qoster Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Witam, Ostatnio zastanawiam się nad takim koszem do słodów. Zainspirował mnie YT gdzie piwowarzy takich używają, natomiast z tego co zauważyłem nie robią procesu wysładzania jedynie podnoszą kosz i czekają aż wszystko ścieknie. Ja aktualnie przelewam wszystko do filtracji do wiader z wężykami i następnie wysładzam dwa razy. Chciałem się dowiedzieć czy używając tego kosza mogę pominąć wysładzanie? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 14 minut temu, qoster napisał: Witam, Ostatnio zastanawiam się nad takim koszem do słodów. Zainspirował mnie YT gdzie piwowarzy takich używają, natomiast z tego co zauważyłem nie robią procesu wysładzania jedynie podnoszą kosz i czekają aż wszystko ścieknie. Ja aktualnie przelewam wszystko do filtracji do wiader z wężykami i następnie wysładzam dwa razy. Chciałem się dowiedzieć czy używając tego kosza mogę pominąć wysładzanie? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania. Pozdrawiam Ja używam Coobra CB3 - mam kocioł z koszem, zacieram, filtracja przed podniesienie kosza i co robie dalej? Wysładzam. Mógłbym to olać, ale tak samo jak Ty filtrujesz w fermentorze z wężykiem to po co wysładzasz? Przecież nie musisz. I tak samo się tyczy takich koszy. W nich nie chodzi o wysładzanie tylko o filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Plusem kosza ze zdjęcia jest siatka z boku, jak Ci się młóto zbije, to brzeczka przeleci bokiem. Ale jest to też minus, bo wtedy cukry zostają w młócie. Takie kosze są w garnkach automatycznych, tyle że siatka jest tylko na dnie. Podnosisz, wszystko ścieka, w tym samym czasie możesz dodać z góry wody do wysładzania i jednocześnie zacząć podgrzewać brzeczkę. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Dokładnie. Jak chcesz spróbować bez wysładzania i liczysz się ze stratą jakiejś tam ilości cukrów to może spróbuj zacierania metodą BIAB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Ja stosuję taki kosz od bardzo niedawna. Spada wydajność, ale warzenie zamyka się w około 4 godzinach ze sprzątaniem. Na razie jestem zadowolony i będę stosował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Witam, Ostatnio zastanawiam się nad takim koszem do słodów. Zainspirował mnie YT gdzie piwowarzy takich używają, natomiast z tego co zauważyłem nie robią procesu wysładzania jedynie podnoszą kosz i czekają aż wszystko ścieknie. Ja aktualnie przelewam wszystko do filtracji do wiader z wężykami i następnie wysładzam dwa razy. Chciałem się dowiedzieć czy używając tego kosza mogę pominąć wysładzanie? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania. PozdrawiamNie lepiej kupić sobie worek? Do mycia lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 A nie można od razu do gara wlać tyle wody aby wyszło około 20 litrów po wyjęciu tego kosza z młutem ? I zrobić bez wysładzania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qoster Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) 4 minuty temu, Rafał z Łodzi napisał: A nie można od razu do gara wlać tyle wody aby wyszło około 20 litrów po wyjęciu tego kosza z młutem ? I zrobić bez wysładzania ? Właśnie też się nad tym zastanawiam. Zamiast 3L/1kg słodu, zastosować np 5L. Ostatnie warzenie zajęło mi 9h, szukam jakiś rozwiązań aby skrócić niektóre procesy. Jeśli nie musiał bym robić wysładzania oszczędzam ok 1h. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez qoster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Hej ja używam takiego kosza, ale do filtracji chmielin Jak wyżej zauważono, bez wysładzania spadnie Ci wydajność, bo woda zamiast wypłukiwać dobroci w młuta, to po najmniejszej lini oporu pójdzie bokiem. Wow 9h to ja bym się uwinął z dwoma warkami po 50l z chłodzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 36 minut temu, qoster napisał: Właśnie też się nad tym zastanawiam. Zamiast 3L/1kg słodu, zastosować np 5L. Ostatnie warzenie zajęło mi 9h, szukam jakiś rozwiązań aby skrócić niektóre procesy. Jeśli nie musiał bym robić wysładzania oszczędzam ok 1h. Dorzuć pompkę i zrób cyrkulację. Skrócisz czas warzenia do 4h i nie stracisz na wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 5 minut temu, Krzyżak napisał: Dorzuć pompkę i zrób cyrkulację. Skrócisz czas warzenia do 4h i nie stracisz na wydajności. Bez wysladzania zawsze stracisz na wydajności. Mam Coobra z koszem i pompą i co z tego jak przy 15BLG piwa wysłodzin 10 litrów i pierwsze litry mają 12BLG a ostatnie około 3-5BLG Nie wiem jak akurat sprawują się kosze bez scian bocznych ale zawsze coś tracisz na wydajnosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qoster Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Właśnie się zastanawiam jak zbić czas warzenia piwa dlatego pomyślałem nad tym koszem. Pomysł z pompką też mi się podoba, przyszłościowo właśnie będę także chciał zamontować wymiennik ciepła.tutaj warka którą uwarzyłem przez 9h ( w notatkach zapisałem godziny co z czym mi się schodzi ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Jesli kosz, to wg mnie z siatką tylko na dnie. Zamiast tego wynalazku lepszy jest worek. Odpowiednie śrutowanie - i nic się bie zbija. Kiedyś warzyłem BIAB i namiastką wysładzania, bylo wyciągniegie worka z młótem na duże sito, odpowiednie ukształtowanie powierzchni młóta, by woda nje przelewała sie na zeznątrz i przelanie przez to ok 4-5l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Jesli kosz, to wg mnie z siatką tylko na dnie. Zamiast tego wynalazku lepszy jest worek. Odpowiednie śrutowanie - i nic się bie zbija. Kiedyś warzyłem BIAB i namiastką wysładzania, bylo wyciągniegie worka z młótem na duże sito, odpowiednie ukształtowanie powierzchni młóta, by woda nje przelewała sie na zeznątrz i przelanie przez to ok 4-5l wody.Ja widziałem filmik że gościu wkładał worek do pojemnika z wodą i łyżką to młuto mieszał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Też można, też oszczędza to czas. Przy czym: młóto, nie młuto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się