Bzdzionek Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ale czy to będzie aż tak duża różnica? Gneralnie chodzi o to, że w przypadku pomiaru refraktometrem fermentującego piwa, trzeba zrobić korektę na alkohol. Refraktometr mierzy współczynnik załamania światła, a obecność alkoholu, zwiększa ten współczynnik, stąd odczytana wartość jest zawyżona w stosunku do balingometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ale czy to będzie aż tak duża różnica? Gneralnie chodzi o to, że w przypadku pomiaru refraktometrem fermentującego piwa, trzeba zrobić korektę na alkohol. Refraktometr mierzy współczynnik załamania światła, a obecność alkoholu, zwiększa ten współczynnik, stąd odczytana wartość jest zawyżona w stosunku do balingometru. Święte słowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 No tak, nie doczytałem tego przed zakupem refraktometru Ale mimo to, to i tak bardzo przydatne urządzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 FFT powinno się wykonywać z użyciem tych samych drożdży i w tych samych warunkach, w jakich przebiega główna fermentacja, aby to było miarodajne. Generalnie tak, ale jeśli faktycznie po cichej byłoby 7,8 Blg, warto przelać trochę do innego i zadać dużą ilością drożdży - i najlepiej gęstwą tego samego szczepu, ale piekarnicze też mogą dać jakieś informację. Nie zgodzę się, że FFT powinno się przeprowadzać w tych samych warunkach co główna fermentacja - ja zawsze trzymam w cieplejszej temperaturze, aby poznać ile maksymalnie są w stanie zejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 ja zawsze trzymam w cieplejszej temperaturze, aby poznać ile maksymalnie są w stanie zejść. na tym polega właśnie test FFT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Generalnie tak, ale jeśli faktycznie po cichej byłoby 7,8 Blg, warto przelać trochę do innego i zadać dużą ilością drożdży - i najlepiej gęstwą tego samego szczepu, ale piekarnicze też mogą dać jakieś informację. Nie zgodzę się, że FFT powinno się przeprowadzać w tych samych warunkach co główna fermentacja - ja zawsze trzymam w cieplejszej temperaturze, aby poznać ile maksymalnie są w stanie zejść. Drożdże piekarnicze inaczej odfermentują, niż np. S-04. Ponadto, zależy jak robisz ten test. Ja wlewam do naczynia w którym przeprowadziłem rehydratację - na taką ilość brzeczki jest znacznie więcej drożdży, niż jest to potrzebne, więc bardzo szybko kończą robotę. Nie ma potrzeby trzymania ich w cieplejszej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Dołączę się do zapytania. Tydzień temu w poniedziałek warzyłem swoje pierwsze piwo metodą zacierania. Blg początkowe 12. Od piątku do niedzieli między 4-5 blg więc wczoraj przelałem na cichą. Balingomert pokazuje dobrze ponieważ sprawdzałem w wodzie o temperaturze 20 stopni. Mogę coś jeszcze zrobić lub sprawdzić podczas cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Mogę coś jeszcze zrobić lub sprawdzić podczas cichej? Im mniej grzebania tym lepiej dla piwa Jeśli blg jest stałe tzn, że fermentacja burzliwa się zakończyła. Na cichej piwo może sobie dofermentować, spadek blg 0,5-1* blg. Potrzymaj tydzień na cichej i do butelek, w trakcie już nic nie sprawdzaj, piwo lubi spokój i ciszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomassonss Opublikowano 22 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 Witam wszystkich odgrzeje mega starego kotleta ale mam zgoła inny problem na którego odpowiedzi Nie mogę nigdzie znaleźć. Robię teraz moją trzecią Warkę pierwsza i trzecia z puchy. Fermentuje mi już piąty dzień wcześniej leżało w zimnym teraz Przeniosłem do cieplejszego i strasznie bulga. Nie byłoby w tym nic zaskakującego gdyby nie fakt że Blg wynosi 0! Gdzieś czytałem o takim przypadku natomiast nie mogę go nigdzie znaleźć. czy któryś z was się spotkał z czymś takim? Dodam tylko że normalnie zostawiłbym to w cholerę na jeden tydzień i poczekał aż się dobulga w spokoju ale żona ma urodziny w następny weekend i chciałem żeby piwko było gotowe hehe. Co robić czekać, butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 9 godzin temu, thomassonss napisał: Fermentuje mi już piąty dzień Jakie blg by obecnie nie było to zdecydowanie za wcześnie na butelkowanie... Jakie było blg początkowe? 