janusz76 Opublikowano 4 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Dnia 4.04.2018 o 17:19, sarenka napisał: 1. Polskie Ale - Piwo górnej fermentacji na polskim słodzie i polskich chmielach lub polskich ziołach. Jest to na tyle szeroka kategoria, że wprowadzamy wymóg napisania kilka słów w zgłoszeniu o piwie, aby sprawiedliwie i precyzyjnie ocenić piwo. 2 godziny temu, 19Tofik88 napisał: Po konsultacjach i uświadomieniu sobie jaka to jest szeroko pojęta kategoria zmieniliśmy kategorię na Polish Pale Ale (w skrócie PPA)czyli odpowiedź na American Pale Ale (w skrócie APA) tyle że na polskich słodach i polskich chmielach. to można wciąż z ziołami czy juz nie można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Tofik88 Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Janusz76 jak najbardziej można dodać zioła. Zasada, słody powinny być z Viking Malt, dawniej Strzegom. Co do chmieli, ma być wyłącznie polska odmiana chmiel (Lubelski, Lomik, Sybilla, Marynka, Oktawia, Iunga, Zula, Limbus, Zbyszko), i nawet Chinook PL i Magnat, ważne żeby chmiel był z polskiej plantacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 9 minut temu, 19Tofik88 napisał: Janusz76 jak najbardziej można dodać zioła. Zasada, słody powinny być z Viking Malt, dawniej Strzegom. Co do chmieli, ma być wyłącznie polska odmiana chmiel (Lubelski, Lomik, Sybilla, Marynka, Oktawia, Iunga, Zula, Limbus, Zbyszko), i nawet Chinook PL i Magnat, ważne żeby chmiel był z polskiej plantacji. A czy viking nie posiada czasem słodów fińskich też? Ja bym tu wymienił bardziej Malteurope, souflett i optime. Czyli Chinook i Cascade PL też dopuszczalne No i gites to chciałem słyszeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 A ja mam takie przewrotne pytanie bo nie mogę zrozumieć jak można definiować styl surowcami ? Pytanie brzmi: "Jakie macie mechanizmy/narzędzia do weryfikacji użytych surowców ? " Sędziowie mogą dokonać oceny sensorycznej i fizycznej ..... no ale zasyp ? na podstawie deklaracji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Dziękuję @19Tofik88 szczególnie za odpowiedź o chmielu, bo deklaracja, że słody "powinny być ze Strzegomia" to trochę komedia. Na terenie PL działa kilka słodowni, większość z nich jest częścią koncernów ponadnarodowych, wskazywanie tylko jednej z nich a pomijanie innych (w tym nawet tej jedynej, w całości polskiej, którą jest Optima) mi wydaje się niepoważne. No nic, zobaczymy. Jak się uwarzy to się wyśle, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Tofik88 Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 FurioSan rozchodzi się o Polish Pale Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 1 godzinę temu, 19Tofik88 napisał: FurioSan rozchodzi się o Polish Pale Ale? W tym roku tak. W zeszłym chodziło o coś 'brytyjskiego' o ile dobrze pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Maryh Opublikowano 5 Lipca 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 (edytowane) Halo Częstochowa, co to za amatorka? Przeprowadzacie konkursy od wielu lat a nie potraficie sprecyzować opisów stylów i odpowiedzieć na podstawowe pytania? Obserwuję i uczestniczę w Waszych konkursach od dawna i co roku jest taki sam chaos... Kto jest osobą decyzyjną? Po wpisach wydaje mi się, że 19Tofik88, który chyba nie do końca łapie klimat - słody polskie ale tylko ze Strzegomia, chmiele polskie ale może być Chinook z polskich upraw. Czy może być też Citra z mojego balkonu? Właściwie to każda IPA łapie się w ramy. Oczywiście musimy polegać na uczciwości piwowarów ale wytyczne powinny być jednoznacznie nakreślone. Wszystkie wątpliwości wypływają 2 miesiące przed konkursem, kiedy piwa już powinny być w fermentorach. Takim podejściem nigdy nie załapiecie się na puchar pspd ani inną poważną klasyfikację. Edytowane 5 Lipca 2018 przez Maryh vmario, tibek, kordas i 4 innych 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Tofik88 Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 (edytowane) Maryh z góry przepraszam, dobrze to ująłeś, ja nie jestem osobą decyzyjną. Co do tego Strzegomia, mój błąd zapomniałem o