zgoda Opublikowano 1 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2011 Rozkręciłem kolumnę, która miała mi posłużyć do zmontowania kegeratora, no i nie jest dobrze... Pomijając okropnie wyglądające elementy mosiężne, to kran jest w stanie agonalnym. Mosiądz się doczyści, ale kran... Szykuje się ekstra wydatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Początek majówki to było "czyszczenie magazynu piwa" - w ciągu jednego dnia znajomi wypili praktycznie całe piwo, jakie miałem już zdatne do picia. W obliczu pustki w piwnicy żona stwierdziła, że nawet jakby jej Szkockie Eksportowe zaczęło smakować... X01 wymaga jeszcze leżakowania. Smaczne, ale nieułożone, no i gazu za mało. Ja chyba osiwieję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Po prostu za mało warzysz. Prawda jest niestety brutalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Leżakownia zapchana przez lagery. Nie mam gdzie trzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Prezent od muzy browaru, mojej ukochanej żony. Z okazji urodzin i zbliżającej się rocznicy pierwszej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Oniemiałem z zachwytu i zaraz potem zzieleniałem z zazdrości Piękne cacko. Skojarzenia lecą ku jakiejś zakopiańskiej chacie... Miodzio! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretender Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 piękny prezent!!Bym powiedział, że nawet zapierdzisty !! Teraz musisz znaleźć odpowiednie miejsce na niego Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 nie wiem czy bardziej gratulować prezentu czy małżonki, która taki sprawiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
natrix Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Prezent pierwsza klasa! Super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Na razie nie mam miejsca na ten szyld, więc leży sobie w szafie i czeka na lepsze czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Na razie nie mam miejsca na ten szyld, więc leży sobie w szafie i czeka na lepsze czasy. aż się w Wołominie odpowiedni lokal zwolni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Szyld super Małżonka coś działa w grafice, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Pracuje w firmie graficzno-wydawniczo-mediowej, o tyle ma coś wspólnego. Jako że to prezent, to nie pytałem o szczegóły projektowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Piękne . Muszę mojej żonie pokazać .Za pól roku kończę 50 lat (jak się uda) .Taki prezent to byłoby coś . Gratuluję żony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 W sobotę będzie warzenie #31 i będzie to piwo, które nazwałem roboczo Przaśnym - prawie połowę zasypu będą stanowiły słody nieszlachetne, czyli żytni i owsiany. W wyniku zawirowań komunikacyjnych piwo będzie bardziej "nowoczesne" niż zakładałem, jakoś nie mam okazji przywieźć słodów monachijskich z pracy do domu, więc będzie na pilzneńskim i wiedeńskim, plus trochę caramunich dla koloru. Chmiel też będzie bardziej nowoczesny, bo miała być Marynka, ale zapomniałem zamówić, więc sypnę Perle. Pierwszy raz mam odczucie, że lepiej by było gdyby to piwo zrobiło się samo. Ale gęstwa nie może stać w lodówce wiecznie, więc je zrobię. Za to nie mogę się doczekać altbiera na następny weekend. #28 X01 zakończyło refermentację i poszło do piwnicy. Degustacja po tygodniu wykazuje, że jednak chmielenie zacieru daje efekty, ale raczej nie takie, jakich się spodziewałem. Smak chmielu jest bardzo wyraźny, aż szczypie w język (pewnie przez połączenie z cierpkawą, "marynkową" goryczką), natomiast aromatu za wiele nie ma, powiedziałbym że na granicy wyczuwalności. Być może taki efekt smakowy pasuje w IPA, ale niekoniecznie do "Polskiego Ale" (czy jak nazywają to Niemcy "Altdeutsches Helles", bo to to samo ). Będę badał jak ten efekt się zmienia w czasie, ale bez entuzjazmu. Tak że jako eksperyment wypadło to dobrze, jako