zgoda Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 #55 będzie się nazywał Vaškove Světlé Výčepní, a wszystkie czeskawe piwa w tym sezonie będą nosiły nazwę "Vaškove". Dla uczczenia pamięci wielkiego miłośnika krusovickiego piwa, Vaclava Havla (1936-2011). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 #53 Ur-Hell rozlane do butelek ze 120g cukru białego (2.4v/v). Skończyło jazdę na 2.8 Blg. More on that later. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Jeszcze trochę o #53. Ma 5.7% alkoholu i pachnie tak mocno słodowo, że jestem dobrej myśli co do efektu finalnego. To pierwsze piwo zacierane dekokcyjnie - było trochę ćwiczebne, zebrałem przy nim trochę doświadczeń na sezon lagerowy (wszystkie lagery będę zacierał dekokcyjnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 Dziś wyciągnąłem z piwnicy ostatnią skrzynkę z pustymi butelkami. Stała na dnie i jak się okazało, nie była w użyciu od ponad roku. A na butelkach etykiety z warek #13, #14 i #16 - wypitych w okolicach grudnia 2010. I butelka po Kormoranie z datą przydatności do lutego 2011. Ależ wykopalisko. Dziś mycie butelek na #54 Sticke, jutro lub pojutrze rozlew. I to będzie tyle zabutelkowanych piw przez najbliższe 2 miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 (edytowane) #54 Sticke rozlane do butelek (36x0.5 + 6x0.33) z syropem ze 118g cukru białego na 20.5l piwa (planowane nagazowanie 2.3v/v). Jak wszystkie wcześniejsze moje altbiery jest dość jasne, właściwie to nawet nie miedziane, tylko bursztynowe (polotmave?). Goryczka zapowiada się dość delikatnie, zapach jest urzekający, taki monachijsko-razowy, z palonym akcentem. Skończyło fermentację na 3.5*P, co mu daje 5.7% alkoholu. Wnioski na przyszłość: więcej carafy, więcej caramunich, albo może warto spróbować z ciemnym monachijskim? To moje pierwsze Sticke, i na pewno nie ostatnie. Pasuje mi o wiele bardziej, niż zwykły altbier. Jest pełniejsze w smaku, bardziej harmonijne. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2011 Wczorajsza robota. #56 Beeftown Pilsener Piwo w stylu 02A German Pilsner (Pils). Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane * słód pilzneński (Optima via BogutynMłyn) 3.00kg * słód wiedeński (Weyermann) 0.50kg Chmiele * Spalt Select gran. 2010 6.4% a-k 28g * Hersbrucker gran. 2010 3.4% a-k 14g Dodatki do gotowania * mech irlandzki 4g Drożdże: WY2308 Munich Lager I pokolenie (starter) Zacieranie * 55ºC: 0' * 62ºC: 0' -> dekokcja 5.5l * 73-71ºC: 15' * gotowanie: 15' <- powrót dekoktu * 73-71ºC: 45' * 75ºC: 10' Wysładzanie: 3x4.5l do objętości ok. 24.5l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Gotowanie / chmielenie * gotowanie 70' * 60' Spalt Select 28g * 10' Hersbrucker 14g * 10' mech irlandzki 4g Brzeczka nastawna i fermentacja burzliwa * wybicie (litrów): 21.00 * gęstość brzeczki (Blg): 11.00 * ilość brzeczki (litrów): 20.50 Kolejne piwo na rozruszanie drożdży, tym razem Munich Lager. Zwykły, lekki pilsik do kega. Temperatura w piwnicy niestety wciąż na granicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Skoro podsumowania, to podsumowania. Rok 2011 to pierwszy pełny rok mojej zabawy w piwowarstwo. Zacząłem 1 stycznia warką #22 - lagerem wiedeńskim robionym pod kątem konkursu żywieckiego (w końcu go nie wysłałem, ale to zupełnie inna historia). Zakończyłem 30 grudnia warką #56, niemieckim pilsnerem. 35 warek, 34 piwa (jedna warka wylana przed zadaniem drożdży). Większość udana, tylko jedno było na tyle kiepskie, że musiałem je wylać żeby zrobić miejsce na inne piwo. Co w 2012? Mam nadzieję zrobić kilka dobrych piw. Jakby tak jeszcze trafić z asortymentem w jakiś konkurs, to byłoby super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 Wszystko wskazuje na to, że sezon lagerowy skończy się zanim tak naprawdę na dobre się zaczął. Za ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 W przyszły piątek - ciemne piwo dla żony. Koniec marzeń o lagerach tej zimy. Ma być ciemne, treściwe, może trochę słodkie i ze stosunkowo małą ilością alkoholu, jak na czternastkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 W przyszły piątek - ciemne piwo dla żony. Koniec marzeń o lagerach tej zimy. Ma być ciemne, treściwe, może trochę słodkie i ze stosunkowo małą ilością alkoholu, jak na czternastkę. Dobre piwko wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgoda, czy dobrze rozumiem? Wrzucasz słody do wody o temperaturze 58°C i od razu grzejesz do 72°C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Nie, grzeję do 60 i odbieram dekokt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Porównałem sobie wczoraj mój porter z oryginałem - bo w zamyśle miał być to klon Fuller's London Porter. Klonowanie nie wyszło, to tak w skrócie. Słód na piątkowego ciemniaczka odważony, kilka pojemników się opróżniło. W fermentowni 14-15°C, więc jestem dobrej myśli, US-05 powinny dać radę. malthus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zamówiłem na allegro cukier: 3kg demerary, 0.5kg muscovado i słoik 470g melasy. Melasa pójdzie do porteru, muscovado będzie do dubbla, a z demerary zrobię sobie cukry inwertowane, 0.5kg no. 1, 2kg no.2 i 0.5kg no. 3. Ron Pattinson mnie natchnął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 W fermentowni 14-15°C, więc jestem dobrej myśli, US-05 powinny dać radę. Postaw na jakimś kocu i ew. okryj. U mnie s-04 i s-33 pracowały w tej temp. bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Postaw na jakimś kocu i ew. okryj. U mnie s-04 i s-33 pracowały w tej temp. bez problemu. Spoko wodza, z tym nie powinno być problemu. Zimę w tym roku mamy angielską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Cześć Zimę w tym roku mamy angielską. Chyba w wawie w B-B mamy belgijską . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 #55 przelane na klarowanie przy 2.5°Blg. Spodziewałem nieco niższego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 #57 Ciemne Warzone dnia 13 stycznia 2012. Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane słód pilzneński (Optima via BogutynMłyn) 3.30kg słód monachijski ciemny (Weyermann Munich II) 1.00kg słód monachijski karmelowy (Weyermann Caramunich II) 0.20kg słód karmelowy 150 EBC (Litovel) 0.18kg słód karmelowy ciemny (Weyermann Caraaroma) 0.15kg słód barwiący (Weyermann Carafa III Special) 0.10kg Chmiele Sybilla gran. 2011 6.2% a-k 30g Lubelski gran 2011 3.9% a-k 10g Dodatki do gotowania mech irlandzki 4g Drożdże Saflager W34/70 (1 saszetka, zrehydratyzowane) Zacieranie 55ºC: 0' 60ºC: 0' -> dekokcja 6.5l 73-71ºC: 15' gotowanie: 15' <- powrót dekoktu 73-71ºC: 50' 75ºC: 10' Wysładzanie 3x4.5l do objętości ok. 25.5l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Gotowanie / chmielenie gotowanie 70' 60' Sybilla 30g 10' Lubelski 10g 5' mech irlandzki 4g Brzeczka nastawna i fermentacja burzliwa wybicie (litrów): 23.00 gęstość brzeczki (Blg): 14.50 ilość brzeczki (litrów): 21.50 początek fermentacji: 14 stycznia 2012 W ostatniej chwili zdecydowałem się na fermentację