pozostałych polskich słodowniach. Z tym Polskim Ale potem zmieniliśmy na Polskie Jasne Ale bo by doszło do paranoi jest tak, że to jest odgórna prośba centralnych władz Bractwa Piwnego które są w Łodzi. Wyszli z taką inicjatywą żeby każdy browar i każdy piwowar z okazji 100-lecia Niepodległości Polski mógł uwarzyć własną wariację piwa które mógłby nazwać "Polskim Piwem", pełna dowolność, improwizacja, zabawa, byle z polskich składników/surowców i na polskiej ziemi. A my czyli częstochowski krąg dobrowolnie poparliśmy tą inicjatywę, nie będąc świadomym na co się godzimy (wiem trochę niepoważnie). Na obecną chwilę, sprawa wygląda następująco, ma być to piwo w stylu American Pale Ale (Polish Pale Ale) tyle że na słodach z każdej polskiej słodowni* i wyłącznie polskich chmielach (amerykańskie chmiele uprawiane w Polsce takie jak Chhinook PL, czy nawet twoja citra uprawiana na balkonie nie wchodzi w grę, z góry przepraszam, pospieszyłem się). *W sytuacji kiedy użyjecie słodów z zagranicznej słodowni, wystarczy że napiszecie na kartce właśnie taką uwagę i dołączycie do przesyłki i wtedy nie dyskwalifikujemy tylko przymykamy oko. Edytowane 6 Lipca 2018 przez 19Tofik88 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrados Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Podobnie jak Maryh bylem stałym uczestnikiem Waszego konkursu, nawet po zeszłorocznym "cyrku" z moim piwem, postanowiłem, że w tym roku dostaniecie ostatnią szansę. Niestety nawet na to nie zasłużyliście. Organizacyjnie konkurs stoi na poziomie żenady. Sarenka dziwi się, że konkurs nie jest liczony do pucharu PSPD... Na prawdę? Zmieniając na ostatnią chwilę kategorie to co najwyżej możecie o tym pomarzyć. Przepraszam, że tak ostro ale wydaje mi się, że do szanownego Bractwa Piwnego inaczej nie dociera. Z mojej strony to wszystko. Żegnam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 Dnia 24.04.2018 o 17:47, sarenka napisał: Metryczki - tak są W piwie pszenicznym mogą być aromaty bananów i goździków, więc w owocowym pszenicznym również. Generalnie wszystko polega na wzajemnym zaufaniu, uczciwości i nie da się w konkursach piwowarskich wykluczyć nieuczciwości - ktoś może przecież przelać piwo renomowanego browaru i zakapslować. Również może napisać że użył słodu X a w rzeczywistości był to słód Y. Ale chyba każdemu zależy na ocenie własnego piwa, zrobionego według wymagań konkursu, poznaniu jego zalet i wad, co w nim jest świetnego, co jest jeszcze do poprawy. Nie widzę sensu w oszukiwaniu... Bynajmniej ja mam takie podejście wysyłając piwo na konkurs Ja też nie będę brał udziału w konkursie i nie tylko ze względu na bałagan organizacyjny ( który czasami się zdarza i można przymknąć na to oko ) ale ze względu na odpowiedź SARENKI ( cytuje powyżej ) na moje pytanie czy w piwie owocowym pszenicznym mogą być nuty bananów i goździków czy powinno być raczej neutralne ? Zadałem zwyczajne pytanie a dostałem taką odpowiedź i potraktowany zostałem jak potencjalny oszust. Nie jestem zbytnio wrażliwy ale nie będę uczestniczył w konkursie w którym uczestników z góry podejrzewa się o oszukiwanie. Współczuje Sarence takiego podejścia do ludzi i spojrzenia na świat. Pozostawiam to dalej bez komentarza i kończę dyskusję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaniczDoBrewdziej Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Kiedy będzie regulamin? Do kiedy można wysyłać piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIkaWA Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 (edytowane) Poważnie kończycie recepcję piw na trzy tygodnie przed konkursem? Chyba Wam nie zależy na frekwencji . Ledwo w zeszłym tygodniu opublikowaliście (i to tylko u siebie na fejsie) pełen opis polskiego jasnego ale a tu jeszcze tak skracacie wysyłkę. Widzę, że organizator robi co może by mieć jak najmniej pracy przy ocenie piw. Edytowane 10 Lipca 2018 przez PIkaWA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszko Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Cześć, nie znacie mnie, jestem Zbyszko, jestem jedną z osób decyzyjnych w kwestii konkursu, ale u Nas jest