Skocz do zawartości

Cukier w piwie


McColtan

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 20.12.2017 o 22:29, McColtan napisał(a):

Czy mogę dodać 0,33g cukru do butelek

Rozwiń  

Możesz, ale ja bym jednak dał go więcej chociaż nie lubię wysokiego nagazowania.

No i myślę, że nie będzie Ci łatwo odmierzyć dokładnie taką ilość :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 20.12.2017 o 23:01, McColtan napisał(a):

Mam miarkę dokładnie z taką ilością

Rozwiń  

Na tej miarce to raczej jest napisane do jakiej pojemności butelki wsypać cukier z niej. :P

Jeśli tak to w niej się mieści ok 2,3-2,4g cukru. Taką ilość wsypuję na 0,5l piwa i jestem zadowolony z nagazowanie w większości przypadków.

A teraz niech się rozpisują tutaj naukowcy od aptecznych miar i nagazowania :polew:

 

EDIT

 

  W dniu 20.12.2017 o 23:10, deep floyd napisał(a):

jakie drozdze użyłeś?

Rozwiń  

A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku?

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 21.12.2017 o 21:25, BEZ ZASAD napisał(a):
W temacie postu powinno być raczej: ILOŚĆ CUKRU DO REFERMENTACJI/NAGAZOWANIA 
  W dniu 21.12.2017 o 00:02, Dr2 napisał(a):
A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku?
To jest ta miarka składająca się z trzech pojemności? 2.3g to ta najmniejsza?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Sam się zacytuję bo cytat  z postu wyżej zniekształca mój poprzedni wpis :(

  W dniu 21.12.2017 o 00:02, Dr2 napisał(a):

 

  W dniu 20.12.2017 o 23:10, deep floyd napisał(a):

jakie drozdze użyłeś?

Rozwiń  

A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku?

Rozwiń  

 

  W dniu 22.12.2017 o 20:32, INTseed napisał(a):

To jest ta miarka składająca się z trzech pojemności? 2.3g to ta najmniejsza?

Rozwiń  

Tak :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 24.12.2017 o 00:22, koholet napisał(a):

Do syropu wystarczy zwykła waga kuchenna.

Rozwiń  

Wydaje mi się że na zwykłej wadze kuchennej jest zbyt duży błąd pomiarowy. Do nagazowania piwa stosuję kalkulatora który precyzyjnie podaje mi dawkę cukru i na ten przykład nie da się odmierzyć na wadze kuchennej wagę np.108,6g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 24.12.2017 o 22:41, Lagler napisał(a):

Wydaje mi się że na zwykłej wadze kuchennej jest zbyt duży błąd pomiarowy. Do nagazowania piwa stosuję kalkulatora który precyzyjnie podaje mi dawkę cukru i na ten przykład nie da się odmierzyć na wadze kuchennej wagę np.108,6g

Rozwiń  

Naprawdę nie poczujesz różnicy w smaku między 108g a 109g cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 24.12.2017 o 23:51, koholet napisał(a):

Naprawdę nie poczujesz różnicy w smaku między 108g a 109g cukru.

Rozwiń  

rozumiem że chmiel też sypiesz na garście. Tu nie o to chodzi kogo racja jest na wierzchu a o to co jak powinno się robic. Podejście typu pare gramów w tą czy w tą nie służy dobrze powtarzalności

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cholera, to też źle robię. Co więcej, najpierw wpisuję w kalkulator ilość pakowanego piwa, robię syrop (olewam miejsca po przecinku) i dopiero zlewam na to młode piwo. Czasami uwzględnię sobie 1,5 litra strat na chmielenie a wyjdzie mi ich 2 litry bo za mocno „bujnął”

mi się fermentor. W dodatku jak robię syrop z cukru to zalewam go ilością wody, którą odmierzyłem „na oko”. 

Ale ze mnie paprak niedokładny.

Teraz jestem w kropce bo z jednej strony Dori (chyba wszyscy wiemy kto to) mówiła, że browar to nie apteka, a z drugiej Lagler (taki upierdliwy mądrala z forum) mówi, żeby cukier odmierzać wagą jubilerską. I rzeczywiście, robiłem 2 razy piwo, jedno nagazowałem na 2,5 a drugie wyszło na 2,52. No pić się nie da :)

 

z uszczypliwymi pozdrowieniami.

Henx

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 26.12.2017 o 10:40, INTseed napisał(a):

Czy jest różnica w aromacie po otwarciu?

Rozwiń  

Jest. Szczególnie w przypadku piw o czystym profilu, czyli np lagerów zaleca się przeprowadzenie refermentacji w niskich temeperaturach, aby uniknąć nadmiernej produkcji np. estrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 20.12.2017 o 22:29, McColtan napisał(a):

Czy mogę dodać 0,33g cukru do butelek piwo ma 5blg i się nie zmienia fermentowało w 20 stopniach przez 10 dni 2 dni temu sprawdzone i też było 5 blg piwo z brewkitu Mangrove jack pale ale

Rozwiń  

Jakie było początkowe Blg? Obecne 5Blg to dużo może fermentacja ci się zatrzymała...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.