9 godzin temu, thomassonss napisał: wcześniej leżało w zimnym teraz Przeniosłem do cieplejszego Napisz co to za drożdże i w jakich temperaturach fermentowały 9 godzin temu, thomassonss napisał: żona ma urodziny w następny weekend i chciałem żeby piwko było gotowe Obawiam się, że nie zdążysz. Dofermentuj do końca - potrzymaj jeszcze z tydzień A sprzęt do mierzenia blg masz sprawny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomassonss Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 (edytowane) @Jancewicz dzięki za szybką odpowiedź. Powiem szczerze: pierwsze 2 piwa (jedno z puchy i drugie zacierne) przemierzyłem po bożemu na 100 sposobów (więc sprzęt ok). Teraz robiłem na szybko bez rozczulania się, wlałem puchę średnio szlachetnego 1.7kg German Schwarzbier, 1300g glukozy, drożdże No Name dołączone do zestawu (prawidłowo uwodnione i zadane w 28st C) i odstawiłem do spiżarni 20st C. BLG nie mierzyłem.. Wg instrukcji po 4-8 dniach można już butelkować więc w 5tym dniu przyniosłem do kuchni gdzie jest 22-23st C żeby powoli zlewać. No i zaczęło się gotować, dlatego sprawdziłem BLG i zdziwko bo wyszło między 0 a 1 a bulga jak popiepszone. Może odczyt BLG zafałszowany z racji tego że brzeczka jest bardzo rozrzedzona gazem? Czytałem też, że może to być sprawka innych produktów fermentacji jakie się uwalniają, natomiast spróbowałem świeżego piwka i jest już pijalne więc o zepsuciu nie ma mowy. Mija 6ty dzień i dalej bulgocze jak porąbane, no nic będę czekał zeby bomb nie porobić, zobaczymy. Ciekaw byłem waszych doświadczeń. 2 godziny temu, Jancewicz napisał: Obawiam się, że nie zdążysz. Dofermentuj do końca - potrzymaj jeszcze z tydzień Będę musiał poczekać. Natomiast zdążyć też muszę bo żony i tak nikt nie lubi (zołza) a każdy wpada głównie na domowe piwko Moje 2 warki nie doczekały poprawnego leżakowania, więc z tą będzie podobnie. Edytowane 23 Maja 2018 przez thomassonss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Pewnie co2 się ulatnia i dlatego bulka; tak czy siak ja bym po 6 dniach jeszcze nie butelkował mimo, że drożdże zapewne przefermentowały już cukry natomiast wypadało by aby po sobie jeszcze posprzątały. Ja nawet słabsze piwa trzymam minimum 2 tygodnie (a najczęściej 3) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz Marcin Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Cześć Pozwólcie że odkopię temat wysokiego BLG. Moj przypadek jest taki że zrobiłem Bittera z Puszki. Jest to moje trzecie piwo. Zostawiłem je w piwnicy ze wgledu ma upały. W piwnicy temperatura 17-18 stopni. Fermentacja ruszyła ładnie. BLG początkowe 13. W międzyczasie wyjechałem na pare dni po powrocie czyli w 13 dniu fermentacji BLG wyszło 5. Wydaje mi się ze za dużo jak na piwo z puchy. Przeniosłem je do mieszkania gdzie mam obecnie 22 stopnie. Od dwóch dni BLG 4 bez zmiany choć wydaje mi się ze to BLG 5 nie zmierzyłem dokładnie bo miałem bąbelki w piwie wiec zakładam ze pierwszy pomiar mógł również być 4. Obecnie jak mierze to z bąbelkami jest 5 po usunięciu piany i bąbelków jest 4. Moja obawa jest taka czy przypadkiem przez niską temperaturę fermentacja nie przebiegła poprawnie np przez to ze