tomek1179 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Witam , Panowie moja pierwsza Warka ,fermentacja burzliwa wstawiona z soboty na niedzielę w nocy, mamy wtorek i tak to wygląda, już tak nie buzuje jak pierwszej doby i chodze doglądam codziennie temperatury i wgl i mam "stresa" jak na maturze od pierwszego momentu warzenia..... Mam nadzieje że coś z tego wyjdzie... Browar to zestaw startowy z twojbrowar.pl i zestaw Polskie Jasne. Pisze bo chcialbym coś uslyszec od osób bedacyh dłużej w tym naszym pieknym temacie Panowie, Pomożecie ? Edytowane 8 Stycznia 2019 przez tomek1179 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1179 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Jestem laikiem w tym temacie... Czy dostałem dobry zestaw na początek? jeżeli nie, to co dokupic w tym momencie, jak robic i wgl potrzebuje "dobrej rady Wujka Piwowara" i jestem ciekawy na temat wygladu 1 warki Edytowane 8 Stycznia 2019 przez tomek1179 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Moja rada jest taka, obróć aparat burymichu, PioTras1996 i Gruby. 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burymichu Opublikowano 8 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Cóż tu można doradzić. Wrzucasz jakieś zdjęcie. Żadnych informacji o temperaturach zacierania (albo i nie - polskie jasne w tym sklepie jest też na ekstraktach), o użytych drożdżach, o temperaturze fermentacji... Coś sobie uwarzę a wy zgadnijcie co, i doradźcie czy dobrze robię... Wróć do punktu "zero" poczytaj forum, sprawdź jakie parametry są ważne i wróć z pytaniem... Hobbysta, Futer i Kaniutek 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Moja rada może Cię nie do końca zadowolić, ale zorientuj się jaka jest praktyka pisania postów na forum, poczytaj, tak jak poprzednik radził, forum i do tego trochę wiki, i nie traktuj tego jak grupy winiarzy na Facebooku typu "wstawiłem wino i wygląda tak, smacznej kawusi rano, che che. A jak wasze?".Jak to pierwsza warka to w ciemno strzelam że pewnie poplynales z temperatura fermentacji. Wiele więcej nie da się powiedzieć. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka majlosz i Gruby. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Polskie jasne z czego ? Bo jak z brewkit'u to wyjdzie nie martw się. Mi wyszło xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1179 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 57 minut temu, koncept napisał: Polskie jasne z czego ? Bo jak z brewkit'u to wyjdzie nie martw się. Mi wyszło xD Własnie o to chodzi że nie z brewkitu tylko ze słodu i dlatego sie bardziej przejmuje co z "tego" bedzie xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Do momentu kiedy nie napiszesz jakich surowców użyłeś, co z nimi zrobiłeś, jakie temperatury, ile czasu i co zamierzasz dalej, Anetks już wyczerpał temat. No może jeszcze światło mogło być lepsze... No i jak zdecydujesz się to zdradzić, warto napisac czego oczekujesz z forum, co chciałbyś widzieć, czego nie rozumiesz? Czytając wiki sam znajdziesz wiele błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 7 minut temu, Fradio napisał: wiki Trzeci przycisk u góry po : PRZEGLĄDAJ , FORUM , no później toto to WIKI . Tak jak koledzy radzą najważniejsze przykazania piwowara tam są , no ale zawsze możesz pytać forum . Zacznij od temperatury fermentacji bo prawdopodobnie umieściłeś fermentator " na piecu " aby było ciepło i fermentacja się zakończyła po 3 dniach , a co z tego wyjdzie to znajdziesz właśnie na WIKI ( co nie znaczy ,że nie będzie Ci smakowało piwo ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glowa Opublikowano 9 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Fajnie, że zacząłeś warzyć. A teraz uspokój się, poczekaj 2-3 tygodnie(dla pewności 3) i zabutelkuj. Przez ten czas czytaj forum/wiki/blogi o warzeniu. Zestaw jest ok. Irek i tomek1179 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1179 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 W dniu 9.01.2019 o 18:28, Glowa napisał: Fajnie, że zacząłeś warzyć. A teraz uspokój się, poczekaj 2-3 tygodnie(dla pewności 3) i zabutelkuj. Przez ten czas czytaj forum/wiki/blogi o warzeniu. Zestaw jest ok. Warka była robiona z soboty na niedziele tydzien temu( 5-6 Stycznia) myslalem zeby we wtorek przelać ją na cichą (15 stycznia). Piszesz dwa a lepiej 3 tygodnie hmm to co jeszcze dłużej potrzymać ją na burzliwej? czy po prostu na cichej dłuzej ją przytrzymac do tych 3 tygodni? Nie spokojnie nie miałem takich "pomysłów" zeby stawiać