EU8N Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 2 minuty temu, fotohobby napisał: Ale jakiego kalkulatora ? Ja daję do zacierania 4l wody na kg słodu Po zacieraniu ubywa 1l wody każdy 1kg słodu. Podczas gotowania odparowywuje ok 2,5-3l Więc trzeba obliczyć sobie ilość wody do wysładzania, uwzględniającej te straty (plus jeszcze 1l, który pozostanie w chmielinach i tyle wody przygotować. Na końcu, kiedy masz schłodzoną brzeczkę w fermentorze sprawdzić BLG i ewentualnie skorygować. Dzięki wielkie,to przestaję się martwić,najwyżej wyjdzie mocniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 9 minut temu, anteks napisał: Kalkulator jest do tego zbędny, najczęściej stosuje sie stosunek 1-3 ps ogólnie do zabawy z recepturami polecam https://brewness.com/pl http://www.brewtarget.org/ lub z plikowni PPPP https://www.piwo.org/files/category/2-arkusze/ Dzięki wielkie.Dużo mi to pomogło i wyjaśniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 4 godziny temu, EU8N napisał: To ci wytłumaczę.Do 0.5l herbaty dajesz np.2 łyżki cukru i wtedy herbata jest dla ciebie najlepsza(nie za slodka,nie za gorzka),ale ta sama ilość cukru w 0.3l herbaty sprawi,że napój będzie za słodki.Planowalem zrobić 20-22l piwa,ale wyszło 17l.BNie dolewalem wody,zostawilem jak jest.Pytanie...Czy piwo nie będzie smakowało za mocno słodami(np.nie będzie za słodkie).Blg początkowe 15,końcowe 4.Czy powinienem przed zadaniem drożdży dolać wody ,żeby to rozcienczyć i obniżyć blg? Najprostsze rozwiązanie to rozcieńczyć woda do zakładanego blg po gotowaniu. Czy kolega ma jakieś pojęcie o stylach piwnych, bo te herbaciane porównania zabawne są. Styli piwnych jest kilkadziesiąt od lekkich piw o OG koło 8blg do mocarzy pod 30blg. Blg początkowe ma wpływ na slodkosc gotowego piwa, ale większy wpływ maja uzyte słody i drożdże. Prosty przykład, west coast ipa i east coast ipa. Oba mogą mieć początkowe blg identyczne, ale dzięki roznym zasypom i drozdzom to różne piwa, wc wytrawne a ec slodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 33 minuty temu, Lasek napisał: Najprostsze rozwiązanie to rozcieńczyć woda do zakładanego blg po gotowaniu. Czy kolega ma jakieś pojęcie o stylach piwnych, bo te herbaciane porównania zabawne są. Styli piwnych jest kilkadziesiąt od lekkich piw o OG koło 8blg do mocarzy pod 30blg. Blg początkowe ma wpływ na slodkosc gotowego piwa, ale większy wpływ maja uzyte słody i drożdże. Prosty przykład, west coast ipa i east coast ipa. Oba mogą mieć początkowe blg identyczne, ale dzięki roznym zasypom i drozdzom to różne piwa, wc wytrawne a ec slodowe. Dzięki za konkretną odpowiedź.Co do stylów cały czas się uczę....przerabiam belgijskie(jak dla mnie za slodki),w kolejności,którą kiedyś mi napisałeś.Miedzy czasie chcę spróbować lagera,bo kolega ma chłodnie z temperaturą 5st.Następne będą amerykańskie lub niemieckie....zbieram o nich informacje,receptury i podejmę decyzję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 23 minuty temu, EU8N napisał: Dzięki za konkretną odpowiedź.Co do stylów cały czas się uczę....przerabiam belgijskie(jak dla mnie za slodki),w kolejności,którą kiedyś mi napisałeś.Miedzy czasie chcę spróbować lagera,bo kolega ma chłodnie z temperaturą 5st.Następne będą amerykańskie lub niemieckie....zbieram o nich informacje,receptury i podejmę decyzję. Jeśli belgi są za słodkie to coś robisz nie tak. Moze quadrupel jest słodki w odczuciu, ale cała reszta to wytrawne piwa. EU8N 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Godzinę temu, Lasek napisał: Jeśli belgi są za słodkie to coś robisz nie tak. Moze quadrupel jest słodki w odczuciu, ale cała reszta to wytrawne piwa. Dubbel – alkohol: 6-7,6%; ekstrakt: 15,2-18,2 Blg; goryczka: 15-25 IBU; kolor: ciemno bursztynowy do miedzianego, rubinowe refleksy, wysoka i gęsta piana; smak i aromat: duża słodowość, nuty czekoladowe, karmelowe i słodowe, umiarkowane estry owocowe, alkohol i chmielowość bardzo delikatnie lub w ogóle niewyczuwalna. -> Tripel – alkohol: 7,5-9,5%; ekstrakt: 18,2-20,4 Blg; goryczka: 20-40 IBU; kolor: żółty do głęboko złotego, duża, kremowa piana; smak i aromat: dominują estry owocowe, przyprawy i alkoholowa wytrawność, lekka chmielowość i posmak słodu dopuszczalne.Słodowość od dopuszczalnej do dużej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 @EU8N ale wiesz, że jeśli piwo jest z dużą słodowością nie znaczy, że to piwo jest słodkie? EU8N 