drożdże padły. Czy jeżeli dzisiaj wyjdzie mi również 4 to butelkwac? Jeżeli tak to ile cukru byście dali do angielskiego bittera? Wg wyliczeń kalkulatora powinienem dodać około 90g glukozy. Dzkeki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 27 minutes ago, Cz Marcin said: Cześć Pozwólcie że odkopię temat wysokiego BLG. Moj przypadek jest taki że zrobiłem Bittera z Puszki. Jest to moje trzecie piwo. Zostawiłem je w piwnicy ze wgledu ma upały. W piwnicy temperatura 17-18 stopni. Fermentacja ruszyła ładnie. BLG początkowe 13. W międzyczasie wyjechałem na pare dni po powrocie czyli w 13 dniu fermentacji BLG wyszło 5. Wydaje mi się ze za dużo jak na piwo z puchy. Przeniosłem je do mieszkania gdzie mam obecnie 22 stopnie. Od dwóch dni BLG 4 bez zmiany choć wydaje mi się ze to BLG 5 nie zmierzyłem dokładnie bo miałem bąbelki w piwie wiec zakładam ze pierwszy pomiar mógł również być 4. Obecnie jak mierze to z bąbelkami jest 5 po usunięciu piany i bąbelków jest 4. Moja obawa jest taka czy przypadkiem przez niską temperaturę fermentacja nie przebiegła poprawnie np przez to ze drożdże padły. Czy jeżeli dzisiaj wyjdzie mi również 4 to butelkwac? Jeżeli tak to ile cukru byście dali do angielskiego bittera? Wg wyliczeń kalkulatora powinienem dodać około 90g glukozy. Dzkeki Wszystko fajnie, ale wiesz może, jakie drożdże zadałeś? Jeśli piwo nie śmierdzi infekcją, to nie ma powodu, żeby drożdże padły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 46 minut temu, Cz Marcin napisał: czy przypadkiem przez niską temperaturę fermentacja nie przebiegła poprawnie 17-18 to nie jest niska temperatura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cz Marcin Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Hej Dodalem drożdże które były w zestawie z puchy czyli niestety no name. Normalnie przy drożdżach górnej fermentacji 17 stopni jest Ok ale ale w moim przypadku tak jak napisałem są to drożdże z zestawu a producent zalecił temperaturę fermentacji 20 stopni stad moja obawa. Piwo nie śmierdzi, smakuje bardzo dobrze wiec będę butelkowal. Czy polecacie dać trochę mniej cukru do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Daj normalnie. Mnie tez pierwsze dwie warki z puszek wcale nie zeszly nisko. Te drożdże w zestawach często nie są w najwyższej kondycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jac0 Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Panowie, odkopie trochę temat. Moje pierwsze piwo uwarzone to muntos imperial stout z dodadkiem ciemnego slodu 1,7 bruntal. Niestety nie zmierzylem początkowego blg, jednak według moich wyliczeń powinien mieć około 18 blg. Po 7 dniach zlalem na cicha fermentacje i zmierzylem blg, wyniosło około 5,5 blg. Po czterech dniach zmierzylem ponownie i zeszło do 5 blg. Moje pytanie, czy jeżeli taki stan utrzyma się po kolejnych 4 dniach, mogę zlewac do butelek? Ile w tym przypadku dodać cukru do refermentacji? Niestety mam tylko czeskie cukierki i obawiam się że przy tym blg 3g na butelkę może być za dużo. Ew. planuję je jakoś rozkruszyc aby zmniejszyć ich wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 18blg na cichą po 7 dniach? Duuużo za wcześnie... Z tym już nic nie zrobisz, na następny raz zostaw zdecydowanie dłużej (albo w ogóle nie przelewaj na "cichą" o ile nie zbierasz drożdży). Zostawiłbym to jeszcze przynajmniej na tydzień i dopiero wtedy zmierzył - zabrałeś większość drożdży, więc ta resztka może dojadać sobie wolno. Pytanie też o temperatury na początku fermentacji i obecnie (lepiej startować z dolnych widełek i powoli podnosić w górę). Cukru dodajesz wg kalkulatora wedle stylu/upodobań własnych. Co do surowca do refermentacji - nawet jeśli nie masz zwykłego