McColtan Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 Czy mogę dodać 0,33g cukru do butelek piwo ma 5blg i się nie zmienia fermentowało w 20 stopniach przez 10 dni 2 dni temu sprawdzone i też było 5 blg piwo z brewkitu Mangrove jack pale ale Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 26 minut temu, McColtan napisał: Czy mogę dodać 0,33g cukru do butelek Możesz, ale ja bym jednak dał go więcej chociaż nie lubię wysokiego nagazowania. No i myślę, że nie będzie Ci łatwo odmierzyć dokładnie taką ilość Link to comment Share on other sites More sharing options...
McColtan Posted December 20, 2017 Author Share Posted December 20, 2017 Mam miarkę dokładnie z taką ilością Link to comment Share on other sites More sharing options...
deep floyd Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 jakie drozdze użyłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 (edited) Godzinę temu, McColtan napisał: Mam miarkę dokładnie z taką ilością Na tej miarce to raczej jest napisane do jakiej pojemności butelki wsypać cukier z niej. Jeśli tak to w niej się mieści ok 2,3-2,4g cukru. Taką ilość wsypuję na 0,5l piwa i jestem zadowolony z nagazowanie w większości przypadków. A teraz niech się rozpisują tutaj naukowcy od aptecznych miar i nagazowania EDIT 52 minuty temu, deep floyd napisał: jakie drozdze użyłeś? A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku? Edited December 21, 2017 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BEZ ZASAD Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 W temacie postu powinno być raczej: ILOŚĆ CUKRU DO REFERMENTACJI/NAGAZOWANIA Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted December 22, 2017 Share Posted December 22, 2017 W temacie postu powinno być raczej: ILOŚĆ CUKRU DO REFERMENTACJI/NAGAZOWANIA A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku?To jest ta miarka składająca się z trzech pojemności? 2.3g to ta najmniejsza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 22, 2017 Share Posted December 22, 2017 1. Sam się zacytuję bo cytat z postu wyżej zniekształca mój poprzedni wpis Dnia 21.12.2017 o 01:02, Dr2 napisał: Dnia 21.12.2017 o 00:10, deep floyd napisał: jakie drozdze użyłeś? A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku? 3 minuty temu, INTseed napisał: To jest ta miarka składająca się z trzech pojemności? 2.3g to ta najmniejsza? Tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 nie prościej zrobic syropek? Wystarczy dokładna waga jubilerska Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 7 godzin temu, Lagler napisał: nie prościej zrobic syropek? Wystarczy dokładna waga jubilerska Do syropu wystarczy zwykła waga kuchenna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bachi Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 6 godzin temu, koholet napisał: Do syropu wystarczy zwykła waga kuchenna. Jeśli ktoś chce dodać do piwa precyzyjnie 0,33grama cukru, potrzebuje wagi jubilerskiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 22 godziny temu, koholet napisał: Do syropu wystarczy zwykła waga kuchenna. Wydaje mi się że na zwykłej wadze kuchennej jest zbyt duży błąd pomiarowy. Do nagazowania piwa stosuję kalkulatora który precyzyjnie podaje mi dawkę cukru i na ten przykład nie da się odmierzyć na wadze kuchennej wagę np.108,6g Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 Godzinę temu, Lagler napisał: Wydaje mi się że na zwykłej wadze kuchennej jest zbyt duży błąd pomiarowy. Do nagazowania piwa stosuję kalkulatora który precyzyjnie podaje mi dawkę cukru i na ten przykład nie da się odmierzyć na wadze kuchennej wagę np.108,6g Naprawdę nie poczujesz różnicy w smaku między 108g a 109g cukru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 25, 2017 Share Posted December 25, 2017 23 godziny temu, koholet napisał: Naprawdę nie poczujesz różnicy w smaku między 108g a 109g cukru. rozumiem że chmiel też sypiesz na garście. Tu nie o to chodzi kogo racja jest na wierzchu a o to co jak powinno się robic. Podejście typu pare gramów w tą czy w tą nie służy dobrze powtarzalności Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted December 25, 2017 Share Posted December 25, 2017 Czyli powinno się ważyć cukier do dziesiątych części grama? Tak czułem, że robię coś źle. luki161 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 26, 2017 Share Posted December 26, 2017 2 godziny temu, Jasiu napisał: Tak czułem, że robię coś źle. to już w takim razie wiesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted December 26, 2017 Share Posted December 26, 2017 Cholera, to też źle robię. Co więcej, najpierw wpisuję w kalkulator ilość pakowanego piwa, robię syrop (olewam miejsca po przecinku) i dopiero zlewam na to młode piwo. Czasami uwzględnię sobie 1,5 litra strat na chmielenie a wyjdzie mi ich 2 litry bo za mocno „bujnął” mi się fermentor. W dodatku jak robię syrop z cukru to zalewam go ilością wody, którą odmierzyłem „na oko”. Ale ze mnie paprak niedokładny. Teraz jestem w kropce bo z jednej strony Dori (chyba wszyscy wiemy kto to) mówiła, że browar to nie apteka, a z drugiej Lagler (taki upierdliwy mądrala z forum) mówi, żeby cukier odmierzać wagą jubilerską. I rzeczywiście, robiłem 2 razy piwo, jedno nagazowałem na 2,5 a drugie wyszło na 2,52. No pić się nie da z uszczypliwymi pozdrowieniami. Henx koholet, Bachi, rolek86 and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted December 26, 2017 Share Posted December 26, 2017 A czy ktoś testował refermentację tego samego piwa w niższej temperaturze i wyższej? Czy jest różnica w aromacie po otwarciu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted December 26, 2017 Share Posted December 26, 2017 Moim zdaniem cukru jest za malo, aby stanowilo to jakas roznice w smaku. Gdyby mialo to wplywac na smak to robiloby sie refermentacje brzeczka koholet 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 Rozumiem że w aromacie tak samo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted December 27, 2017 Share Posted December 27, 2017 Wyższa temperatura sprzyja utlenianiu, ale to nie ma nic wspólnego z refermentacją. Po prostu piwo przechowywane bo zabutelkowaniu w wyższej temp. będzie się szybciej utleniało (w tym aromaty). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted December 28, 2017 Share Posted December 28, 2017 Dnia 26.12.2017 o 11:40, INTseed napisał: Czy jest różnica w aromacie po otwarciu? Jest. Szczególnie w przypadku piw o czystym profilu, czyli np lagerów zaleca się przeprowadzenie refermentacji w niskich temeperaturach, aby uniknąć nadmiernej produkcji np. estrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted December 31, 2017 Share Posted December 31, 2017 Dnia 20.12.2017 o 23:29, McColtan napisał: Czy mogę dodać 0,33g cukru do butelek piwo ma 5blg i się nie zmienia fermentowało w 20 stopniach przez 10 dni 2 dni temu sprawdzone i też było 5 blg piwo z brewkitu Mangrove jack pale ale Jakie było początkowe Blg? Obecne 5Blg to dużo może fermentacja ci się zatrzymała... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now