na piec browar stoi w pokoju mało użytkowanym tzn w (garderobie) czyli temperatura w nim jest stała i utrzymuje się na wysokości około 20 stopni. Warka ma miedzy 20 a 21 stopni i tak jest cały czas maksymalnie spadła do 19 stopni to przykryłem kocem i wzrosła do 20-21 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Po kiego grzyba przykrywałeś, trzeba było raczej chłodzić Edytowane 11 Stycznia 2019 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 38 minut temu, tomek1179 napisał: Warka była robiona z soboty na niedziele tydzien temu( 5-6 Stycznia) myslalem zeby we wtorek przelać ją na cichą (15 stycznia). Piszesz dwa a lepiej 3 tygodnie hmm to co jeszcze dłużej potrzymać ją na burzliwej? czy po prostu na cichej dłuzej ją przytrzymac do tych 3 tygodni? Nie spokojnie nie miałem takich "pomysłów" zeby stawiać na piec browar stoi w pokoju mało użytkowanym tzn w (garderobie) czyli temperatura w nim jest stała i utrzymuje się na wysokości około 20 stopni. Warka ma miedzy 20 a 21 stopni i tak jest cały czas maksymalnie spadła do 19 stopni to przykryłem kocem i wzrosła do 20-21 . Odpuść przelewanie, zostaw jeszcze na tydzień-dwa tak, jak jest i wtedy butelkuj. A na następną warkę pokombinuj, żeby uzyskać niższą temperaturę, przynajmniej na początku fermentacji. Przy 20°C otoczenia w wiadrze w pierwszej fazie będziesz miał 23-24. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 11 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2019 Nie podane, jakie drożdże są zastosowane. Na stronie TB proponują 4 rodzaje drożdży lagerowych i 2 rodzaje górnej fermentacji. Jak zakupiłeś drożdże do lagera, to w takich temperaturach może wyjść kicha z tego. Zacieranie pewnie robiłeś z instrukcji, która pewnie była dołączona. Jak wysładzałeś? Jaka gęstość przed fermentacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1179 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Drożdze to mauribrew ale514 (active dry brewing yeast) , gestosc przed fermentacja mialem 10 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 W dniu 11.01.2019 o 20:04, anteks napisał: Po kiego grzyba przykrywałeś, trzeba było raczej chłodzić "Fantastyczna" rada, zwłaszcza wobec braku informacji o szczepie użytych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Niby w opisie drożdży podają zakres temperatur do 32 stopni. Patrząc po tym, to powinno być wszystko ok. Jak wyjdzie za mętne, to wystaw na balkon na jeden dzień przed butelkowaniem. Mocniej się sklaruje i osad bardziej na dnie osiądzie tomek1179 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1179 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 A jak z tą cichą? Przelewac czy nie bo rozne są opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 jak nie zbierasz gęstwy to nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1179 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Tzn chodzi o ten gorny nalot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Tzn chodzi o ten gorny nalot ? Nie, o drożdże które opadna na dno po skończeniu pracy. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1179 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Rozumiem , czyli jak nie zbieram drozdzy do ponownego uzycia to nie ma sensu zeby przelewac na cichą tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Rozumiem , czyli jak nie zbieram drozdzy do ponownego uzycia to nie ma sensu zeby przelewac na cichą tak? Znaczy, zlewałem z początku na cicha, żeby wyklarowac bardziej, łatwiej jest nie zassac tyłu drożdży. Ale z drugiej strony przy piwach nastawionych na chmiel utleniasz piwoWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Możesz przetrzymać 3-4 tygodnie bez przelewania na cichą. W razie potrzeby gęstwę możesz też wykorzystać po miesiącu "leżakowania" w fermentatorze. Pogoda jest taka, że jak porządnie schłodzisz fermentator przed rozlewem na balkonie, to powinno się wystarczająco wyklarować. Później zdekantowanie znad osadu powinno wystarczyć. Najwyżej trochę więcej osadu będziesz miał w butelkach, a zmniejszasz szansę potencjalnej infekcji tomek1179 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek1179 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Czyli robie tak. Przytrzymam warke 3 tygodnie tak jak stoi od początku. Później mocno schłodze na balkonie, przeleje do wiadra z kranikiem (oddrożdże) zeby jakoś to rozlać do butelek i rozleje ? Bo jakoś srednio widzę rozlewanie do butelek z tego fermentatora "od góry" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się