Jump to content

bałtyckie opowieści

Recommended Posts

Witam , będę się streszczał :D piwo rodzaju porter bałtycki , w tamtą srodę ( 23-1-2019 ) zlane na cichą , po 2 dniach ( albo po 1 dniu - nie pamiętam dokładnie ) poszedłem go odwiedzić i mój sokoli wzrok dostrzegł nie fajne małe białe plamki na bezkresnej czerni portera więc moje pytanie brzmi :

a) to drożdże które mi wleciały przy przelewaniu 

b) pleśń czy inne ustrojstwo które zagroziło mojemu porterkowi? 

dodam że fermentacja odbywa sie metodą na "Josefa Fritzla" tz w piwnicy - temp tam to jakieś 1,5-2 C. 

1 minutę temu, ronson napisał:

Zdaje sie, że ta temperatura to temperatura cichej fermentacji :D

dokładnie tak ;) w zasadzie to przez okres 3 tyg temp była tam różna , na początku było to jakieś 5-6 C a teraz jest jak pisałem. Co do drożdży to producent na etykiecie napisał S-23 a co było w środku to nikt tego pewny być nie może 

38 minut temu, tplink napisał:

fermentacja odbywa sie metodą na "Josefa Fritzla"

I uważasz, że użytkownicy forum będą zgadywać metoda na szklaną kulę?

Jest wątek o infekcjach podpiety, zrób zdjęcie, napisz więcej o piwie (zasyp, proces) - zadaj pytanie we właściwy sposób we właściwym miejscu.

Godzinę temu, zasada napisał:

I uważasz, że użytkownicy forum będą zgadywać metoda na szklaną kulę?

Jest wątek o infekcjach podpiety, zrób zdjęcie, napisz więcej o piwie (zasyp, proces) - zadaj pytanie we właściwy sposób we właściwym miejscu.

"na "Josefa Fritzla" tz w piwnicy " , podkreśliłem więc teraz można odłożyć szklaną kulę do szafki ;) cóż tutaj się zgodzę że może nie w tym wątku zrobiłem temat ale to jest forum dla początkujących piwowarów a ja takim jestem więc w sumie pasuje. 

Nie chciałem się rozpisywać z tym pytaniem więc napisałem je w miarę prosto i nawet nie przeszło mi przez głowę że proces i zasyp to takie istotne informacje? Była burzliwa , zlałem na cicha i mam plamki to w temacie :) 

Bez tytułu.png

Jeśli to Cię pocieszy, to miałem kiedyś przy rozlewie portera podobne plamki. W smaku i aromacie nie miałem wady. Niepokojąca wydaje się tylko ta mikro "błona".

Mam jeszcze taką radę, by nie otwierać fermentora zbyt często, chyba że masz butlę z CO2 i możesz wypchnąć powietrze znad lustra brzeczki. Tlenowce nie próżnują i w piwnicy z kolegami mogą napsuć roboty.

Nie są to resztki piany powstałe przy dofermentowywaniu ?

Często dzieje mi się to przy lagerach - mam przeźroczysty fermentor i widzę, że na dnie są miejsca z których podrywają się jeszcze pęcherzyki CO2 i nad tymi miejscami mam małe wysepki piany o drobnych pęcherzykach.

Overstack - no  to trochę mnie pocieszyłeś  :D, niestety nie mam takiej butli ale też ja osobiście nigdy nie otwieram fermentorów , jak je zamknę to są zamknięte przez 2-3 tyg (tutaj musiałem otworzyć bo zdjęcie). 

Fotohobby - no w sumie to ma jakiś sens co piszesz tylko tak szybko by zaczęło dofermentowywać? tz jak pisałem widziałem je w dzień lub dwa jak je wyniosłem do piwnicy a tam z 2 C dlatego też pytając kumpla stwierdziłem że to może drożdże z przelewania , hmmm ....

wcześniej byłem i robiłem 'niuch, niuch" to nie czułem żadnego kwasu ani nic , taka informacja jak by była może potrzebna 

Spokojnie poczekaj i wtedy przed rozlewem sprawdzisz sensorycznie. Możesz w przyszłości zainwestować w butlę akwarystyczną (mała 2kg), wpuszczasz pod wieko CO2 które opada na dno wypychając powietrze, co zmniejsza ryzyko rozwoju tlenowców przy długiej cichej. A w dalszej przygodzie z piwowarstwem możesz z butli sztucznie nagazować piwo w corneliusie.

Największe powody do zmartwień możesz mieć na podstawie samego faktu otwierania fermentora. U mnie przy porterze to samo miałem na powierzchni. Także bez paniki. Daj mu czas, a bezpośrednio przed rozlewem test organoleptyczny, czy wszystko jest ok ;)

Co do butli CO2 - w winiarstwie na pewnym etapie też przelewa się młode wino (coś jak cicha fermentacja w piwie), co jest konieczne. Do produkcji CO2 stosowałem taki patent - butelka PET, do środka łycha sody oczyszczonej i łycha kwasku cytrynowego. W nakrętce dziura, w którą wkładam wężyk. Wężyk w fermentor nad wino. Teraz szybkie wlanie wody do butelki i natychmiastowe zakręcenie. Ilość wytworzonego CO2 spokojnie wystarcza do zabezpieczenia wina. Myślę, że podobnie będzie z piwem.