demokracja i każda decyzja jest podejmowana głosowaniem lub obradą, dlatego pewne rzeczy trwają. Jestem Piwowarem. Pomogę Tofikowi trochę w odpowiedziach na pytania, choć nie ukrywam pewnie nie będę tutaj często, bo mam bardzo mało czasu, ale i tak staram się pomagać. Generalnie przez brak czasu i uznając za dobrą platformę wymiany informacji, większość rzeczy polecamy sprawdzać na stronie wydarzenia -> https://www.facebook.com/events/217366652236611/ Aby rozwiązać niejasności - Polish Ale - na początku miało być szeroką kategorią - tak po prostu dla sztuki, wyboru czegoś może nowego, innego - po waszych prośbach, skłoniliśmy się do tego, aby ją zawęzić. To wyraz pewnego rodzaju szacunku do Waszej społeczności, więc komentarze negatywne zbędne. I na wszelkie pytania dotyczące jak to sprawdzicie etc. była ta odpowiedź -> "Generalnie wszystko polega na wzajemnym zaufaniu, uczciwości i nie da się w konkursach piwowarskich wykluczyć nieuczciwości - ktoś może przecież przelać piwo renomowanego browaru i zakapslować. Również może napisać że użył słodu X a w rzeczywistości był to słód Y. Ale chyba każdemu zależy na ocenie własnego piwa, zrobionego według wymagań konkursu, poznaniu jego zalet i wad, co w nim jest świetnego, co jest jeszcze do poprawy. Nie widzę sensu w oszukiwaniu... Bynajmniej ja mam takie podejście wysyłając piwo na konkurs " Co do polskości - no to już jest w opisie w wydarzeniu wytłumaczone wszystko. Czyli polskie słody -> czyli te które są z Polski i z Polską związane. Chmiele to samo -> najlepiej polskie gatunki chmieli. Nie chcemy cytrusów, tropików. Co do pszenicznego, też postaraliśmy się zawęzić według próśb. Co do uwag (według mnie małostkowych) na temat organizacji np Maryh lub Conrados itp. Pamiętajcie - w konkursach piwowarskich chodzi o zabawę. Bractwo organizuje ten konkurs wiele lat, ale warto podkreślić, że w przeciwieństwie do PSPD to nie jest nasza główna działalność. Nikt w naszej organizacji nie dostaje nawet złotówki za organizowanie tego konkursu, poświęcamy swój czas, a także dorzucamy z naszych składkowych, żeby była fajna impreza, z której wielu z Was i Nas ma radochę. Czasem pewne rzeczy trzeba zmienić, dopracować - c'est la vie, ale jak będziemy się wzajemnie hejtować, to odechce się ludziom organizowania ich, co już się przecież dzieje... Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszko Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) 18 godzin temu, PaniczPiotr napisał: Kiedy będzie regulamin? Do kiedy można wysyłać piwa? Regulamin jest już dostępny na stronie wydarzenia https://www.facebook.com/events/217366652236611/ ale dla szybkości proszę tu jest link https://docs.google.com/document/d/1Mqb5DFmQ0nbu0qmUJlRp_sus4YNmAgxycFbOfiz8Kek/edit?usp=sharing Piwa wysyłka do 19 sierpnia Edytowane 11 Lipca 2018 przez Zbyszko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszko Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Dnia 6.07.2018 o 19:48, rayavaldek napisał: Ja też nie będę brał udziału w konkursie i nie tylko ze względu na bałagan organizacyjny ( który czasami się zdarza i można przymknąć na to oko ) ale ze względu na odpowiedź SARENKI ( cytuje powyżej ) na moje pytanie czy w piwie owocowym pszenicznym mogą być nuty bananów i goździków czy powinno być raczej neutralne ? Zadałem zwyczajne pytanie a dostałem taką odpowiedź i potraktowany zostałem jak potencjalny oszust. Nie jestem zbytnio wrażliwy ale nie będę uczestniczył w konkursie w którym uczestników z góry podejrzewa się o oszukiwanie. Współczuje Sarence takiego podejścia do ludzi i spojrzenia na świat. Pozostawiam to dalej bez komentarza i kończę dyskusję. No coś Ty, o uczciwości to było względem Polskiego Ale, jak sprawdzimy, że Polskie czyli na pewno Sarenka nie chciała Cię uznać z oszusta. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 17 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2018 Dnia 11.07.2018 o 15:32, Zbyszko napisał: Bractwo organizuje ten konkurs wiele lat, ale warto podkreślić, że w przeciwieństwie do PSPD to nie jest nasza główna działalność. Nikt w naszej organizacji nie dostaje nawet złotówki za organizowanie tego konkursu, poświęcamy swój czas, a także dorzucamy z naszych składkowych, żeby była fajna impreza, z której wielu z Was i Nas ma radochę. Przecież w konkursach organizowanych przez PSPD też nie jest to niczyje główne zajęcie, ani nikt nie zarabia na tym, a konkursy mają się same finansować. A uwagi jak dla mnie w pełni zasadne, taki poziom organizacji by może był uzasadniony, gdyby konkurs był organizowany po raz pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perkele Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 Była mowa o polskim słodzie, polskich chmielach i polskich drożdżach. Ale co z wodą, też ma być polska, czy może być z innego kraju? :-) A tak na poważnie, mógłbym prosić organizatora o wskazanie rodzimych polskich odmian drożdży sacharomycces cervisiae? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2018 No już nie kopmy leżącego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszko Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 17 godzin temu, Perkele napisał: Była mowa o polskim słodzie, polskich chmielach i polskich drożdżach. Ale co z wodą, też ma być polska, czy może być z innego kraju? :-) A tak na poważnie, mógłbym prosić organizatora o wskazanie rodzimych polskich odmian drożdży sacharomycces cervisiae? Polskie drożdże tak jak i słody, czyli od Polskich producentów pozdrawiam 17 godzin temu, kantor napisał: No już nie kopmy leżącego nie no bez przesady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Tak sobie czytam wątek i naszła mnie refleksja. Z Polską dość mocno kojarzą się ziemniaki. Użyłbym skrobii z ziemniakow, fajnie wytrawia smak, w dużej ilości koszmar filtacji. Skrobię łatwo wypłukać z pulpy, a z samej pulpy zrobić babę albo cepeliny. Taka luźna myśl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 2 godziny temu, Daniel() napisał: Tak sobie czytam wątek i naszła mnie refleksja. Z Polską dość mocno kojarzą się ziemniaki. Użyłbym skrobii z ziemniakow, fajnie wytrawia smak, w dużej ilości koszmar filtacji. Skrobię łatwo wypłukać z pulpy, a z samej pulpy zrobić babę albo cepeliny. Taka luźna myśl. I stwierdzenie " skrochmalić piwo" nabrało nowego znaczenia DanielN i Kombinator 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 20 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 9 godzin temu, Daniel() napisał: Z Polską dość mocno kojarzą się ziemniaki. Użyłbym skrobii z ziemniakow, fajnie wytrawia smak, I cebula na aromat Mam nadzieję, że w przyszłości będzie kategoria "Piwo z zacieru mieszanego tylko tylko w lewą stronę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 8 godzin temu, koval_blazej napisał: I cebula na aromat Mam nadzieję, że w przyszłości będzie kategoria "Piwo z zacieru mieszanego tylko tylko w lewą stronę". @koval_blazej mówiłem zupełnie poważnie. Dodatek skrobii czy to ziemniaczanej czy też ryżu bardzo delikatnie wpływa na smak, bardziej na jego pełnię, rozjaśnia kolor piwa, czysta skrobia po rozłożeniu też nie zmętnia piwa. W trakcie zacierania dostarcza więcej złożonych cukrów, aniżeli zwykły dodatek cukru (cukier stołowy to sacharoza, w kilka minut inwersji w kwaśnym środowisku da Ci tylko glukozę i fruktozę), więc nie robi 'pustego' w smaku ekstraktu. Zdarzało mi się używać skrobii i byłem zadowolony z efektów. Taka kartoflanka, ale nawet wolę Dodatek polecam także do piw na kveikach (tutaj cukier też się sprawdza), nie są wtedy tak ulepkowate. Jeżeli zdecydujesz się na własną produkcję skrobii, to pamiętaj aby kilka razy ja przepłukać. Ona fajnie osiada na dnie i robi zbita warstwę. Baba ziemniaczna na takiej wyplukanej pulpie też jest inna, ale nie znaczy że gorsza. Kartacze też wychodzą lepsze jak na mój gust. W takich stylach gdzie jest sporo chmielu skrobia też się sprawdzi, bardziej wytrawny charakter piwa wydobywa więcej smaków pochodzących od chmielu. koval_blazej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 W sumie kiedyś się zastanawiałem czy i jak można użyć ziemniaków w zacierze. Dzięki za, jak zawsze, dobre wyjaśnienie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się