piwo przeciętnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Śniło mi się, że zrobiłem piwo pomidorowe. Trzeba nad tym pomyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 (edytowane) podczas warzenia któryś z forumowiczów zamiast do zupy dodał do piwa przecier pomidorowy nie pamietam kto i nie wiem co z tego wyszło, może sie przypomni i opisze efekty? Edytowane 7 Maja 2011 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Pewnie stąd się wziął pomysł. Tyle że ja mam w planie chlupnąć z 600ml koncentratu 30% - albo i więcej. Tak mnie ostatnio naszło na eksperymenty: pomidory, cebula, czosnek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Filtracja Przaśnego utknęła na dobre. Wystarczyło 1kg słodu żytniego (na 4.5kg zasypu ogółem) i już glut. Nie pomogła ani przerwa w 47°C, ani mieszanie w kadzi filtracyjnej. Zeszło ok. 15 litrów, a te ostatnie 10 będzie chyba tak ciurkać do północy. Nigdy więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Zwróć do gara podgrzej i zacznij filtrację od nowa. Będzie najszybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Największy garnek jaki teraz mam wolny ma 5.5 litra, a zacieru zostało 18l. Pozostało czekać na rozwój wydarzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Rozumiem, że piwo filtrujesz do gara. Nie masz pustego baniaka, żeby piwo przelać i gar ponownie wykorzystać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Hehe, wystarczyło pomyśleć. Dzięki, że zrobiłeś to za mnie, bo jakiegoś zaciemnienia dostałem. Przyniosłem wiadro z piwnicy, trochę przelewania i po 30 minutach gar już stoi na gazie i zdąża ku zagotowaniu. Będzie ze 2 godziny gotowania, bo coś za dużo się wysłodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Warka z wczoraj. #31 Przaśne 07.05.2011 - próba uzyskania piwa o wybitnie rustykalnym charakterze, kojarzącym się z mazowiecką wsią Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane * słód pilzneński (Optima via BogutynMłyn) 2.20kg * słód owsiany (Steinbach) 1.00kg * słód żytni (Steinbach) 1.00kg * słód karmelowy jasny (Weyermann Carared) 0.30kg Chmiele * Perle [PL] gran. 2010 6.0% a-k 40g Dodatki do gotowania * mech irlandzki 3g Drożdże: gęstwa Wyeast WY1728 Scottish Ale (IV pokolenie) Zacieranie * 49?C zasyp słodów * 47-46?C 10' * 63-61?C 10' * 73-71?C 60' * 76?C mash out 10' Wysładzanie: 3x4.5l do objętości ok. 27l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Gotowanie / chmielenie * gotowanie 110' * Perle 40g 60' * mech irlandzki 3g 10' Wybicie 23l, 12.5°Blg. Wydajność 67%. Drożdże zadane ok. 9:30 w temperaturze 15°C, pierwsze oznaki fermentacji były już około 14:00. Eksperyment, więc nie wiem co z tego wyjdzie - brzeczka przed chmieleniem była gorzkawa pod łagodną słodkością, po nachmieleniu oczywiście wściekle gorzka, więc nie wiadomo co z tą pierwszą gorzkością będzie. No i niestety mętna jak nieszczęście. Muszę podziekować WENIE za radę, która uratowała to piwo. Tu właśnie widać różnicę między doświadczonym piwowarem a początkującym - ja wpadłem w panikę jak się filtracja przytkała, a Janek od razu wiedział co trzeba zrobić żeby poszło. Dzięki temu całe warzenie zajęło mi tylko 8 godzin. Prawdę mówiąc nie spodziewałem się, że ok. 20% słodu żytniego wystarczy, żeby zatkać filtrację. Jestem niemal pewien, że pomyliłem się lejąc wodę do zacierania i wlałem 19 litrów zamiast 18. Z wysładzania uzyskałem 27 litrów brzeczki, ale udało się odparować tyle, ile założyłem. Spodziewałem się spektakularnego przełomu, ale tym razem był drobny i kłaczkowaty, tyle że było go dużo. Zostało ponad 2 litry osadów. Pierwsza warka po 30-tce i pierwsza również po 40-tce. Za tydzień dla odprężenia - altbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Pochwal się, jaką to radą poratował Cię wena Słód żytni w drodze, nie chciałbym wpadać w panikę, jak mi filtracja przystopuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się