mundex Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Cześć, Do piątku 2019.04.19 można zagłosować na styl konkursowy w III Gwiazdkowym KPD. Konkurs jak co roku rozegrany będzie w grudniu. Ankietę można znaleźć tutaj. Zachęcam wszystkich chcących uwarzyć piwo konkursowe o zagłosowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) 10 godzin temu, mundex napisał: Zachęcam wszystkich chcących uwarzyć piwo konkursowe o zagłosowanie. Kiedy zamknięcie ankiety, kiedy wyniki? edit: widzę już kiedy zamknięcie przepraszam za nieogar. Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Wynikiem ankiety wybrano SMASH na polskich chmielach. mundex 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Z wielką przyjemnością ogłaszamy style na nadchodzący trzeci Gwiazdkowy Konkurs Piw Domowych. Tradycyjnie już będą to trzy style: XMas, piwo ze słodem wędzonym oraz styl wybrany przez piwowarów w ankiecie. Style III Gwiazdkowego KPD to:1. Christmas Ale (Świąteczne Ale) 2. Smoked RIS (Wędzony Russian Imperial Stout) 3. SMaSH Polish Ale (SMaSH Polskie Ale) Opisy stylów: Christmas Ale: https://bit.ly/2UQl5NR Smoked RIS: https://bit.ly/2V3NvJ8 SMaSH Polish Ale: https://bit.ly/2GXN8HD Konkurs zostanie rozegrany w grudniu 2019 w Browarze Widawa, a ogłoszenie wyników odbędzie się tradycyjnie podczas Piwowarskiej Gwiazdki 2019 w Browarze Widawa. O uruchomieniu systemu konkursowego i datach recepcji piw poinformujemy z odpowiednim wyprzedzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wannabuydrugs Opublikowano 1 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2019 Każda wędzonka jest dopuszczalna? Torf też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kucyk98 Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Witam. Mam pytania dotyczące SMaSH Polskie Ale Czy są dopuszczone chmiele wyhodowana w Polsce np: chinook. Czy mozna używać chmielu Cascade PL ( Nowa odmiana polskiego chmielu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Czy zasyp musi być 100% słodu, czy surowce nie słodowane są dopuszczalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 4 godziny temu, Juniorek napisał: Czy zasyp musi być 100% słodu, czy surowce nie słodowane są dopuszczalne? Pytasz o smash’a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Withereggie Opublikowano 10 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Może się nie znam ale Single Malt and Single Hop... Dla mnie jasne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 11 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Wiem ze SM polega na zasypie jedynie samego jednego gatunku słodu, ale zastanawiam się czy dopuszczane by było dodanie płatków owsianych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 Wtedy nie nazywałoby się to smash tylko smaofash... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) W dniu 11.05.2019 o 14:19, Juniorek napisał: Wiem ze SM polega na zasypie jedynie samego jednego gatunku słodu, ale zastanawiam się czy dopuszczane by było dodanie płatków owsianych Odpowiadając krótko: Nie. Smash to zasyp w stu procentach jeden słód i jeden chmiel. Nic po za tym. Żadnych dodatków. Edytowane 28 Maja 2022 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Dziękuje za odpowiedz, będę zasypywać tylko słód i nic pozatym, nie ma sensu próbować oszukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 2 godziny temu, Fradio napisał: Druga sprawa to jeśli dodasz niewielką ilość czegoś innego, są szanse że pozostanie to niezauważone. Na przykład zest do aipa. I później ta rozpierająca duma „nie połapali się, że oszukiwałem i wygrałem - jeeeee, jestem zajebisty” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Inna sprawa jeśli coś jest jawnie zabronione... Przy czym uważam że oszustwo w stylu wysłania uznanego komercyjnego piwa po zmianie etykiety czy zwyczajnie wysłania piwa kogoś innego powinno być tępione i jeśli chodzi o takie oszustwa jestem całkowicie przeciw. Edytowane 28 Maja 2022 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 (edytowane) Wg mnie kategorie na konkursy powinny mieć tylko wytyczne sensoryczne, a nie surowcowe (surowcowe są dobre np. na panele degustacyjne), wtedy piwo ma pasować do opisu stylu, a jak je zrobi piwowar to już jego sprawa ale widzę w dalszym ciągu sporą popularność kategorii z wytycznymi surowcowymi w KPD. (wg mnie np. Polskie Ale to raczej