białego cukru, to w najbliższym spożywczym na pewno się znajdzie w cenie przystępnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jac0 Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 7 minut temu, punix napisał: 18blg na cichą po 7 dniach? Duuużo za wcześnie... Z tym już nic nie zrobisz, na następny raz zostaw zdecydowanie dłużej (albo w ogóle nie przelewaj na "cichą" o ile nie zbierasz drożdży). Zostawiłbym to jeszcze przynajmniej na tydzień i dopiero wtedy zmierzył - zabrałeś większość drożdży, więc ta resztka może dojadać sobie wolno. Pytanie też o temperatury na początku fermentacji i obecnie (lepiej startować z dolnych widełek i powoli podnosić w górę). Cukru dodajesz wg kalkulatora wedle stylu/upodobań własnych. Co do surowca do refermentacji - nawet jeśli nie masz zwykłego białego cukru, to w najbliższym spożywczym na pewno się znajdzie w cenie przystępnej. Blędy początkującego temperatura była dość niska w granicach 17-18 stopni obecnie trzymam w 20-21 stopniach. Dodając 3g cukru do refermentacji obawiam się bardziej granatów przy tym blg. Dropsy już kupiłem i chciałbym je wykorzystać(następnym razem tego błędu nie popełnie :)) Zgodnie z Twoja rada poczekam jeszcze tydzień i zobaczymy co z tego będzie. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 9 minut temu, Jac0 napisał: Dodając 3g cukru do refermentacji obawiam się bardziej granatów przy tym blg. Jeśli drożdże przerobiły w fermentorze to co miały przerobić to w butelkach będą przerabiały jedynie surowiec do refermentacji. Dajesz więc tyle cukru ile wskazuje kalkulator. Końcowe blg nie ma więc znaczenia przy założeniu, że jesteś pewien, iż fermentacja się zakończyła. żółtek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jac0 Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Jeśli drożdże przerobiły w fermentorze to co miały przerobić to w butelkach będą przerabiały jedynie surowiec do refermentacji. Dajesz więc tyle cukru ile wskazuje kalkulator. Końcowe blg nie ma więc znaczenia przy założeniu, że jesteś pewien, iż fermentacja się zakończyła.To jest jeden z tematów który mnie nurtowal. Czyli jeżeli dobrze rozumiem jeżeli chcemy zrobić piwo słodkie końcowe blg może być wysokie przy założeniach zakończonej fermentacji? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 1 minutę temu, Jac0 napisał: To jest jeden z tematów który mnie nurtowal. Czyli jeżeli dobrze rozumiem jeżeli chcemy zrobić piwo słodkie końcowe blg może być wysokie przy założeniach zakończonej fermentacji? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Oczywiście ale w takich przypadkach używamy przede wszystkim odpowiednich, słabo odfermentowujących, drożdży i/lub stosujemy dodatki / słody, które zawierają większą ilość cukrów niefermentowalnych, zacieramy "na słodko", itp, itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) W dniu 23.05.2018 o 11:06, thomassonss napisał: Wg instrukcji po 4-8 dniach można już butelkować Na Swaroga, naprawde takie rzeczy w tych instrukcjach wypisuja? W zyciu nie robilem puchy, wiec dlatego pytam... PS. wiem, ze zlota lopata mi sie nalezy, ale przeczytalem i mnie zmrozilo. Edytowane 29 Listopada 2018 przez sredstvom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Godzinę temu, sredstvom napisał: Na Swaroga, naprawde takie rzeczy w tych instrukcjach wypisuja? W zyciu nie robilem puchy, wiec dlatego pytam... PS. wiem, ze zlota lopata mi sie nalezy, ale przeczytalem i mnie zmrozilo. Tak byli tacy ludzie stąd powstało to: https://www.piwo.org/forums/topic/20193-list-otwarty-do-sklepów-piwowarskich/ Zaczęło wręcz dochodzić do absurdów, jeden agent po 6 dniach miał już zabutelkowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się