McColtan Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Czy mogę dodać 0,33g cukru do butelek piwo ma 5blg i się nie zmienia fermentowało w 20 stopniach przez 10 dni 2 dni temu sprawdzone i też było 5 blg piwo z brewkitu Mangrove jack pale ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 W dniu 20.12.2017 o 22:29, McColtan napisał(a): Czy mogę dodać 0,33g cukru do butelek Rozwiń Możesz, ale ja bym jednak dał go więcej chociaż nie lubię wysokiego nagazowania. No i myślę, że nie będzie Ci łatwo odmierzyć dokładnie taką ilość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McColtan Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Mam miarkę dokładnie z taką ilością Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 jakie drozdze użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 (edytowane) W dniu 20.12.2017 o 23:01, McColtan napisał(a): Mam miarkę dokładnie z taką ilością Rozwiń Na tej miarce to raczej jest napisane do jakiej pojemności butelki wsypać cukier z niej. Jeśli tak to w niej się mieści ok 2,3-2,4g cukru. Taką ilość wsypuję na 0,5l piwa i jestem zadowolony z nagazowanie w większości przypadków. A teraz niech się rozpisują tutaj naukowcy od aptecznych miar i nagazowania EDIT W dniu 20.12.2017 o 23:10, deep floyd napisał(a): jakie drozdze użyłeś? Rozwiń A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku? Edytowane 21 Grudnia 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 W temacie postu powinno być raczej: ILOŚĆ CUKRU DO REFERMENTACJI/NAGAZOWANIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 W dniu 21.12.2017 o 21:25, BEZ ZASAD napisał(a): W temacie postu powinno być raczej: ILOŚĆ CUKRU DO REFERMENTACJI/NAGAZOWANIA W dniu 21.12.2017 o 00:02, Dr2 napisał(a): A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku?To jest ta miarka składająca się z trzech pojemności? 2.3g to ta najmniejsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 1. Sam się zacytuję bo cytat z postu wyżej zniekształca mój poprzedni wpis W dniu 21.12.2017 o 00:02, Dr2 napisał(a): W dniu 20.12.2017 o 23:10, deep floyd napisał(a): jakie drozdze użyłeś? Rozwiń A to ma jakieś większe znaczenie w tym przypadku? Rozwiń W dniu 22.12.2017 o 20:32, INTseed napisał(a): To jest ta miarka składająca się z trzech pojemności? 2.3g to ta najmniejsza? Rozwiń Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 nie prościej zrobic syropek? Wystarczy dokładna waga jubilerska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2017 W dniu 23.12.2017 o 16:29, Lagler napisał(a): nie prościej zrobic syropek? Wystarczy dokładna waga jubilerska Rozwiń Do syropu wystarczy zwykła waga kuchenna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2017 W dniu 24.12.2017 o 00:22, koholet napisał(a): Do syropu wystarczy zwykła waga kuchenna. Rozwiń Jeśli ktoś chce dodać do piwa precyzyjnie 0,33grama cukru, potrzebuje wagi jubilerskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2017 W dniu 24.12.2017 o 00:22, koholet napisał(a): Do syropu wystarczy zwykła waga kuchenna. Rozwiń Wydaje mi się że na zwykłej wadze kuchennej jest zbyt duży błąd pomiarowy. Do nagazowania piwa stosuję kalkulatora który precyzyjnie podaje mi dawkę cukru i na ten przykład nie da się odmierzyć na wadze kuchennej wagę np.108,6g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 24 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2017 W dniu 24.12.2017 o 22:41, Lagler napisał(a): Wydaje mi się że na zwykłej wadze kuchennej jest zbyt duży błąd pomiarowy. Do nagazowania piwa stosuję kalkulatora który precyzyjnie podaje mi dawkę cukru i na ten przykład nie da się odmierzyć na wadze kuchennej wagę np.108,6g Rozwiń Naprawdę nie poczujesz różnicy w smaku między 108g a 109g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 W dniu 24.12.2017 o 23:51, koholet napisał(a): Naprawdę nie poczujesz różnicy w smaku między 108g a 109g cukru. Rozwiń rozumiem że chmiel też sypiesz na garście. Tu nie o to chodzi kogo racja jest na wierzchu a o to co jak powinno się robic. Podejście typu pare gramów w tą czy w tą nie służy dobrze powtarzalności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Czyli powinno się ważyć cukier do dziesiątych części grama? Tak czułem, że robię coś źle. luki161 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 W dniu 25.12.2017 o 23:06, Jasiu napisał(a): Tak czułem, że robię coś źle. Rozwiń to już w takim razie wiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Cholera, to też źle robię. Co więcej, najpierw wpisuję w kalkulator ilość pakowanego piwa, robię syrop (olewam miejsca po przecinku) i dopiero zlewam na to młode piwo. Czasami uwzględnię sobie 1,5 litra strat na chmielenie a wyjdzie mi ich 2 litry bo za mocno „bujnął” mi się fermentor. W dodatku jak robię syrop z cukru to zalewam go ilością wody, którą odmierzyłem „na oko”. Ale ze mnie paprak niedokładny. Teraz jestem w kropce bo z jednej strony Dori (chyba wszyscy wiemy kto to) mówiła, że browar to nie apteka, a z drugiej Lagler (taki upierdliwy mądrala z forum) mówi, żeby cukier odmierzać wagą jubilerską. I rzeczywiście, robiłem 2 razy piwo, jedno nagazowałem na 2,5 a drugie wyszło na 2,52. No pić się nie da z uszczypliwymi pozdrowieniami. Henx koholet, Bachi, Laki i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 A czy ktoś testował refermentację tego samego piwa w niższej temperaturze i wyższej? Czy jest różnica w aromacie po otwarciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Moim zdaniem cukru jest za malo, aby stanowilo to jakas roznice w smaku. Gdyby mialo to wplywac na smak to robiloby sie refermentacje brzeczka koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 Rozumiem że w aromacie tak samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 Wyższa temperatura sprzyja utlenianiu, ale to nie ma nic wspólnego z refermentacją. Po prostu piwo przechowywane bo zabutelkowaniu w wyższej temp. będzie się szybciej utleniało (w tym aromaty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 W dniu 26.12.2017 o 10:40, INTseed napisał(a): Czy jest różnica w aromacie po otwarciu? Rozwiń Jest. Szczególnie w przypadku piw o czystym profilu, czyli np lagerów zaleca się przeprowadzenie refermentacji w niskich temeperaturach, aby uniknąć nadmiernej produkcji np. estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 W dniu 20.12.2017 o 22:29, McColtan napisał(a): Czy mogę dodać 0,33g cukru do butelek piwo ma 5blg i się nie zmienia fermentowało w 20 stopniach przez 10 dni 2 dni temu sprawdzone i też było 5 blg piwo z brewkitu Mangrove jack pale ale Rozwiń Jakie było początkowe Blg? Obecne 5Blg to dużo może fermentacja ci się zatrzymała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się