powinien być styl, który cechuje się określonym charakterem chmielowym (określonym w opisie stylu), a nie być zrobiony na polskich chmielach, tak jak American Pale Ale nie musi być na chmielach rosnących w Ameryce (mogą rosnąć w Australii, czy gdziekolwiek indziej), tylko musi się cechować określoną chmielowością) 1 godzinę temu, Fradio napisał: Przy czym uważam że oszustwo w stylu wysłania uznanego komercyjnego piwa po zmianie etykiety czy zwyczajnie wysłania piwa kogoś innego powinno być tępione i jeśli chodzi o takie oszustwa jestem całkowicie przeciw Tu jest prosta sprawa i jest oszustwo i poświadczenie nieprawdy (w celu osiągnięcia korzyści), bo w formularzach zgłoszeniowych deklarujesz, że piwo jest Twojego autorstwa. Edytowane 15 Maja 2019 przez kantor Juniorek, Ryland, Fradio i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 23 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 On 5/15/2019 at 8:59 PM, Fradio said: Za małe mam doświadczenie żeby tak kombinować. Tak jak pisałem uslyszne w podcascie od osoby która ma kilka konkursów z pozytywnym odźwiękiem. Nota bene jest na tym forum. Chodzi mi o to że jeśli piwo jest zgodne z opisem, to mało istotne co do niego dodasz. Ratować nieudane piwo mozna na rozne sposoby. Nawet jeśli według stylu jakoś dodatku nie powinno być w stylu. Jak osiągniesz efekt to twoje. Inna sprawa jeśli coś jest jawnie zabronione... No właśnie, co innego wysłać RIS-a Wood Aged, w którym nie czuć drewna, i który smakuje jak porter bałtycki w kategorii Porter Bałtycki, a co innego zastanawiać się: hmmm… będą warzyć SMASH-a, rozkminiać, co da się wycisnąć z jednego słodu i jednego chmielu, ale przecież ja już mam wystarczające doświadczenie, żeby coś zakombinować. Dam odrobinę wiedeńskiego – wyłgam się dekokcją. Dam nieco karmelowego – nakłamię, że gotowałem 4 godziny. Dam mieszankę amerykańskich chmieli i ożenię im kit, że to polski Chinook. No bo przecież słucham podcastów i już umiem kombinować… Są kategorie, gdzie kluczem jest smak i chyba nawet czasem organizatorzy wprost mówią: możesz wysłać piwo z jakimś niestandardowym dodatkiem, ale jak go wyczujemy, to piwo odpadnie. Są jednak kategorie, gdzie grupa ludzi zawiera między sobą niepisaną umowę, że wszyscy warzą SMASH-a i na tym polega zabawa. No, ale przecież, to nie jest jawne poświadczenie nieprawdy na papierze, więc czemu nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaniczDoBrewdziej Opublikowano 22 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2019 Podbijamy pytanie: Czy w SMaSH Polish Ale można użyć Cascade(PL) lub Chinook(PL)? lixe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Kiedy będzie udostępniony regulamin ? lixe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 3 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2019 W dniu 22.09.2019 o 20:54, PaniczDoBrewdziej napisał: Podbijamy pytanie: Czy w SMaSH Polish Ale można użyć Cascade(PL) lub Chinook(PL)? Również podbijam. Pytałem o to mailowo - brak odpowiedzi. Strona www konkursu (https://gkpd.pspd.org.pl/) chyba leży. Na fb brak informacji kiedy będzie można się rejestrować oraz brak informacji o terminie nadsyłania piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 11 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2019 Udało się coś ustalic w kategorii chmieli? Kategoria ciekawa, czas mija a odpowiedzi nadal brak odnośnie chmieli. niedlugo się okaże ze zabraknie czasu aby przeprowadzić caly proces Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 12 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2019 Czy coś wiadomo co z regulaminem i terminami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CenPiw Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Pytałam organizatora bezpośrednio i dostałam informację, że można użyć Cascade lub Chinooka z Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Komunikacja a raczej jej brak stanowi ogromny minus tego konkursu. Po co organizować konkurs skoro inicjatora tego wydarzenia nic nie obchodzi i nie raczy podać podstawowych informacji dla uczestników.... adiczuk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas86 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Czy ktoś się orientuje w jakich butelkach trzeba wysłać piwo? Mam x-mas Ale, lecz rozlany tylko w 0,33lWysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi