markus383 Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Witajcie. Zamierzam w niedalekiej przyszłości uwarzyć Barley Wine (12-13L, 21 blg, 56 IBU - mogę jeszcze "doibować") i zamknąć go na długo w słoju fermentacyjnym. Następujący zasyp: - Mariss Otter 3 kg - monachijski typ II 1 kg - pilzneński 1 kg - caraamber 0,4 kg Chmielenie: - saaz - 40 g - 60 min - iunga - 30 g - 15 min - Oktawia - 15 g - 10 min - Galaxy - 10 g - 5 min Chmielenie ma na celu wyczyszczenie tego co mi zostało, więc stąd taki układ chmielu i przy tym chciałbym zostać. Drożdże - T-58 Może zrobić zasyp 100% pale ale? Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 (edytowane) Jeśli chcesz angielski barley wine, to wypadałoby użyć angielskich chmieli, drożdży i słodów. To co planujesz wygląda jak ciekawy, mocny miszmasz. edit: najbardziej brakuje właściwych drożdży. zastanawia mnie też chmiel na aromat w sytuacji gdy piwo będzie długo dojrzewało oraz wykorzystanie Saaza do chmielenia na goryczkę. Nie wiem jaki stosunek alfa do beta ma Iunga, ale bardziej o niej bym myślał na 60 minut. Edytowane 13 Września 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Daleko mi do eksperta, jednak @zasada ma rację: zupełnie z czapy ten przepis. Po pierwsze nie ma nic mowy o długości gotowania, a to jest podstawa tego stylu, do tego T-58 nadają się do barleywine równie dobrze jak do pilsa, nic się kupy nie trzyma. Uwarz z tych resztek jakiegoś bezstylowca 20l 12blg (odwrotnie niż w planie ), T-58 będą pasować, a piwo wyjdzie pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 (edytowane) Przepis ok ale na tych drożdżach to będzie raczej Belgian Barleywine, a nie EBW. Edytowane 13 Września 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Na tych drożdżach i na tym zasypie możesz zrobić fajne piwo świąteczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Jak zwykle kombinacje alpejskie. Poczytaj: https://byo.com/article/barleywine/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 8 godzin temu, SynMojegoStarego napisał: Jak zwykle kombinacje alpejskie. Poczytaj: https://byo.com/article/barleywine/ A tam polecają w pierwszym przepisie White Labs WLP500 (Trappist Ale) or Wyeast 3787 (Trappist High Gravity) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 (edytowane) Pisząc o barley wine nie wspominając słowa o Burton ale, to jak pisać o stout'ach i nie zająknąć się o porterze. Z takich wzorców nie czerp. Może to Cię natchnie inspiracją, bo pod względem blg się zgadza: http://barclayperkins.blogspot.com/2009/02/lets-brew-triple-mild.html Edytowane 14 Września 2018 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 14 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Witajcie. Zakupiłem następujący zestaw: - Pale Ale - Viking Malt - 6 kg - Karmelowy 150 - Viking Malt - 0,5 kg Drożdże: - 2x S-04 Dodatki: - płatki dębowe moczone w koniaku Chmielenie: - 60 min - 25 g - Iunga - 30 min - 20 g - Oktawia Nie będzie to English BW, ale "zwykły" mieszany a'la BW. Warzenie pewnie za ok. miesiąc Możecie wskazać mi temat, w którym wyjaśnione jest, dlaczego nie należy namnażać na mieszadle drożdży suchych? Dostałem informację, ze nie należy tego robić, ale nie wiem dlaczego. Chciałbym uwodnić drożdże, wlać do brzeczki o blg=10 i następnie namnożyć w starterze na mieszadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 11 godzin temu, zasada napisał: A tam polecają w pierwszym przepisie White Labs WLP500 (Trappist Ale) or Wyeast 3787 (Trappist High Gravity) Można nawet dać drożdże babuni mi głównie chodzi o prostotę zasypu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 13 minut temu, SynMojegoStarego napisał: mi głównie chodzi o prostotę zasypu. Najprostszy zasyp - najlepszy zasyp. Tu nie ma dyskusji. 3 godziny temu, markus383 napisał: - Karmelowy 150 - Viking Malt - 0,5 kg Ja dałbym połowę tego, ale wiem, że są różne gusta. Jeśli przed warzeniem chciałbyś sobie o BW poczytać to daj znać PW. Mam ciekawego.pdf'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Ja też bym dał połowę tych karmeli ale to w sumie dość lekki BW, to może być, no i bez tych płatków to spokojnie receptura na stylowego EBW. Co do drożdży 2 paczki S-04 spokojnie wystarczą, nie potrzebujesz nic z nimi robić oprócz rehydratyzacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się