Jump to content

Chleb na gęstwie ?


czubas

Recommended Posts

Ja robiłem kiedyś ciasto na pizze na drożdżach us-05, ogólnie smakowo nie różniło się od drożdży do pieczenia, było cieńsze, miało małą tendencję do wyrastania, oraz dużo szybciej się palił spód ciasta w stosunku do ciasta na zwykłych drożdżach. Tyle z moich obserwacji wywnioskowałem.

Link to comment
Share on other sites

Robiłem racuchy na "starterze" z gęstwy. Wyszły normalne. Babcia i mama zawsze robiły "starter" do ciasta drożdżom piekarskim, żeby nie było niespodzianki (kiedyś z drożdżami różnie bywało), i to weszło w nawyk. Gęstwa na te racuchy to była odstana tydzień w lodówce, więc znad niej zlałem piwo, a sama miała konsystencję zbliżoną do mokrych piekarskich. Dzisiaj wstawiłem podpiwek na gęstwie po ciemnym Ale.

 

Dzięki za inspirację. Mam gęstwę z zabutelkowanej dzisiaj Ipy na skórkach cytrusowych, aaale ciacho z tego może wyjść.

Edited by c64club
Link to comment
Share on other sites

Na forum jest parę przepisów na paluszki z drożdży piwnych oraz ciasto na pizze nawet. Chleb też powinien wyjść ale z tego co czytałem jest jeden problem z piwowarskimi drożdżami - mianowicie są gorzkie i przechodzi to wypieków :D Jak gdzie nie gdzie da się to zniwelować to w chlebie jednak ciężko to zrobić. Możesz spokojnie próbować ale moim zdaniem przy drożdżach babuni które kosztują 50 gr szkoda czasu na taką zabawę.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Odgrzeję kotleta.

Wczoraj butelkowałem ALE na S-04.

Zebrałem gęstwę i reszta około 4 łyżki poszły do startera na chleb. Po godzinie wyrobiłem z 1 kg. mąki. Wyrastało do dziś. Wyrosło zacnie, było ładnie puszyste. Upiekłem 2 bochenki właśnie się studzą. 

Jak wystygnie, dam znać z wrażeń organoleptycznych.

DSC_1677.JPG

DSC_1678.JPG

DSC_1679.JPG

DSC_1680.JPG

 

Po spożyciu rodzina stwierdziła, że chleb jest dobry, nie wyczuwali gorzkiego smaku i nie czuć chmieli ( może dlatego że słabiej chmieliłem piwo)

Edited by burczas
Link to comment
Share on other sites

Mi wyszedł raz dobry, kolejne na różnych gęstwach wychodziły gorzkie, ale nie chmielowo tylko tak drożdżowo gorzkie, niedobre. Ale gęstwy były wybitnie stare, powyżej kilku warek i miesiąca w lodówce.

Link to comment
Share on other sites

Sukces chyba osiągnięty świeżą gęstwą...

Chyba tak jest. Ja wczoraj wyciągnąłem jakąś gęstwę zabunkrowaną około roku w lodówce. Waliła, ale jak dostała ciepła to chciała uciec ze słoika. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...
41 minut temu, Bartek Śliwiński napisał:

Jako, ze ze sklepów wywiało jakiekolwiek drożdże piekarskie a do sklepu piwowarskiego mam po drodze z pracy to zastanawiam się czy na jakichś tanich suchelcach da radę ciasto zrobić? 
ewentualnie zrobiłbym starter w jakiś sposób 

Da się. W sobotę robiłem chleb na gęstwie (szczep OSLO, użyłem łyżeczkę bardzo zbitych drożdży).

IMG_20200321_203546321.thumb.jpg.ae53ca309fedb09bb848e394061afc39.jpg

 

Kilka miesięcy temu żona robiła śląskie buchciki na s04 i dodatkiem 'mąki' z jasnego słodu karmelowego. Potrzebowały tylko trochę więcej czasu, ale dały radę. Możesz też zrobić zaczyn z niewielką ilością cukru, by drożdżom pomóc i dopiero takie drożdże dodawać.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 23.03.2020 o 14:54, Bartek Śliwiński napisał:

Jako, ze ze sklepów wywiało jakiekolwiek drożdże piekarskie a do sklepu piwowarskiego mam po drodze z pracy to zastanawiam się czy na jakichś tanich suchelcach da radę ciasto zrobić? 
ewentualnie zrobiłbym starter w jakiś sposób 

Spokojnie można zamówić w necie, duża paczka (100-150g)z przesyłką wyjdzie taniej niż 2-3 paczki w sklepie piwowarskim

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Też na początku uważałem, że to nic nie daje. Teraz stawiam miseczkę na blaszce poniżej foremek z chlebem, a między nimi zostawiam dużą przestrzeń, aby para wodna miała swobodny dostęp do form z chlebem.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał:

jak uzyskujesz taką fajną skórkę na chlebie? Jeszcze nigdy mi się nie udała ;(

To proste, polewasz po upieczeniu chleb wrzątkiem i wsadzasz jeszcze na pare minut do pieca,

jak chcesz błyszczącą skórę to pędzlujesz klajstrem z mąki ziemniaczanej (jak jeszcze jet gorący)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.