Giziu Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Proszę bardzo. Wit z pierwszego przepisu wyszedł naprawdę świetny. W Warszawie dostał prawie 43 punkty a sędziowie nie często są tacy szczodrzy. Byłem bardzo zadowolony z tego piwa. Z kolei drugi przepis to lekka interpretacja. Chciałem uzyskać wita lekkiego, bardzo orzeźwiającego, z dominacją cytrynowości nad kolendrą której nie jestem wielki fanem. Pojawiły się dla tego dwa nowofalowe chmiele, które miały ten efekt wspomóc. Kilka osób piło i było zdziwionych efektem. W Wicie wg. mnie ważny jest surowiec, kolendra (max. 15 g na warkę 20-22 l) i fermentacja. Szczególnie na Blanche, które jak będą miały za zimno, lub za szybko przerwie się fermentację, dostają stresa i od razu kanaliza. Wolę również skórkę cytrynową niż z pomarańczy. Tak to w skrócie wygląda. beu i Undeath 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Nie wiem czy nie dałem ciała.. po gotowaniu brzeczki wyciągnąłem tylko chmiel (był w woreczku muślinowym), natomiast zostawiłem w niej nadal przyprawy - fermentacja przeszła prawidłowo.. teraz zastanawiam się co z tego będzie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 teraz zastanawiam się co z tego będzie. spróbujesz to się dowiesz i daj znać (nic złego nie powinno się stać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Kiedy w końcu pić tego wita po butelkowaniu? Świeżego czy dać mu poleżeć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Świeżego czy dać mu poleżeć? świeży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 teraz zastanawiam się co z tego będzie. spróbujesz to się dowiesz i daj znać (nic złego nie powinno się stać) No i było z tego dobre piwko:-) wszyscy uważają ze najlepsze jakie zrobilem do tej pory. Aczkolwiek juz kolejny czeka na zlanie (niedziela) tym razem z przepisu CODERA zobaczymy co z tego będzie; -) beu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Dodawał ktoś płatków jaglanych do zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Dodawał ktoś płatków jaglanych do zasypu? zdaje się, że Zgoda kiedyś kombinował coś w temacie. Tylko pewności nie mam czy używał płatków, czy kaszy. (jeśli pokręciłem to przepraszam, ale zdaje się, że pamiętam coś takiego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Jak dasz paczkę to nie poczujesz różnicy, jak więcej to nie wiem ,kiedyś dałem chyba 1kg prosa i smak miało to nietypowy, nazwałem to prosiak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 nazwałem to prosiak Nie wywołuj Prosiaka z lasu cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 No tak , wtedy jeszcze nie było na forum tego osobnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Żonka, w wiosennym przypływie chęci zadbania o linię na lato, kupiła paczkę płatków orkiszowych oraz jaglanych (po 400 gr.). Lato w pełni, a płatki nienaruszone, więc pójdą do Witka, którego planuję na ten tydzień . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Żonka, w wiosennym przypływie chęci zadbania o linię na lato, kupiła paczkę płatków orkiszowych oraz jaglanych (po 400 gr.). Lato w pełni, a płatki nienaruszone, więc pójdą do Witka, którego planuję na ten tydzień .Polecam również korzeń imbiru. Dał piekny zapach i leciutko szczypie w język. Przy duzym upale mocno orzezwia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Polecam również korzeń imbiru. Dał piekny zapach i leciutko szczypie w język. Przy duzym upale mocno orzezwia Warkę zamierzam podzielić na dwie mniejsze po 11L. Jedną z nich robię z samą kolendrą, jako klona Obolon Bile, który jest ulubionym komercyjnym piwem żony. Przy drugiej mam zamiar pozwolić sobie na nieco ekstrawagancji . Miłem zamiar, oprócz standardowych przypraw, dać rumianek, bo jeszcze nie testowałem tego składnika. Zastanowię się więc jeszcze nad imbirem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Polecam również korzeń imbiru. Dał piekny zapach i leciutko szczypie w język. Przy duzym upale mocno orzezwiaWarkę zamierzam podzielić na dwie mniejsze po 11L. Jedną z nich robię z samą kolendrą, jako klona Obolon Bile, który jest ulubionym komercyjnym piwem żony. Przy drugiej mam zamiar pozwolić sobie na nieco ekstrawagancji . Miłem zamiar, oprócz standardowych przypraw, dać rumianek, bo jeszcze nie testowałem tego składnika. Zastanowię się więc jeszcze nad imbirem .A czy jestes w stanie udostępnić przepis na oblon bile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 dać rumianek, bo jeszcze nie testowałem tego składnika polecam, zwłaszcza z dodatkiem odrobiny mięty w saszetkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) dać rumianek, bo jeszcze nie testowałem tego składnika polecam, zwłaszcza z dodatkiem odrobiny mięty w saszetkach. Coś podobnego piłem chyba w Lubrow w Gdańsku. W jakich ilościach (na 10 litrów) proponujesz użycie rumianku i mięty? Wystarczą zwykłe herbatki ze sklepu? A czy jestes w stanie udostępnić przepis na oblon bile? Niestety, oficjalnej receptury nigdzie nie znalazłem, więc robię prosty zasyp (50% pils, 45% pszenica, 5% owies), do tego sporo kolendry (ok. 15 gr. na 10 litrów dodane na 5 minut). Sybilla w standardowych ilościach dla stylu. Skórek nie dodaję, na etykiecie oryginału ich nie widziałem, w samym piwie też raczej nie czuję. W składzie na etykiecie są słody jęczmienny i pszeniczny, więc pewnie 50/50 by dało radę, ale nie byłby to klasyczny Witek. Tak czy inaczej tej opcji też pewnie spróbuję. Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Coś podobnego piłem chyba w Lubrow w Gdańsku. W jakich ilościach (na 10 litrów) proponujesz użycie rumianku i mięty? Wystarczą zwykłe herbatki ze sklepu? Dawałem 20g rumianku i 30g mięty na 29l piwa na ostatnie 5 min chmielenia. "Ziółka" kupione w saszetkach w Kauflandzie Rumianku się nie czuje bezpośrednio, ale tworzy dobre tło, za to z miętą trzeba ostrożnie, że by się płyn "Ludwik" nie wyprodukował zamiast witbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Ludwik to się zrobił jak przesadziłem z lawendą przy 50g mięty na 28l wyszło OK. Z resztą mój projekt ziołowy w najbliższym sezonie zostanie rozszerzony o piołun. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Z resztą mój projekt ziołowy w najbliższym sezonie zostanie rozszerzony o piołun. Na problemy żołądkowe to najlepsza wódka z pieprzem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Z resztą mój projekt ziołowy w najbliższym sezonie zostanie rozszerzony o piołun.Na problemy żołądkowe to najlepsza wódka z pieprzem .Swoją drogą... z odjechanych przypraw. . Ktoś może próbował konopi indyjskich? Nie myślę tu o jakichś narkotycznych sprawach ale konopie mają calkiem ladny zapach i ciekawi mnie czy ktoś juz wpadł na pomysł by ich użyć jako przyprawy w piwie. . I jaki był efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 I jaki był efekt? Nalot policji. Nomad i ijon 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Są konopie przemysłowe. Tylko nie mam pojęcia jak odnieść aromat tych nielegalnych do przemysłowych, które sa w polsce całkowicie legalne. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Swoją drogą... z odjechanych przypraw. . Ktoś może próbował konopi indyjskich? Nie myślę tu o jakichś narkotycznych sprawach ale konopie mają calkiem ladny zapach i ciekawi mnie czy ktoś juz wpadł na pomysł by ich użyć jako przyprawy w piwie. . I jaki był efekt? Był juz o tym wątek, nikt nie przyznał się eksperymentów Też uważam, że efekt mógłby być ciekawy, w końcu chmiel też należy do rodziny konopiowatych. Tylko z pewnością nie będzie to tani eksperyment bo myślę, że do jakiegoś widocznego efektu trzeba będzie użyć ich tyle samo co innych przypraw, czyli od kilkunastu do kilkudziesięciu gramów. Efektu narkotycznego raczej nie masz co się spodziewać, bo THC aby wywołać taki efekt przy zażyciu doustnym musi być rozpuszczone w tłuszczach, których w piwie raczej nie uświadczymy. Jak masz możliwości (i oczywiście mieszkasz gdzieś, gdzie prawo na to pozwala ) to eksperymentuj, przetrzesz szlaki. Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morten Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Z resztą mój projekt ziołowy w najbliższym sezonie zostanie rozszerzony o piołun.Na problemy żołądkowe to najlepsza wódka z pieprzem .Swoją drogą... z odjechanych przypraw. . Ktoś może próbował konopi indyjskich? Nie myślę tu o jakichś narkotycznych sprawach ale konopie mają calkiem ladny zapach i ciekawi mnie czy ktoś juz wpadł na pomysł by ich użyć jako przyprawy w piwie. . I jaki był efekt? https://www.reddit.com/r/Homebrewing/comments/3g79br/reporting_back_weed_dipa_was_a_huge_success/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się