Jump to content

Gushing drożdży płynnych


Recommended Posts

Witam wszystkich.

Potrzebuję rady.A mianowicie,w dniu wczorajszym przygotowywałem starter.Drożdże to FM21 Odkrycie Sezonu.Po odkręceniu fiolki z drożdżami nastąpił gushing. Drożdże były dwa miesiące po terminie ale przez cały ten okres trzymałem je w lodówce(temp 4°C).Zapach wydawał się normalny.Jeszcze co mogę dodać to,że fiolka leżała w pojemniku umieszczonym na drzwiach lodówki.Przez co przy każdym  jej otwarciu była potrząsana a nawet wręcz turlała się :) I stąd moje pytanie. Czy taki starter będzie nadawał się do użycia,czy raczej wylać go w kanał???

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jest też filmik na YT gdzie Filip krok po kroku tłumaczy jak robić starter i jest też tam wspomniane o ostrożnym otwieraniu fiolki. Tylko trzeba obejrzeć :)

Aha, ja zawsze dodatkowo dezynfekuję fiolkę desprejem przed odkręceniem - właśnie na takie sytuacje. Raczej to co w fiolce zostało po tym gushingu jest dalej sterylne także powinno być ok.

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, Henx napisał:

Aha, ja zawsze dodatkowo dezynfekuję fiolkę desprejem przed odkręceniem - właśnie na takie sytuacje. Raczej to co w fiolce zostało po tym gushingu jest dalej sterylne także powinno być ok.

Dezynfekcja rąk też nie zaszkodzi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.