Jump to content

Angielski Barley Wine


markus383

Recommended Posts

Witajcie. 

Zamierzam w niedalekiej przyszłości uwarzyć Barley Wine (12-13L, 21 blg, 56 IBU - mogę jeszcze "doibować") i zamknąć go na długo w słoju fermentacyjnym.

Następujący zasyp: 

- Mariss Otter 3 kg

- monachijski typ II 1 kg

- pilzneński 1 kg

- caraamber 0,4 kg

Chmielenie:

- saaz - 40 g - 60 min

- iunga - 30 g - 15 min

- Oktawia - 15 g - 10 min

- Galaxy - 10 g - 5 min 

Chmielenie ma na celu wyczyszczenie tego co mi zostało, więc stąd taki układ chmielu i przy tym chciałbym zostać.

Drożdże - T-58

Może zrobić zasyp 100% pale ale? 

 

 

Co o tym myślicie?

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chcesz angielski barley wine, to wypadałoby użyć angielskich chmieli, drożdży i słodów.

To co planujesz wygląda jak ciekawy, mocny miszmasz.

edit: najbardziej brakuje właściwych drożdży. zastanawia mnie też chmiel na aromat w sytuacji gdy piwo będzie długo dojrzewało oraz wykorzystanie Saaza do chmielenia na goryczkę. Nie wiem jaki stosunek alfa do beta ma Iunga, ale bardziej o niej bym myślał na 60 minut.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Daleko mi do eksperta, jednak @zasada ma rację: zupełnie z czapy ten przepis. Po pierwsze nie ma nic mowy o długości gotowania, a to jest podstawa tego stylu, do tego T-58 nadają się do barleywine równie dobrze jak do pilsa, nic się kupy nie trzyma. Uwarz z tych resztek jakiegoś bezstylowca 20l 12blg (odwrotnie niż w planie ;) ), T-58 będą pasować, a piwo wyjdzie pijalne.

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, SynMojegoStarego napisał:

Jak zwykle kombinacje alpejskie. Poczytaj: https://byo.com/article/barleywine/ 

A tam polecają w pierwszym przepisie White Labs WLP500 (Trappist Ale) or Wyeast 3787 (Trappist High Gravity) ;)

Link to comment
Share on other sites

Pisząc o barley wine nie wspominając słowa o Burton ale, to jak pisać o stout'ach i nie zająknąć się o porterze. Z takich  wzorców nie czerp.

 

Może to Cię natchnie inspiracją, bo pod względem blg się zgadza:

 

http://barclayperkins.blogspot.com/2009/02/lets-brew-triple-mild.html

Edited by Bogi
Link to comment
Share on other sites

Witajcie.

Zakupiłem następujący zestaw:

- Pale Ale - Viking Malt - 6 kg

- Karmelowy 150 - Viking Malt - 0,5 kg

Drożdże:

- 2x S-04

Dodatki: 

- płatki dębowe moczone w koniaku

Chmielenie:

- 60 min - 25 g - Iunga

- 30 min - 20 g - Oktawia

 

Nie będzie to English BW, ale "zwykły" mieszany a'la BW.  Warzenie pewnie za ok. miesiąc :/

Możecie wskazać mi temat, w którym wyjaśnione jest, dlaczego nie należy namnażać na mieszadle drożdży suchych? Dostałem informację, ze nie należy tego robić, ale nie wiem dlaczego. Chciałbym uwodnić drożdże, wlać do brzeczki o blg=10 i następnie namnożyć w starterze na mieszadle.

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, SynMojegoStarego napisał:

mi głównie chodzi o prostotę zasypu.

Najprostszy zasyp - najlepszy zasyp. Tu nie ma dyskusji.

 

3 godziny temu, markus383 napisał:

- Karmelowy 150 - Viking Malt - 0,5 kg 

Ja dałbym połowę tego, ale wiem, że są różne gusta.

Jeśli przed warzeniem chciałbyś sobie o BW poczytać to daj znać PW. Mam ciekawego.pdf'a

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja też bym dał połowę tych karmeli ale to w sumie dość lekki BW, to może być, no i bez tych płatków to spokojnie receptura na stylowego EBW.

Co do drożdży 2 paczki S-04 spokojnie wystarczą, nie potrzebujesz nic z nimi robić oprócz rehydratyzacji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.