drożdżami lagerowymi, bo prognoza pogody zapowiada umiarkowane mrozy przez najbliższe 10-12 dni. Dość szczęśliwie po drodze z pracy do domu mam sklep winiarski, który ma również trochę artykułów piwowarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 #56 Beeftown Pilsener przelany do klarowania przy 2.5°Blg. Właściwie to całe to klarowanie mógłbym sobie darować, w wiadrze BA było widać dno przez 10 litrów piwa. Ale niech ma, niech postoi ze 2 tygodnie. Mnie się nie spieszy. W planach na najbliższy dzień lub dwa jeszcze przelanie #55 do kega i zatarcie festowego - do picia na św. Anny w sierpniu. Trzeba wykorzystać te kilka dni choroby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Oczywiście, św. Anny jest w lipcu, 26. A odpust w tym roku będzie 29 lipca. Ciągle mi się myli z odpustem 15 sierpnia w mojej parafii w Wołominie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) #55 Vaškove Světlé Výčepní poszło do kega z 50g cukru białego i strzałem 1.4 bara do zaryglowania kega. Zostało na 2.5°Blg i wyliczam, że ma ok. 4.3% alkoholu, co mu nieźle wróży. Nie wiem jak smakuje, bo było akurat pod pokrywkę. Pachnie normalnie, jak to piwo. To pierwsze piwo na wiosnę i lato na wsi. Za jakieś 2 tygodnie dołączy do niego #56 Beeftown Pilsener i po jego nagazowaniu oba pojadą dojrzewać sobie w zimnej piwnicy na wsi. A dziś zacieranko trzeciego piwa na wieś, #58 Odpustowe, czyli mocno uproszczone marcowe - tylko wiedeński i odrobina caramunich dla koloru (choć korciła mnie wersja minimalistyczna, kolor z jakiejś carafy), chmiel na goryczkę i jednowarowa dekokcja. Bo proste są najlepsze. Edytowane 25 Stycznia 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Z tym uproszczeniem to nie przesadzaj znowu. Sam wiedeński nawet by wystarczył, byle dekokcję zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Za jasne mi wychodziło. Lubię jak jest miedziane, złoto to za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Skorzystałem z tego, że sobie choruję i machnąłem piwo na odpust w lipcu. W sumie to o 2 dni wcześniej niż planowałem, ale dzięki temu w piątek (gdy już nie będę brał antybiotyków) wreszcie zdegustuję parę ciekawych piwek, które zaległy w szafce na balkonie. #58 Odpustowe Piwo w stylu 03B Oktoberfest/Marzen. Warzone dnia 25 stycznia 2012. Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane słód wiedeński (Weyermann) 4.20kg słód monachijski karmelowy (Weyermann Caramunich II) 0.20kg Chmiele Hallertau Hersbrucker gran. 2010 3.4% a-k 50g Tettnanger gran. 2010 3.4% a-k 10g Dodatki do gotowania mech irlandzki 4g Drożdże: WY2308 Munich Lager II pokolenie (gęstwa) Zacieranie 55°C: 0' 61°C: 0' -> dekokcja 6.5l 73-71ºC: 15' gotowanie: 15' <- powrót dekoktu 73-71°C: 45' 75°C: 10' Wysładzanie: 3x4.5l do objętości ok. 24.5l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Gotowanie / chmielenie gotowanie 70' 60' H. Hersbrucker 50g 60' Tettnanger 10g 10' mech irlandzki 4g Brzeczka nastawna i fermentacja burzliwa wybicie (litrów): 21.50 gęstość brzeczki (Blg): 13.80 ilość brzeczki (litrów): 20.00 Brzeczka pachnie bardzo przyjemnie i słodowo, kolor ma ciemno-miodowy. Celowałem w ciemniejszy, więc na przyszłość nie będę się cackał z caramunich, tylko dam 30g carafy. Warzenie przyjemne i bezproblemowe. Ekstrakt przestrzelony o 0.3°Blg (celowałem w 13.5), objętość brzeczki w wiadrze trafiona idealnie. Osadu po warzeniu było 3.5l(!), z czego udało się odzyskać ~1.5l. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się