Roy_Batty Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Witam Czy różnica temperatur ok 5-6C w ciągu 12 godzin jest dopuszczalna podczas fermentacji burzliwej?. Myślę o przedziale 20C-15(14)C, drożdże to us-05. Pytam bo chciałem wystawić fermentor na balkon. Czy lepiej trzymać fermentor w pokoju z temperaturą 19-21C?. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Ja bym trzymał w stałej. A przy takich wahaniach, to raczej coś stabilizującego cieplnie, w stylu np. skrzynki styropianowej pasowałoby zmontować, a i efekt może być różny. Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Żadne rozwiązanie nie jest w sumie dobre. Wahań drożdże nie lubią, a stała 19-21C trochę za wysoka, przynajmniej na początek. W tych dwóch opcji wybrałbym podobnie jak kolega kantor, stałą 19-21C Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob7320 Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Taka różnica temperatury nie wyjdziena dobre, a fermentacja w 19-20 otoczenia też jest za wysoka ponieważ w fermentatorze będziesz około 22 st. Tak jak koledzy radzą zrób sobie box że styropianu, a do obniżenia temperatury możesz zastosować wodę zamrozona w PET, Regularna wymiana Pet pozwoli zbić Ci temperature o kilka stopni. Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 1 godzinę temu, Roy_Batty napisał: Witam Czy różnica temperatur ok 5-6C w ciągu 12 godzin jest dopuszczalna podczas fermentacji burzliwej?. Myślę o przedziale 20C-15(14)C, drożdże to us-05. Pytam bo chciałem wystawić fermentor na balkon. Czy lepiej trzymać fermentor w pokoju z temperaturą 19-21C?. Pozdrawiam Powiem Ci z wlasnego doswiadczenia ze czy bedziesz kombinowal z balkonem i wiazacymi sie z tym wahaniami temperatury, czy bedzie stala temperatura ale za wysoka to efekt bedzie podobny - napierdziane w fermentorze. Dopoki nie zagwarantujesz drozdza odpowiedniej temperatury to piwa beda wychodzic poprostu slabe. Tak jak juz koledzy wspominali zbuduj sobie komore fermentacyjna, albo zakup mala lodowke co jest jeszcze lepsze bo i dolniaki mozesz fermentowac i lagerowac - niestety troche drozsze rozwiazanie. Jak masz malo miejsca lub nie jestes "technicznie uzdolniony" zeby sobie komore zrobic to mozesz przy nieco wiekszym nakladzie zainwestowac w specjalne torby izolacyjne z cool brewing czy fast fermenta w zaleznosci jaki rozmiar potrzebujesz - mozna powiedziec ze jesli chodzi o koszty to taki polsrodek miedzy kosztami pudla ze styropianu a kupnem malej lodowki. Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roy_Batty Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Dzieki za porady, widac nie uciekne od tematu "lodowki". Jeszcze raz dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 20 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2019 Ewentualnie zastosuj inne drożdże, które lubią ciepło, np. jakieś Kveiki Roy_Batty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Cześć, posiadam chłodziarkę i sterownik ustawiony na 17 stopni. Regulacja włącza się dopiero gdy temperatura będzie równa 18 stopni (niestety kupiłem taki sterownik stc-1000). Pytania czy taka różnica temperatur o 1 stopień jest dopuszczalna czy jednak lepiej kupić sterownik stc-1000 z regulacją do tych 0.3 stopnia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Pewien jesteś że nie da się ustawić mniejszej histerezy? Niezależenie czy się da czy nie, takie różnice są wg mnie dopuszczalne i nie masz się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 32 minuty temu, Kamil Grzechulski napisał: Cześć, posiadam chłodziarkę i sterownik ustawiony na 17 stopni. Regulacja włącza się dopiero gdy temperatura będzie równa 18 stopni (niestety kupiłem taki sterownik stc-1000). Pytania czy taka różnica temperatur o 1 stopień jest dopuszczalna czy jednak lepiej kupić sterownik stc-1000 z regulacją do tych 0.3 stopnia ? W stc1000 powinieneś mieć możliwość ustawienia histerezy, jeśli dobrze pamiętam, pomiędzy 0,3°C a 10°C. 1° jest chyba domyślnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 7 minut temu, punix napisał: W stc1000 powinieneś mieć możliwość ustawienia histerezy, jeśli dobrze pamiętam, pomiędzy 0,3°C a 10°C. 1° jest chyba domyślnie. Niestety nie w moim. Domyślnie jest 3 stopnie, natomiast minimum jest 1 stopień. Stąd moje pytanie podsyłam instrukcje w załączniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 No to jakaś uboga wersja STC-1000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 24 minuty temu, Hary86 napisał: No to jakaś uboga wersja STC-1000 Może ktoś inny się wypowie na temat różnicy temperatur +/- 1 stopień wpływa na końcowy efekt fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 30 minut temu, Kamil Grzechulski napisał: Może ktoś inny się wypowie na temat różnicy temperatur +/- 1 stopień wpływa na końcowy efekt fermentacji ? Z moich doświadczeń - da się tak zrobić całkiem przyzwoite piwo, ale lepsze są nieco mniejsze wahania. Osobiście chyba bym używał tego sterownika, a wymienił w przypadku nadmiaru funduszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Pytanie gdzie jest umieszczony czujnik temperatury. Jeśli poza piwem, to histereza piwa będzie mniejsza. 20 litrów wody ma jednak sporą pojemność cieplną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) 58 minut temu, koholet napisał: Pytanie gdzie jest umieszczony czujnik temperatury. Jeśli poza piwem, to histereza piwa będzie mniejsza. 20 litrów wody ma jednak sporą pojemność cieplną. Sonda umieszona jest w 4-5 warstwowej "siatce", która idealnie trzyma ciepło więc temperatura jest maksymalnie możliwa względem tego co się dzieje w fermentorze. Warze w 15 litrowym fermentorze. Edytowane 30 Maja 2020 przez Kamil Grzechulski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 30 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2020 Fermentor ma tak mała przewodność cieplną ze plus minus jeden stopiej będzie dla drożdży nieodczuwalne. Nie przejmuj się. @punix serio? Jesteś w stanie wyczuc różnice w piwie fermentowanym z histerezą 0,2C a 1,0C?? sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 31 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2020 11 godzin temu, anatom napisał: Fermentor ma tak mała przewodność cieplną ze plus minus jeden stopiej będzie dla drożdży nieodczuwalne. Nie przejmuj się. @punix serio? Jesteś w stanie wyczuc różnice w piwie fermentowanym z histerezą 0,2C a 1,0C?? Nie wiem, być może to autosugestia, bo wiem które piwo jest które, ale: piwa fermentują u mnie w lodówce (histereza 0,5°C) i w pudle styropianowym, gdzie czasem zdarzają się skoki temperatury rzędu 2°C. Czyli niby właśnie nieduża różnica, a jakoś zazwyczaj te z lodówki wychodzą lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się