mlyko Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) Dzień Dobry! Powoli wchodzę w "warzenie piwa domowego", jednak próbuję na początek przygodę z brew-kitami, aby poznać podstawy fermentacji, drożdży, czystości i wszystkim co z tym związane, po paru warkach spróbuję zacierania. Jednak jestem na etapie trzeciego brew-kita, poprzednie się udały, chociaż pierwsza warka wyszła średnio, bo dałem glukozę zamiast słodu (nuty bimbrowe, ale da się wypić :D) Moje pytanie dla was bardziej doświadczonych: Zawsze dawałem do każdej butelki 4g glukozy, aby nagazować piwo i wytworzyć dobrą obfitą pianę. Jednak chciałbym spróbować dodać ekstrakt słodowy w proszku SPRYMALT zamiast glukozy. Ile mam dać gram sproszkowanego słodu do butelki? I czy to dobre rozwiązanie? Po prostu chciałbym spróbować i poznać różnice. Czytałem dość trochę i wiem, że do refermentacji (nagazowanie w butelkach) - średnio dodajemy 190-220 g suchego ekstraktu na 20 -23l piwa. Jednak ja bym chciał dać do każdej z butelki osobna wymierzoną porcję. Nie mam drugiego fermentora, nie mogę wlać roztworu jak opisany wyżej. Edytowane 15 Listopada 2018 przez mlyko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) Policz sobie. I podziel. Wątek o kalkulatorach: Albo inny: https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation Edytowane 15 Listopada 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 (edytowane) Różnica będzie raczej niewielka jeśli chodzi o końcowy efekt. Edytowane 15 Listopada 2018 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlyko Opublikowano 15 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Dzięki Panowie! Nie wiedziałem, że są takie kalkulatory piwowarskie. Warto było spytać. Dziękuje Mimo wszystko sprawdzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 1) Miałem podobny problem - glukoza odfermentowuje bardziej niż słód - w rezultacie piwo jest bardziej wytrawne niż słodowe. Przy mieszankach np. z Browamatora trochę nie bardzo wiadomo jaki jest stosunek glukozy do słodu... 2) Refermentacja: zamiast dosypywać ileś tam gram do butelki (wiadomo, że w praktyce przy każdej butelce wyjdzie to różnie) proponuję na kalkulatorze obliczyć nagazowanie odpowiednie dla danego stylu piwnego dla 20-23l: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation, zagotować litr wody, rozpuścić glukozę lub cukier, dodać do warki przed rozlaniem, zamieszać i poczekać z pół godziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 (edytowane) 24 minuty temu, Browar Szumidło napisał: 1) Miałem podobny problem - glukoza odfermentowuje bardziej niż słód - w rezultacie piwo jest bardziej wytrawne niż słodowe. Przy mieszankach np. z Browamatora trochę nie bardzo wiadomo jaki jest stosunek glukozy do słodu... 2) Refermentacja: zamiast dosypywać ileś tam gram do butelki (wiadomo, że w praktyce przy każdej butelce wyjdzie to różnie) proponuję na kalkulatorze obliczyć nagazowanie odpowiednie dla danego stylu piwnego dla 20-23l: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation, zagotować litr wody, rozpuścić glukozę lub cukier, dodać do warki przed rozlaniem, zamieszać i poczekać z pół godziny Tylko, że jak źle wymiesza roztwór, może wyjść piwo różnie nagazowane w butelkach a chłopak ma jeden fermentor. Moim zdaniem ciężko w takiej sytuacji dokładnie wszystko połączyć ze sobą. A też jakieś znaczne mocne mieszanie w fermentorze gdzie piwo fermentowało, nie jest za bardzo wskazane. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Panowie, minęły cztery lata od powstania wątku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2023 Ha,ha,ha ale numer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 24 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2023 Czy Ty aby nie wysycasz swoich piw podtlenkiem azotu? Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się