Artur.G Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Witam wszystkich. Potrzebuję rady.A mianowicie,w dniu wczorajszym przygotowywałem starter.Drożdże to FM21 Odkrycie Sezonu.Po odkręceniu fiolki z drożdżami nastąpił gushing. Drożdże były dwa miesiące po terminie ale przez cały ten okres trzymałem je w lodówce(temp 4°C).Zapach wydawał się normalny.Jeszcze co mogę dodać to,że fiolka leżała w pojemniku umieszczonym na drzwiach lodówki.Przez co przy każdym jej otwarciu była potrząsana a nawet wręcz turlała się I stąd moje pytanie. Czy taki starter będzie nadawał się do użycia,czy raczej wylać go w kanał??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Według tego co wiem, powinno być dobrze - jeśli ruszą na starterze. Artur.G 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Fiolkę z drożdżami należy otwierać ostrożnie i stopniowo (jak wstrząśniętą butelkę cocacoli, upuścić trochę gazu, poczekać i znowu upuszczać). Niektóre fiolki są nagazowane i przy szybkim otwarciu potrafi trochę wylecieć. Artur.G 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Tez mi raz uciekły droższe FM. Bałem się że coś się przypałęta, ale obeszło się bez infekcji. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 W instrukcji obsługi pisze co robić; http://www.fermentum-mobile.pl/wp-content/uploads/2015/02/instrukcja-uzycia-drozdzy-fermentum-mobile.pdf redlum i Artur.G 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Jest też filmik na YT gdzie Filip krok po kroku tłumaczy jak robić starter i jest też tam wspomniane o ostrożnym otwieraniu fiolki. Tylko trzeba obejrzeć Aha, ja zawsze dodatkowo dezynfekuję fiolkę desprejem przed odkręceniem - właśnie na takie sytuacje. Raczej to co w fiolce zostało po tym gushingu jest dalej sterylne także powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 12 godzin temu, Henx napisał: Aha, ja zawsze dodatkowo dezynfekuję fiolkę desprejem przed odkręceniem - właśnie na takie sytuacje. Raczej to co w fiolce zostało po tym gushingu jest dalej sterylne także powinno być ok. Dezynfekcja rąk też nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 3 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2017 Ręce przed każdą taką czynnością dezynfekuję, nawet jak otwieram fermentor to zawsze umyte i zpsikane desprejem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się