Undeath Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Teraz, dziedzicpruski napisał: Wytyczna nowe trendy, po piwie z sokiem będzie z glonami Ale chyba smak nie przejdzie ,jakoś z gotowanie nie przechodzi. Zależy ile da. Na początku jak używałem mchu kazali namaczać w wodzie przed dodaniem. Raz z ciekawości spróbowałem resztki wody po glonach i waliła przeokrutnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 1 minutę temu, Undeath napisał: Zależy ile da. Na początku jak używałem mchu kazali namaczać w wodzie przed dodaniem. Raz z ciekawości spróbowałem resztki wody po glonach i waliła przeokrutnie. Hmmm,no ale gotowane powinno jeszcze bardziej dawać,no chyba,że ten aromat ulatuje,tak czy tak, niech twórca da znać co to wyszło, może SZTOS będzie ;D Grześ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) 15 minut temu, dziedzicpruski napisał: Hmmm,no ale gotowane powinno jeszcze bardziej dawać,no chyba,że ten aromat ulatuje,tak czy tak, niech twórca da znać co to wyszło, może SZTOS będzie ;D No ale sam producent pisze, że za duży dodatek oraz za długi okres jego kontaktu objawi się w piwie. Zresztą piłem raz takie piwo od kolegi, które na pograniczu dawało algami. Mówi, że przez przypadek dodał dwa razy mech bo zapomniał o tym Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Dałem 5g go do gotowania. Po prostu chłodze w fermentorze i przelał mi się tam. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Grześ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 A ja obstawiam że będzie smakowało takim owocem, jak on się nazywa ....? Aha, granat. Grześ i dziedzicpruski 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 W jaki sposób plankton może spowodować granaty? Przecież przed butelkowaniem sprawdza się blg. Podejżewam, że musze szybciej na cichą przelać żeby glona oddzielić. zegancio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Oddzielisz glona a nabawisz się niedofermentowania piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 12 minut temu, zegancio napisał: Oddzielisz glona a nabawisz się niedofermentowania piwa. To jeszcze opisz ten mechanizm ,no chyba ,że sobie jaja robisz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Kolega pisze że chce szybciej przelać piwo na cichą co zapewne doprowadzi do przerwania fermentacji. Z dwojga złego wybrałbym opcje z pozostawieniem piwa do końca fermentacji burzliwej i oddzieleniu osadów na cichej. Cold crash na pewno pomógł by w tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby po przelaniu na cichą fermentacja się "przerwała". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Teraz, Grześ napisał: Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby po przelaniu na cichą fermentacja się "przerwała". Też nie wiem skąd takie teorie, przecież tam zostają miliardy drożdży które dojedzą co ma być dojedzone, przelewanie na cicha wręcz ubogaca o nową florę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 No jeśli blg nie spada to mówimy tu o końcu burzliwej, jeśli zaś drożdże dojadają to jak najbardziej ona trwa. Nie wiem na jakim etapie jest twoja fermentacja, nie piszesz nic o pomiarach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 11 minut temu, dziedzicpruski napisał: Też nie wiem skąd takie teorie, przecież tam zostają miliardy drożdży które dojedzą co ma być dojedzone, przelewanie na cicha wręcz ubogaca o nową florę Chcesz mi powiedzieć że mogę przerwać burzliwą w dowolnym momencie zlewając młode piwo na cichą a i tak dofermentuje mi bez żadnych wad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 6 minut temu, zegancio napisał: Chcesz mi powiedzieć że mogę przerwać burzliwą w dowolnym momencie zlewając młode piwo na cichą a i tak dofermentuje mi bez żadnych wad? Nie polecę przelewania na cicha bo to bez sensu i sam nie robię, ale myślę,ze jak zlejesz bitera po tygodniu, zostawisz na cicha ze 2 to nie będzie żadnych wad, jak przelejesz w trakcje maksymalnej burzliwej to właściwie co ma się stać jak całe drożdże są w toni , pewnie mogłoby wyniknąć coś złego z mocnym piwem, ale lekkie to sobie możesz przelewać kiedy chcesz, ale może nie ile chcesz ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 No teraz już rozumiem twój tok myślenia. Ja jednak jestem zwolennikiem przelewania na cichą bo najczęściej używam gęstwy w następnych warkach, co nie znaczy że uważam pozostawienia piwa na drożdżach za błąd. W tym konkretnym przypadku jednak cold crash pomógł by wytrącić osady a przez to skutecznie "za hibernować" drożdże które raczej już by nic nie dojadły na cichej. Wiec osobiście dekantowałbym piwo po skończonej burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Ok, to poczekam, aż przestanie intensywnie pracować, max do 7 dnia. Piana raczej sama nie opadnie bo glon trzyma drożdże. Cold crasha nie mam jak zrobić w warunkach domowych. Na zdjęciu to wygląda gorzej niż w rzeczywistości. Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Grześ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 No ja też używam gęstwy, tylko z "3 tygodniowej burzliwej" ,nawet przelewałbym na cichą, ale suma strat i zysków mówi mi ,ze nie opłaca się, tak samo pomiary czy grzebanie w piwie, ,mam założenie,ze jak po 3 tygodniach zabutelkowane piwo się przegazuje to 99% infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Jeżeli jedyną oznaką infekcji jest gaz to chyba nie tak źle. Btw, infekcja jest zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Grześ napisał: Jeżeli jedyną oznaką infekcji jest gaz to chyba nie tak źle Chyba dla Niemców koholet i Grześ 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Panowie, przecież to Sushi Ale będzie. Zamiast się nabijać z kolegi, siadajcie receptury układać. Na jesień na co drugim konkursie będzie taka kategoria. Grześ i Mibor 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Bitter z glonem odfermentował z 15 do 2 w 6 dni. Wyłowiłem mech z drożdżem z powierzchni sitkiem. Przelałem na cichą na dobę. 10 dni refermentacji i jest super. Lekkie ale, klar, głównie słód, chmiel dalej. Nie czuć żadnego glona, dms nie stwierdzony. Mniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się