Undeath Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) Czyli najprościej: Sparging, also called lautering is a step at the end of the mashing process where hot water is run through the grain bed to extract a sweet liquid called wort. Przepuszczanie gorącej wody przez młóto Czyli nasze wysładzanie tylko tutaj robią to jednorazowo zalewając młóto wodą - nie na raty. Edytowane 29 Listopada 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 https://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wysładzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Tak, jak piszą. Ja robię na raty (jeden raz). Uzywam proporcja 3:1 litrów:kg słód. Potem oddam reszta woda że będzie ile litrów objętość jak chcę na końcu przed gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Obejrzałem. ŁAPKY W GÓRE, ŁAPKY W GÓRE! Szału nie ma, film pod wezwaniem łapek (budowania pozycji youtubowej). Dla nowicjuszy to już chyba te stare filmy z błędami będą bardziej przydatne, bo i tak nic nie wniósł nowego, ani tematu błędów (7+7) nie podniósł więc w sumie żadna nowa jakość. Promocja browamatora już zaliczona, to jeszcze teraz akcja promocyjna średniego piwa z doctor brew i jest obowiązkowy komplet na koniec roku, jak Kevin na święta w Polsacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Generalnie, @Undeath masz rację, że wypadłem z obiegu. Ja po prostu nie warzę. Z kilku powodów - brak czasu, brak motywacji, nie mam kiedy tego spijać, imprez już się nie robi, żeby innych raczyć. Co do piwa na WWP, no to raczej był performance z cyklu, patrzcie można zrobić piwo w 5 czy tam 7, czy 9 dni. Piwo nie aspirowało do wzorcowego. Co do wylewania @dziedzicpruski, to wylewany był RIS, nie ze słodów, a z ekstraktów. Ten ze słodów był rozpity na jakiejś imprezie, chyba w Obornikach Śl. Dlaczego wylałem SRISa, bo nie miałem czasu go przez 9 miesięcy rozlać, a może inaczej nie chciało mi się go rozlać. Dodatkowo, RIS warzony w sierpniu, więc i tak byłem zdziwiony, że rozpuszczalnik to jego jedyny problem. Tak więc, nie obrażam się, pozdrawiam Was. Natomiast za 7+7 nie będę przepraszał, bo wiele razy mówiłem, że chodzi o piwo <16 Blg górnej fermentacji i zdania nie zmieniam. Zrobiłem tak dziesiątki warek i mówię to co sam przerobiłem. Natomiast w takiej Anglii, standardem jest 4 dni fermentacji + jakiś tydzień w casku i do sprzedaży. I oczywiście, te ich piwa często mają aldehyd, ale tak robią. Igorrodz, Undeath, deep floyd i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) 12 godzin temu, kopyr napisał: Generalnie, @Undeath masz rację, że wypadłem z obiegu. Ja po prostu nie warzę. Z kilku powodów - brak czasu, brak motywacji, nie mam kiedy tego spijać, imprez już się nie robi, żeby innych raczyć. Co do piwa na WWP, no to raczej był performance z cyklu, patrzcie można zrobić piwo w 5 czy tam 7, czy 9 dni. Piwo nie aspirowało do wzorcowego. Co do wylewania @dziedzicpruski, to wylewany był RIS, nie ze słodów, a z ekstraktów. Ten ze słodów był rozpity na jakiejś imprezie, chyba w Obornikach Śl. Dlaczego wylałem SRISa, bo nie miałem czasu go przez 9 miesięcy rozlać, a może inaczej nie chciało mi się go rozlać. Dodatkowo, RIS warzony w sierpniu, więc i tak byłem zdziwiony, że rozpuszczalnik to jego jedyny problem. Tak więc, nie obrażam się, pozdrawiam Was. Natomiast za 7+7 nie będę przepraszał, bo wiele razy mówiłem, że chodzi o piwo <16 Blg górnej fermentacji i zdania nie zmieniam. Zrobiłem tak dziesiątki warek i mówię to co sam przerobiłem. Natomiast w takiej Anglii, standardem jest 4 dni fermentacji + jakiś tydzień w casku i do sprzedaży. I oczywiście, te ich piwa często mają aldehyd, ale tak robią. i ja gościa szanuje, k**** szanuje , tysiące osób zaczęło warzyć dzięki Tomaszowi , ja również. Szacun się należy choćby za to . Proszę o kulturalny język. Edytowane 30 Listopada 2017 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzii Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Ja też się uczyłem podstaw od Kopyra, resztę doczytałem na forum, nie kumam tej nagonki. Ode mnie szacun i podziękowania! Tapatalknięte z drogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Interesowałem się piwowarstwem przed tym zanim trafiłem na kanał Tomasza Kopyry. Dzięki jego osobie po prostu wróciłem do chęci warzenia i trafiłem na to forum. Teraz oglądając jego filmy prawie zawsze kończy się to ŁAPKĄ w DÓŁ. Ostatnio trafiłem na Unboxing telefonu. Podczas degustacji RISA (z fortuny chyba) ciągle gadał coś o telefonie i swojej osobie. Wchodząc na jego kanał liczyłem, że będzie o piwie. Teraz jedynie widzę przechwałki, brak pomysłu na dobre materiały, proszenie o łapki w górę. Jeśli chodzi o jego kanał to pod względem piwowarskim, czy degustacji piwa widzę to jakość materiałów runie w dół. Teraz widzę w nim bardziej celebrytę (w pełni tego negatywnego słowa znaczeniu). Ten materiał odebrałem jako reklamę pod pretekstem zrobienia czegoś ciekawego. W piwach innych browarów wynajduje niezwykłe wady, a za chwile ten doświadczony piwowar twierdzi, że szybka warka może być wspaniała. Na książke w edycji kolekcjonerskiej czekam, zobaczymy czy jest o piwie, czy o telefonach. Edytowane 30 Listopada 2017 przez Matz Lichtus, FurioSan i majlosz 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Książka się ratuje na szczęście, bo jest merytoryczna i nie przeszło do niej celebryctwo, więc warto ją mieć. Co do twórczości youtubowej to mam podobne zdanie: kiedyś oglądałem wszystko jak leci w całości, łapkowałem, itd. Dzisiaj najczęściej albo odpuszczam sobie po minucie czy dwóch bo się tego oglądać nie da, albo leci łapka w dół kiedy film jest wybitnie zły. Na szczęście jeżeli chodzi o poziom na Youtube to Jabeerwocky trzymają go mocno i przynajmniej jest choć jeden kanał o piwie który warto oglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Moje 0,03 pln w dyskusji. Ja Tomka szanuje za ogromny wkład w rozwój piwowarstwa domowego. Wiele osób, w tym ja, zaczynało od jego filmów. Pełna zgoda, ze materiały o warzeniu pozostawiają luki i mogą wprowadzać w błąd, ale nie ma rzeczy idealnych. Tomek i jego filmy podłożyly iskrę pod moją pasję do piwowarstwa domowego, a potem ludzie tacy jak Dziełak, Kojro, Strong, Zainasheff i wielu ludzi z tego forum rozpalili z tego ognisko Szanuję Tomka za profesjonalne podejście do tego co robi, za jakość materiałów, dobrą ich edycje. Ale przyznam, ze ostatnio mniej oglądam. Livestreamy nagrywane „z kija” to nie moja bajka. Recenzji piw oglądać mi się nie chce, albo wole coś szybko przeczytać na RB albo w ogóle mi to wisi. Rzeczy jakich szukam to coś co Tomek robił o piwnych stylach, materiały z Jabeerwocky, podcasty w stylu Brulosophy, Brew Strong czy Basic Brewing Radio. Czyli content, który mi jako piwowarowi domowemu może się przydać aby być lepszym.Tak więc Kopyr łapka w górę za ten impuls dla wielu z nas tutaj, i lekka łapka w dół za to, ze ostatnio content już tak nie przyciąga... Tombatold 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kris Piero Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 I ja też otarłem się o kanał Tomasza Kopyry . Ale warzyć uczyłem się od zupełnie kogo innego.Nie będę oceniał Kopyry ale znudził mnie jego kanał od kąt zaczął politykować. Tombatold 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 3 godziny temu, Kris Piero napisał: I ja też otarłem się o kanał Tomasza Kopyry . Ale warzyć uczyłem