czubas Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Witam, robił ktoś chleb na gęstwie ( zamiennie do drożdży piekarskich lub zakwasu ) ? Jakieś doświadczenia? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Ja robiłem kiedyś ciasto na pizze na drożdżach us-05, ogólnie smakowo nie różniło się od drożdży do pieczenia, było cieńsze, miało małą tendencję do wyrastania, oraz dużo szybciej się palił spód ciasta w stosunku do ciasta na zwykłych drożdżach. Tyle z moich obserwacji wywnioskowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c64club Opublikowano 21 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Robiłem racuchy na "starterze" z gęstwy. Wyszły normalne. Babcia i mama zawsze robiły "starter" do ciasta drożdżom piekarskim, żeby nie było niespodzianki (kiedyś z drożdżami różnie bywało), i to weszło w nawyk. Gęstwa na te racuchy to była odstana tydzień w lodówce, więc znad niej zlałem piwo, a sama miała konsystencję zbliżoną do mokrych piekarskich. Dzisiaj wstawiłem podpiwek na gęstwie po ciemnym Ale. Dzięki za inspirację. Mam gęstwę z zabutelkowanej dzisiaj Ipy na skórkach cytrusowych, aaale ciacho z tego może wyjść. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez c64club Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Na forum jest parę przepisów na paluszki z drożdży piwnych oraz ciasto na pizze nawet. Chleb też powinien wyjść ale z tego co czytałem jest jeden problem z piwowarskimi drożdżami - mianowicie są gorzkie i przechodzi to wypieków Jak gdzie nie gdzie da się to zniwelować to w chlebie jednak ciężko to zrobić. Możesz spokojnie próbować ale moim zdaniem przy drożdżach babuni które kosztują 50 gr szkoda czasu na taką zabawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 (edytowane) Odgrzeję kotleta. Wczoraj butelkowałem ALE na S-04. Zebrałem gęstwę i reszta około 4 łyżki poszły do startera na chleb. Po godzinie wyrobiłem z 1 kg. mąki. Wyrastało do dziś. Wyrosło zacnie, było ładnie puszyste. Upiekłem 2 bochenki właśnie się studzą. Jak wystygnie, dam znać z wrażeń organoleptycznych. Po spożyciu rodzina stwierdziła, że chleb jest dobry, nie wyczuwali gorzkiego smaku i nie czuć chmieli ( może dlatego że słabiej chmieliłem piwo) Edytowane 11 Listopada 2019 przez burczas czubas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Mi wyszedł raz dobry, kolejne na różnych gęstwach wychodziły gorzkie, ale nie chmielowo tylko tak drożdżowo gorzkie, niedobre. Ale gęstwy były wybitnie stare, powyżej kilku warek i miesiąca w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 11 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Sukces chyba osiągnięty świeżą gęstwą... Chyba tak jest. Ja wczoraj wyciągnąłem jakąś gęstwę zabunkrowaną około roku w lodówce. Waliła, ale jak dostała ciepła to chciała uciec ze słoika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldorn Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Próbowaliście robić na gęstwie kveikowej? Dużo szybciej, mocniej pracują, można dać mniej niż normalnej, co powinno zmniejszyć wpływ drożdży na smak pieczywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zrób sobie bige (to taki sztywny zaczyn z dużą ilością drożdży), zobaczysz co potrafią, zdziałać drożdże w cieście, zapach jest obłędny i na pewno nie drożdżowy. Problem jest z rozmieszaniem tego,ale jak będzie jej z 50% to może da rade bez większych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Jako, ze ze sklepów wywiało jakiekolwiek drożdże piekarskie a do sklepu piwowarskiego mam po drodze z pracy to zastanawiam się czy na jakichś tanich suchelcach da radę ciasto zrobić? ewentualnie zrobiłbym starter w jakiś sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 41 minut temu, Bartek Śliwiński napisał: Jako, ze ze sklepów wywiało jakiekolwiek drożdże piekarskie a do sklepu piwowarskiego mam po drodze z pracy to zastanawiam się czy na jakichś tanich suchelcach da radę ciasto zrobić? ewentualnie zrobiłbym starter w jakiś sposób Da się. W sobotę robiłem chleb na gęstwie (szczep OSLO, użyłem łyżeczkę bardzo zbitych drożdży). Kilka miesięcy temu żona robiła śląskie buchciki na s04 i dodatkiem 'mąki' z jasnego słodu karmelowego. Potrzebowały tylko trochę więcej czasu, ale dały radę. Możesz też zrobić zaczyn z niewielką ilością cukru, by drożdżom pomóc i dopiero takie drożdże dodawać. czubas i Kaniutek 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Pizza tez wychodzi gestwie czubas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 Safale K-97 3 tygodniowa gęstwa po wicie czubas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 (edytowane) W dniu 23.03.2020 o 14:54, Bartek Śliwiński napisał: Jako, ze ze sklepów wywiało jakiekolwiek drożdże piekarskie a do sklepu piwowarskiego mam po drodze z pracy to zastanawiam się czy na jakichś tanich suchelcach da radę ciasto zrobić? ewentualnie zrobiłbym starter w jakiś sposób Spokojnie można zamówić w necie, duża paczka (100-150g)z przesyłką wyjdzie taniej niż 2-3 paczki w sklepie piwowarskim Edytowane 24 Marca 2020 przez anteks czubas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 W dniu 11.11.2019 o 09:30, burczas napisał: W dniu 11.11.2019 o 09:30, burczas napisał: Jeśli to nie tajemnica - jak uzyskujesz taką fajną skórkę na chlebie? Jeszcze nigdy mi się nie udała ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 W piekarniku na środkowej półce. Piekę na kamieniu do pizzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Żeby to było takie proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 A nie wstawiasz miseczki z wodą do piekarnika? Mi to pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Próbowałem, ale bez specjalnego efektu. Spróbuje raz jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Też na początku uważałem, że to nic nie daje. Teraz stawiam miseczkę na blaszce poniżej foremek z chlebem, a między nimi zostawiam dużą przestrzeń, aby para wodna miała swobodny dostęp do form z chlebem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: jak uzyskujesz taką fajną skórkę na chlebie? Jeszcze nigdy mi się nie udała ;( To proste, polewasz po upieczeniu chleb wrzątkiem i wsadzasz jeszcze na pare minut do pieca, jak chcesz błyszczącą skórę to pędzlujesz klajstrem z mąki ziemniaczanej (jak jeszcze jet gorący) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Dzięki, spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 8 godzin temu, dziedzicpruski napisał: jak chcesz błyszczącą skórę to pędzlujesz Rogaliki smarowałem jajkiem przed włożeniem do pieca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Ja nic takiego nie robiłem. A, może jednak. Na koniec dźwignąłem temperaturę i włączyłem termoobieg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2020 Tak to wygląda Jest jeszcze jeden sposób,smaruje się przed pieczeniem,chyba to jest b.rzadkie ciasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się