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 25 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 14 minut temu, Mibor napisał: @EU8N ale wiesz, że jeśli piwo jest z dużą słodowością nie znaczy, że to piwo jest słodkie? Wiem,ale moje jest słodkie i myślę,ze przez to ,że surowce mam na 20l a zazwyczaj wychodzi 18l.Wszystko kwestia doswiadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 25 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 20 minut temu, EU8N napisał: Wiem,ale moje jest słodkie i myślę,ze przez to ,że surowce mam na 20l a zazwyczaj wychodzi 18l.Wszystko kwestia doswiadczenia? Jest slodkie bo pewnie drozdze nie odfermentowaly jak trzeba. Belgijskie drozdze to żarłoki jakich malo, wiec przy dodatku cukru odfermentowanie pozorne 85% nie jest niczym dziwnym. O tak odfermentowanym blondzie trudno powiedziec ze jest slodki. Jest slodowy w smaku, ale wytrawny. EU8N 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Wznowie temat... robię lagera i temperatura otoczenia to 3 stopnie nie za mało??? Fermentacja ruszyła jest bulgotanie i piana.Drugie pytanie dwie saszetki w34/70 do 25 litrów o blg 15 wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 Wydaje się trochę za mało, ale skoro fermentuje... Drożdży też nieco za mało. Dałbym 3 paczki albo zrobił dwunastkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2018 3 godziny temu, Oskaliber napisał: Wydaje się trochę za mało, ale skoro fermentuje... Drożdży też nieco za mało. Dałbym 3 paczki albo zrobił dwunastkę. Co jak nie odfermentuje do końca?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 15 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2018 Będzie to miało wpływ na smak, oraz będzie mogło ruszyć w każdym momencie. Chociażby w butelkach... Dobrze jak byś miał możliwość stopniowego podniesienia temperatury wraz z postępem fermentacji. Albo przenieść w trochę cieplejsze miejsce pod koniec żeby zmotywować je do pracy do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 W dniu 15.12.2018 o 07:14, Fradio napisał: Będzie to miało wpływ na smak, oraz będzie mogło ruszyć w każdym momencie. Chociażby w butelkach... Dobrze jak byś miał możliwość stopniowego podniesienia temperatury wraz z postępem fermentacji. Albo przenieść w trochę cieplejsze miejsce pod koniec żeby zmotywować je do pracy do końca. Tak też zrobiłem,przeniosłem do 5 st.otoczenia.Narazie nie ruszam,w sobotę zmierzę blg(po 8 dniach burzliwej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 16 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 Drożdży trochę mało. Kalkulatory są liczone dla zadawania drożdży w 12-15 stopniach. Jak zadajesz w niższej temperaturze, to powinno ich być więcej. Przynajmniej tak jest napisane w instrukcjach Fermentisa. Ja bym zrobił 10 litrów „desitki”, a potem zadawał gęstwę. Po tygodniu, dwóch, jak przerobione zostanie około połowy fermentowanych cukrów, możesz przenieść to piwo w cieplejsze miejsce. Idealnie by było 15 stopni, ale jak się nie da to może być więcej. Wtedy nie wyprodukuje się tak dużo estrów, a piwo dobrze dofermentuje, spali się diacetyl i aldehyd. Co prawda pewnie takie piwo Oskaliber wyrzucił by z konkursu, jako zbyt estrowe, ale normalny człowiek tego raczej nie wyczuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EU8N Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 20 godzin temu, koholet napisał: Drożdży trochę mało. Kalkulatory są liczone dla zadawania drożdży w 12-15 stopniach. Jak zadajesz w niższej temperaturze, to powinno ich być więcej. Przynajmniej tak jest napisane w instrukcjach Fermentisa. Ja bym zrobił 10 litrów „desitki”, a potem zadawał gęstwę. Po tygodniu, dwóch, jak przerobione zostanie około połowy fermentowanych cukrów, możesz przenieść to piwo w cieplejsze miejsce. Idealnie by było 15 stopni, ale jak się nie da to może być więcej. Wtedy nie wyprodukuje się tak dużo estrów, a piwo dobrze dofermentuje, spali się diacetyl i aldehyd. Co prawda pewnie takie piwo Oskaliber wyrzucił by z konkursu, jako zbyt estrowe, ale normalny człowiek tego raczej nie wyczuje. Chyba trochę za późno.Tydzien fermentacji(przynajmniej tak myślałem)i nic.Duża piana(bielutka),z rurki ,aż wodę wychlapywało i .....blg dalej 15.A co najlepsze zrobiłem 25,5 l a teraz jest 23.Faktycznie temperatura przez pierwsze 5 dni za niska,od dwóch dni jest w 6 st. otoczenia.Myślicie,że dopiero teraz ruszyła ??Po przeniesienu do cieplejszego