browarbiskup Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Czy filtracja chmielin po gotowaniu ma sens? Jakie sa argumenty za i przeciwko? Czy jesli wleje calosc brzeczki z chmielinami i w taki sposob bede fermentowal np aipe z ok 200g chmielu moge sie spodziewac ze wyjda jakies mocne wady w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwesoly Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Z tego co się naczytałem, to powinna wyjść "trawiastość". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Ja ja tak fermentowałem RISa. Nic się nie stało i w smaku jest bardzo dobry choć pewnie w piwie lekkim coś by mogło wyjść. Tu masz link do eksperymentu: http://brulosophy.com/2014/06/02/the-great-trub-exbeeriment-results-are-in/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Tuzy forumowe, do boju ! Kto za , kto przeciw ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Tuzy forumowe, do boju ! Kto za , kto przeciw ? VETO No 200g nie próbowałem zostawić w wiadrze. Często zdarzało mi się że przechodziło sporo chmielin i było to bez większego wpływu na smak i aromat, ale nie aż tyle. Może to zależy też od rodzaju użytego chmielu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Kiedyś był już o tym wątek na tym forum (o sposobach filtracji chmielin po gotowaniu) i z tego co pamiętam jeden z doświadczonych piwowarów domowych, po zagorzałej dyskusji o sposobach i trikach filtrowania, skwitował, że on w ogóle tego nie robi... . Ostatnio jednak starałem się to znaleźć i mi się nie udało. Może ktoś będzie w stanie to wygrzebać z czeluści forum? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 jeden z doświadczonych piwowarów domowych, po zagorzałej dyskusji o sposobach i trikach filtrowania, skwitował, że on w ogóle tego nie robi... Powiem więcej, wg jednego ze starych forumowych piwowarów, w jakże uwielbianej przez wielu na forum "hameryce", niewielu się w ogóle przejmuje sprawą chmielin i osadów białkowych . Leją do fermentora wszystko jak leci Więc dziwi mnie troszkę, że niektórzy jeszcze mają jakieś tam obiekcje w tej materii bo przecież dla wielu tu, argument "ale hamerykany tak robią" jest wręcz jak aksjomat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Kiedyś był już o tym wątek na tym forum (o sposobach filtracji chmielin po gotowaniu) i z tego co pamiętam jeden z doświadczonych piwowarów domowych, po zagorzałej dyskusji o sposobach i trikach filtrowania, skwitował, że on w ogóle tego nie robi... . Ostatnio jednak starałem się to znaleźć i mi się nie udało. Może ktoś będzie w stanie to wygrzebać z czeluści forum? Myślę, że może Ci chodzić o to http://www.piwo.org/topic/12953-przestan-juz-tak-kombinowac-piwowarstwo-jest-proste/. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Rozumiem, że w przypadku odzyskiwania gęstwy drożdżowej fermentacja wraz z chmielinami z gotowania nie jest wskazana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Jak ktoś olewa oddzielenie osadów od brzeczki, to raczej nie ma znaczenia czy gęstwa drożdżowa zawiera chmieliny, przecież przy następnym piwie też będzie fermentował z chmielinami, problemem może być właściwe określenie ilości takiej gęstwy, bo będzie ona mocno zanieczyszczona. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Następnym krokiem będzie olewanie filtracji. Zacieranie bez filtracji, tylko gotowanie i fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 (edytowane) A potem poziom na konkursach jest jaki jest, zwłaszcza w piwach mocno chmielonych. Edytowane 17 Czerwca 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 A potem poziom na konkursach jest jaki jest, zwłaszcza w piwach mocno chmielonych. Będą otwierać wszystkie butelki aż trafią na dobrą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Następnym krokiem będzie olewanie filtracji. Zacieranie bez filtracji, tylko gotowanie i fermentacja Wydaje mi się, że na forum był pewien użytkownik, który olewał nawet gotowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Następnym krokiem będzie olewanie filtracji. Zacieranie bez filtracji, tylko gotowanie i fermentacja Wydaje mi się, że na forum był pewien użytkownik, który olewał nawet gotowanie Olewanie filtracji to BIAB. Podobno popularne w Ameryce. I daje całkiem niezłe efekty. A co do gotowania, sahti się nie gotuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2017 Następnym krokiem będzie olewanie filtracji. Zacieranie bez filtracji, tylko gotowanie i fermentacja Wydaje mi się, że na forum był pewien użytkownik, który olewał nawet gotowanie Olewanie filtracji to BIAB. Podobno popularne w Ameryce. I daje całkiem niezłe efekty. A co do gotowania, sahti się nie gotuje. Nie znam się na Amerykańskich metodach, Chodzi mi o normalne zacieranie bez filtracji i zaraz gotowanie oraz pozostawienie młóta z chmielem do fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 18 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2017 Olewanie filtracji to BIAB. BIAB to żadne olewanie filtracji, oddzielasz przecież młóto od brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 24 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 [quote name="koholet" post="448311" timestamp="1497736714" Olewanie filtracji to BIAB. Podobno popularne w Ameryce. I daje całkiem niezłe efekty. 1. BIAB to co najwyżej olewanie wysładzania, a to nie jest tożsame z olaniem filtracji 2. A w innym wątku się dowiedziałem, że jednak hermsy są popularniejsze po drugiej stronie Atlantyku. 3. Znam takiego co robi "wina" dodając soku z winogron do wódki w odpowiednich proporcjach. I daje to całkiem niezłe efekty Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się