session IPA 10Blg(mocno chmielone), a później np pszenicę 12Blg (mocno chmielone => słabo chmielone - chmiele przejdą). Tyle fajnych stylów i koniecznie chcesz 05? Poza kolschem oczywiście (no i może poza polską IPĄ) do pozostałych poleciłbym Wyeast American Ale II (ostatnio się w nich zakochałem), a jak koniecznie suchary chcesz to lepiej daj S-33. 05 są bardzo neutralne i robią mało estrów, a vermont i american wheat aż się proszą o owocowość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 W planach jest: Kolsch 11Blg => Summer Ale 12 Blg => Vermont IPA (ale to chyba zły pomysł)/ Polskie IPA Amerykańska pszenica 12Blg => Australian PA 13Blg => Żytnie IPA 15Blg Czy to jest dobry plan? Rozumiem, że na początek nie mogę zrobić np Session IPA 10Blg(mocno chmielone), a później np pszenicę 12Blg (mocno chmielone => słabo chmielone - chmiele przejdą). Tyle fajnych stylów i koniecznie chcesz 05? Poza kolschem oczywiście (no i może poza polską IPĄ) do pozostałych poleciłbym Wyeast American Ale II (ostatnio się w nich zakochałem), a jak koniecznie suchary chcesz to lepiej daj S-33. 05 są bardzo neutralne i robią mało estrów, a vermont i american wheat aż się proszą o owocowość wszystko ok. ale pamietajmy ze us-05 to suchary i sa prostsze w użyciu i bardzo neutralne jak przeprowadzimy fermentacje w 16C. Nie mieszajmy chłopakowi na poczatku. A i ty chłopaku kup z 2 paczki wiecej drożdzy bo to że sobie zaplanujesz 6 warek do przodu nie koniecznie tak bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Co do S-33 to opinie są podzielone, moim skromnym zdaniem z sucharów US-05 zdecydowanie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 18 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Oczywista oczywistość, mieć w zapasie drożdże. Płynne sobie na razie odpuszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 28 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 (edytowane) ... Edytowane 28 Czerwca 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Też myślę o zaplanowaniu 4 warek gdzieś aby przesyłka była jedna. Jak nie kupujesz gotowych zestawów to w browaramatorze możesz kupić ilości w gramach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 6 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Taka myśl mnie naszła, żeby zrobić zapasy słodów. Planuję 25kg pilzneńskiego, pale ale i może pszenicznego. Gdzie kupujecie i jakie polecacie? Najtańsze są strzegomskie, ale ostatnio chyba słabo z jakością. Co do chmieli to albo 50g albo 100g, innej gramatury nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Gdzie kupujecie i jakie polecacie? Takie ilości brałem z Optimy: pilzno, pale, pszenica, monachijski. Co do chmieli to albo 50g albo 100g, innej gramatury nie ma? BA ma 30 i 90 g - wg mnie dziwne gramatury i ekonomicznie słabo wychodzi. CP natomiast pakuje po 50, 100 i 300 g. Szczególnie 300 g szyszki jeśli nie masz dużego wybicia i/ lub pakowaczki próżniowej jest bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Worki po 25 kg zobacz w Malteurop. Wychodzi taniej niż Strzegom, a jakość podobno lepsza. Ja będę u nich zamawiał słód pale. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk BitterEater 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Zamówienie bezpośrednie w malteurop.shop.pl - słody po sześćdziesiat parę I wysyłka gratis. Taniej nigdzie nie dostaniesz. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka BitterEater 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Też się skuszę na zakupy miałem w planie kupować 2x5kg, ale widzę, że tutaj wezmę. A jak z trwałością slodów nie śrutowanych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wisz Opublikowano 6 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2017 Jak trzymasz w suchym i chłodnym miejscu to myślę, że przez rok nic się nie stanie. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Ja śrutowane (szczelnie zamknięte) trzymałem prawie pól roku i nic im się nie stało (mam dobre warunki), ale po tej przygodzie kupiłem śrutownik. Śrutuję bezpośrednio przed warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Dzięki za informacje. Znalazłem w ich ofercie słód Mep©Lager - 25 kg http://malteurop.shop.pl/mep%C2%A9lager-25-kg-p-12.html Specjalnie dedykowany do lagera ? Czy tylko chwyt reklamowy ? Edytowane 7 Lipca 2017 przez asasyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 7 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Wiedeński to nie jest to samo co pilzneński. http://www.wiki.piwo.org/Rodzaje_słodów_oraz_ich_zastosowanie Edytowane 7 Lipca 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asasyn Opublikowano 7 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2017 Mój błąd, dałem link do wiedeńskiego a chodziło mi o Mep©Lager Poprawiłem linka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się