otoczenia??Czy kupować kolejne drożdże??I robić starter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 17 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 4 godziny temu, EU8N napisał: Chyba trochę za późno.Tydzien fermentacji(przynajmniej tak myślałem)i nic.Duża piana(bielutka),z rurki ,aż wodę wychlapywało i .....blg dalej 15.A co najlepsze zrobiłem 25,5 l a teraz jest 23.Faktycznie temperatura przez pierwsze 5 dni za niska,od dwóch dni jest w 6 st. otoczenia.Myślicie,że dopiero teraz ruszyła ??Po przeniesienu do cieplejszego otoczenia??Czy kupować kolejne drożdże??I robić starter? Jak już ruszyło i jest piana, to dobrze. Obserwuj i jak pracuje nie ruszaj. Potem (jak fermentacja zwolni) przenieś w ciepłe, by wszystko dofermentowało. W zimnym infekcje wolno się rozwijają, więc jest duża nadzieja, że nic paskudnego się nie zalęgło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikora_7 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 W dniu 16.12.2018 o 15:09, koholet napisał: Po tygodniu, dwóch, jak przerobione zostanie około połowy fermentowanych cukrów, możesz przenieść to piwo w cieplejsze miejsce. Idealnie by było 15 stopni, ale jak się nie da to może być więcej. Wtedy nie wyprodukuje się tak dużo estrów, a piwo dobrze dofermentuje, spali się diacetyl i aldehyd. Co prawda pewnie takie piwo Oskaliber wyrzucił by z konkursu, jako zbyt estrowe, ale normalny człowiek tego raczej nie wyczuje. Cześć, Mam pytanie do techniki opisanej w cytacie powyżej. Mam obecnie pilsa na burzliwej dokładnie 14 dzień i zbliża się moment przelania na cichą. Czy wykonać taki manewr z przeniesieniem do cieplejszego miejsca ? Będę wdzięczny również, gdy ktoś przybliży ideę lub wrzuci jakiś link do artykułu (jeśli taki jest ja nie umiem znaleźć lub nie wiem jak szukać) w jakim celu robi się taką zmianę temperatury w lagerach ? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voriz Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 Poczytaj o przerwie diacetylowejWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka sikora_7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 W dniu 25.01.2019 o 09:08, sikora_7 napisał: Cześć, Mam pytanie do techniki opisanej w cytacie powyżej. Mam obecnie pilsa na burzliwej dokładnie 14 dzień i zbliża się moment przelania na cichą. A jaki masz powód, aby przelewać na cichą ? Zbierasz gęstwę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikora_7 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 W dniu 26.01.2019 o 09:41, fotohobby napisał: A jaki masz powód, aby przelewać na cichą ? Zbierasz gęstwę ? Zbieram gęstwę. Mam zabutelkowane dwie warki piwa marcowego i ani jedna ani druga nie nagazowała się prawie w ogóle. Zaraz po zabutelkowaniu poleżały tydzień w temp ok 8st. C a następnie do piwnicy ok 4 st. C. Czy niska temperatura może być przyczyną tak słabego nagazowania ? Wczoraj przeniosłem wszystko do temp 20 st. C żeby podratować 4 kraty piwa. Dodam, że ilość glukozy dobierałem wg programu do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 7 minutes ago, sikora_7 said: Zbieram gęstwę. Mam zabutelkowane dwie warki piwa marcowego i ani jedna ani druga nie nagazowała się prawie w ogóle. Zaraz po zabutelkowaniu poleżały tydzień w temp ok 8st. C a następnie do piwnicy ok 4 st. C. Czy niska temperatura może być przyczyną tak słabego nagazowania ? Wczoraj przeniosłem wszystko do temp 20 st. C żeby podratować 4 kraty piwa. Dodam, że ilość glukozy dobierałem wg programu do refermentacji. Tydzień to za mało, zwłaszcza, jeśli lagerowales. Spokojnie potrzymaj tydzień w tych 20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikora_7 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Jedna warka jest tydzień a druga dwa tygodnie i efekt ten sam. Potrzymam tydzień w cieple i powrót do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 1 hour ago, sikora_7 said: Jedna warka jest tydzień a druga dwa tygodnie i efekt ten sam. Potrzymam tydzień w cieple i powrót do piwnicy. A jakieś drożdże po lezakowaniu w tym piwie zostały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikora_7 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 5 minut temu, Jankasper napisał: A jakieś drożdże po lezakowaniu w tym piwie zostały? Proces fermentacji wyglądał tak: 2 tyg - burzliwa 2 tyg - cicha Butelkowanie i po dwóch tygodniach od butelkowania gazu brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się