Roy_Batty Posted March 20, 2019 Share Posted March 20, 2019 Witam Czy różnica temperatur ok 5-6C w ciągu 12 godzin jest dopuszczalna podczas fermentacji burzliwej?. Myślę o przedziale 20C-15(14)C, drożdże to us-05. Pytam bo chciałem wystawić fermentor na balkon. Czy lepiej trzymać fermentor w pokoju z temperaturą 19-21C?. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted March 20, 2019 Share Posted March 20, 2019 Ja bym trzymał w stałej. A przy takich wahaniach, to raczej coś stabilizującego cieplnie, w stylu np. skrzynki styropianowej pasowałoby zmontować, a i efekt może być różny. Roy_Batty 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 20, 2019 Share Posted March 20, 2019 Żadne rozwiązanie nie jest w sumie dobre. Wahań drożdże nie lubią, a stała 19-21C trochę za wysoka, przynajmniej na początek. W tych dwóch opcji wybrałbym podobnie jak kolega kantor, stałą 19-21C Roy_Batty 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted March 20, 2019 Share Posted March 20, 2019 Taka różnica temperatury nie wyjdziena dobre, a fermentacja w 19-20 otoczenia też jest za wysoka ponieważ w fermentatorze będziesz około 22 st. Tak jak koledzy radzą zrób sobie box że styropianu, a do obniżenia temperatury możesz zastosować wodę zamrozona w PET, Regularna wymiana Pet pozwoli zbić Ci temperature o kilka stopni. Roy_Batty 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted March 20, 2019 Share Posted March 20, 2019 1 godzinę temu, Roy_Batty napisał: Witam Czy różnica temperatur ok 5-6C w ciągu 12 godzin jest dopuszczalna podczas fermentacji burzliwej?. Myślę o przedziale 20C-15(14)C, drożdże to us-05. Pytam bo chciałem wystawić fermentor na balkon. Czy lepiej trzymać fermentor w pokoju z temperaturą 19-21C?. Pozdrawiam Powiem Ci z wlasnego doswiadczenia ze czy bedziesz kombinowal z balkonem i wiazacymi sie z tym wahaniami temperatury, czy bedzie stala temperatura ale za wysoka to efekt bedzie podobny - napierdziane w fermentorze. Dopoki nie zagwarantujesz drozdza odpowiedniej temperatury to piwa beda wychodzic poprostu slabe. Tak jak juz koledzy wspominali zbuduj sobie komore fermentacyjna, albo zakup mala lodowke co jest jeszcze lepsze bo i dolniaki mozesz fermentowac i lagerowac - niestety troche drozsze rozwiazanie. Jak masz malo miejsca lub nie jestes "technicznie uzdolniony" zeby sobie komore zrobic to mozesz przy nieco wiekszym nakladzie zainwestowac w specjalne torby izolacyjne z cool brewing czy fast fermenta w zaleznosci jaki rozmiar potrzebujesz - mozna powiedziec ze jesli chodzi o koszty to taki polsrodek miedzy kosztami pudla ze styropianu a kupnem malej lodowki. Roy_Batty 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roy_Batty Posted March 20, 2019 Author Share Posted March 20, 2019 Dzieki za porady, widac nie uciekne od tematu "lodowki". Jeszcze raz dziekuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 20, 2019 Share Posted March 20, 2019 Ewentualnie zastosuj inne drożdże, które lubią ciepło, np. jakieś Kveiki Roy_Batty 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_KGBREW Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 Cześć, posiadam chłodziarkę i sterownik ustawiony na 17 stopni. Regulacja włącza się dopiero gdy temperatura będzie równa 18 stopni (niestety kupiłem taki sterownik stc-1000). Pytania czy taka różnica temperatur o 1 stopień jest dopuszczalna czy jednak lepiej kupić sterownik stc-1000 z regulacją do tych 0.3 stopnia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 Pewien jesteś że nie da się ustawić mniejszej histerezy? Niezależenie czy się da czy nie, takie różnice są wg mnie dopuszczalne i nie masz się czym przejmować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 32 minuty temu, Kamil Grzechulski napisał: Cześć, posiadam chłodziarkę i sterownik ustawiony na 17 stopni. Regulacja włącza się dopiero gdy temperatura będzie równa 18 stopni (niestety kupiłem taki sterownik stc-1000). Pytania czy taka różnica temperatur o 1 stopień jest dopuszczalna czy jednak lepiej kupić sterownik stc-1000 z regulacją do tych 0.3 stopnia ? W stc1000 powinieneś mieć możliwość ustawienia histerezy, jeśli dobrze pamiętam, pomiędzy 0,3°C a 10°C. 1° jest chyba domyślnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_KGBREW Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 7 minut temu, punix napisał: W stc1000 powinieneś mieć możliwość ustawienia histerezy, jeśli dobrze pamiętam, pomiędzy 0,3°C a 10°C. 1° jest chyba domyślnie. Niestety nie w moim. Domyślnie jest 3 stopnie, natomiast minimum jest 1 stopień. Stąd moje pytanie podsyłam instrukcje w załączniku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 No to jakaś uboga wersja STC-1000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_KGBREW Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 24 minuty temu, Hary86 napisał: No to jakaś uboga wersja STC-1000 Może ktoś inny się wypowie na temat różnicy temperatur +/- 1 stopień wpływa na końcowy efekt fermentacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 30 minut temu, Kamil Grzechulski napisał: Może ktoś inny się wypowie na temat różnicy temperatur +/- 1 stopień wpływa na końcowy efekt fermentacji ? Z moich doświadczeń - da się tak zrobić całkiem przyzwoite piwo, ale lepsze są nieco mniejsze wahania. Osobiście chyba bym używał tego sterownika, a wymienił w przypadku nadmiaru funduszy Link to comment Share on other sites More sharing options...
koholet Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 Pytanie gdzie jest umieszczony czujnik temperatury. Jeśli poza piwem, to histereza piwa będzie mniejsza. 20 litrów wody ma jednak sporą pojemność cieplną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_KGBREW Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 (edited) 58 minut temu, koholet napisał: Pytanie gdzie jest umieszczony czujnik temperatury. Jeśli poza piwem, to histereza piwa będzie mniejsza. 20 litrów wody ma jednak sporą pojemność cieplną. Sonda umieszona jest w 4-5 warstwowej "siatce", która idealnie trzyma ciepło więc temperatura jest maksymalnie możliwa względem tego co się dzieje w fermentorze. Warze w 15 litrowym fermentorze. Edited May 30, 2020 by Kamil Grzechulski Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 Fermentor ma tak mała przewodność cieplną ze plus minus jeden stopiej będzie dla drożdży nieodczuwalne. Nie przejmuj się. @punix serio? Jesteś w stanie wyczuc różnice w piwie fermentowanym z histerezą 0,2C a 1,0C?? sobieslaw 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 31, 2020 Share Posted May 31, 2020 11 godzin temu, anatom napisał: Fermentor ma tak mała przewodność cieplną ze plus minus jeden stopiej będzie dla drożdży nieodczuwalne. Nie przejmuj się. @punix serio? Jesteś w stanie wyczuc różnice w piwie fermentowanym z histerezą 0,2C a 1,0C?? Nie wiem, być może to autosugestia, bo wiem które piwo jest które, ale: piwa fermentują u mnie w lodówce (histereza 0,5°C) i w pudle styropianowym, gdzie czasem zdarzają się skoki temperatury rzędu 2°C. Czyli niby właśnie nieduża różnica, a jakoś zazwyczaj te z lodówki wychodzą lepsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now