się od zupełnie kogo innego.Nie będę oceniał Kopyry ale znudził mnie jego kanał od kąt zaczął politykować. Face palm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Minęło 7 dni, przelał "na cichą" potem zmierzył Blg, po czym zaryzykował zakażenie dolewając z góry z brudnego szkła przy okazji napowietrzając. short & shoddy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 12 godzin temu, Kamilos55 napisał: Minęło 7 dni, przelał "na cichą" potem zmierzył Blg, po czym zaryzykował zakażenie dolewając z góry z brudnego szkła przy okazji napowietrzając. short & shoddy bardzo dobrze, nie dość że piwerko dofermentuje to jeszcze się wyklaruje. Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) 2 godziny temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: bardzo dobrze, nie dość że piwerko dofermentuje to jeszcze się wyklaruje. Serio? Jeszcze ktoś to przeczyta i uwierzy... Edytowane 7 Grudnia 2017 przez bart3q Mibor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Dnia 30.11.2017 o 07:53, Alexy napisał: Moje 0,03 pln w dyskusji. Ja Tomka szanuje za ogromny wkład w rozwój piwowarstwa domowego. Wiele osób, w tym ja, zaczynało od jego filmów. Pełna zgoda, ze materiały o warzeniu pozostawiają luki i mogą wprowadzać w błąd, ale nie ma rzeczy idealnych. Tomek i jego filmy podłożyly iskrę pod moją pasję do piwowarstwa domowego, a potem ludzie tacy jak Dziełak, Kojro, Strong, Zainasheff i wielu ludzi z tego forum rozpalili z tego ognisko Szanuję Tomka za profesjonalne podejście do tego co robi, za jakość materiałów, dobrą ich edycje. Ale przyznam, ze ostatnio mniej oglądam. Livestreamy nagrywane „z kija” to nie moja bajka. Recenzji piw oglądać mi się nie chce, albo wole coś szybko przeczytać na RB albo w ogóle mi to wisi. Rzeczy jakich szukam to coś co Tomek robił o piwnych stylach, materiały z Jabeerwocky, podcasty w stylu Brulosophy, Brew Strong czy Basic Brewing Radio. Czyli content, który mi jako piwowarowi domowemu może się przydać aby być lepszym. Tak więc Kopyr łapka w górę za ten impuls dla wielu z nas tutaj, i lekka łapka w dół za to, ze ostatnio content już tak nie przyciąga... Podpisuję się pod tym. Wg mnie w świecie piwowarstwa domowego Kopyr jest takim trochę entry level, jak Żywiec APA dla wejścia w kraft . Pierwsze piwo z zacieraniem robiłem z włączonym filmem od Kopyra. To forum to kopalnia wiedzy, przed pierwszym warzeniem z zacieraniem sporo już czytałem, ale to właśnie film Tomka pozwolił jakby unaocznić to o czym wcześniej czytałem i był mi bardzo pomocny. A pro po to fajnie kiedyś to żartem podsumował Paweł Nowak w wywiadzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Ja pierwsze piwo piwo zrobiłem z brewkitu z filmem kopyra no i wyszło jak wyszło... rozpuszczalnik i inne akcje z fermentacją o których nigdy nic nie wspominał. Drugie piwo już warzyłem z pomocą tego forum i wyszło 100x lepsze. Kopyr niech sobie degustuje i pokazuje ciekawostki ale nauczanie warzenia niech sobie odpuści. Podsumowując, brakuje dobrego filmu z procesu powstawania piwa domowego (chyba że coś przeoczyłem). Może by tak ktoś doświadczony z forum pomyślał o nagraniu filmu edukacyjnego? Edytowane 7 Grudnia 2017 przez Kamilos55 KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 Filmy od Tumka z Browaru Gdynia sa moim zdaniem ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 7 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2017 (edytowane) A no w sumie zapomniałem o nim. Tylko, że to bardziej relacja z warzenia niż lekcja. Jak ktoś nie ma pewnej wiedzy to wiele rzeczy nie zrozumie. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 No i jest!!! WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się