Jump to content

Kosz na słód a wysładzanie.


Recommended Posts

Witam,
Ostatnio zastanawiam się nad takim koszem do słodów. Zainspirował mnie YT gdzie piwowarzy takich używają, natomiast z tego co zauważyłem nie robią procesu wysładzania jedynie podnoszą kosz i czekają aż wszystko ścieknie. Ja aktualnie przelewam wszystko do filtracji do wiader z wężykami i następnie  wysładzam dwa razy. Chciałem się dowiedzieć czy używając tego kosza mogę pominąć wysładzanie? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania.
Pozdrawiam

ads.jpg

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, qoster napisał:

Witam,
Ostatnio zastanawiam się nad takim koszem do słodów. Zainspirował mnie YT gdzie piwowarzy takich używają, natomiast z tego co zauważyłem nie robią procesu wysładzania jedynie podnoszą kosz i czekają aż wszystko ścieknie. Ja aktualnie przelewam wszystko do filtracji do wiader z wężykami i następnie  wysładzam dwa razy. Chciałem się dowiedzieć czy używając tego kosza mogę pominąć wysładzanie? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania.
Pozdrawiam

ads.jpg

Ja używam Coobra CB3 - mam kocioł z koszem, zacieram, filtracja przed podniesienie kosza i co robie dalej? Wysładzam. Mógłbym to olać, ale tak samo jak Ty filtrujesz w fermentorze z wężykiem to po co wysładzasz? Przecież nie musisz. I tak samo się tyczy takich koszy. W nich nie chodzi o wysładzanie tylko o filtrację. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Plusem kosza ze zdjęcia jest siatka z boku, jak Ci się młóto zbije, to brzeczka przeleci bokiem. Ale jest to też minus, bo wtedy cukry zostają w młócie. Takie kosze są w garnkach automatycznych, tyle że siatka jest tylko na dnie. Podnosisz, wszystko ścieka, w tym samym czasie możesz dodać z góry wody do wysładzania i jednocześnie zacząć podgrzewać brzeczkę.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Ja stosuję taki kosz od bardzo niedawna. Spada wydajność, ale warzenie zamyka się w około 4 godzinach ze sprzątaniem. Na razie jestem zadowolony i będę stosował :)

Link to comment
Share on other sites

Witam,
Ostatnio zastanawiam się nad takim koszem do słodów. Zainspirował mnie YT gdzie piwowarzy takich używają, natomiast z tego co zauważyłem nie robią procesu wysładzania jedynie podnoszą kosz i czekają aż wszystko ścieknie. Ja aktualnie przelewam wszystko do filtracji do wiader z wężykami i następnie  wysładzam dwa razy. Chciałem się dowiedzieć czy używając tego kosza mogę pominąć wysładzanie? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania.
Pozdrawiam
ads.jpg.ec855f767be2dbe8c35991c9fadad4aa.jpg
Nie lepiej kupić sobie worek? Do mycia lepsze.
Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Rafał z Łodzi napisał:

A nie można od razu do gara wlać tyle wody aby wyszło około 20 litrów po wyjęciu tego kosza z młutem ? I zrobić bez wysładzania ?


Właśnie też się nad tym zastanawiam. Zamiast 3L/1kg słodu, zastosować np 5L. Ostatnie warzenie zajęło mi 9h, szukam jakiś rozwiązań aby skrócić niektóre procesy. Jeśli nie musiał bym robić wysładzania oszczędzam ok 1h.

Edited by qoster
Link to comment
Share on other sites

Hej 

ja używam takiego kosza, ale do filtracji  chmielin :P

Jak wyżej zauważono, bez wysładzania spadnie Ci wydajność, bo woda zamiast wypłukiwać dobroci w młuta, to po najmniejszej lini oporu pójdzie bokiem.

Wow 9h to ja bym się uwinął z dwoma warkami po 50l z chłodzeniem :)

   

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, qoster napisał:


Właśnie też się nad tym zastanawiam. Zamiast 3L/1kg słodu, zastosować np 5L. Ostatnie warzenie zajęło mi 9h, szukam jakiś rozwiązań aby skrócić niektóre procesy. Jeśli nie musiał bym robić wysładzania oszczędzam ok 1h.

 

Dorzuć pompkę i zrób cyrkulację. Skrócisz czas warzenia do 4h i nie stracisz na wydajności.

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Krzyżak napisał:

 

Dorzuć pompkę i zrób cyrkulację. Skrócisz czas warzenia do 4h i nie stracisz na wydajności.

Bez wysladzania zawsze stracisz na wydajności. Mam Coobra z koszem i pompą i co z tego jak przy 15BLG piwa wysłodzin 10 litrów i pierwsze litry mają 12BLG a ostatnie około 3-5BLG :) Nie wiem jak akurat sprawują się kosze bez scian bocznych ale zawsze coś tracisz na wydajnosci :) 

Link to comment
Share on other sites

Właśnie się zastanawiam jak zbić czas warzenia piwa dlatego pomyślałem nad tym koszem. Pomysł z pompką też mi się podoba, przyszłościowo właśnie będę także chciał zamontować wymiennik ciepła.

tutaj warka którą uwarzyłem przez 9h ( w notatkach zapisałem godziny co z czym mi się schodzi ).
 

Link to comment
Share on other sites

Jesli kosz, to wg mnie z siatką tylko na dnie.

Zamiast tego wynalazku lepszy jest worek.

Odpowiednie śrutowanie  -  i nic się bie zbija. 

Kiedyś warzyłem BIAB i namiastką wysładzania, bylo wyciągniegie worka z młótem na duże sito, odpowiednie ukształtowanie powierzchni młóta, by woda nje przelewała sie na zeznątrz i przelanie przez to ok 4-5l wody.

Link to comment
Share on other sites

Jesli kosz, to wg mnie z siatką tylko na dnie.
Zamiast tego wynalazku lepszy jest worek.
Odpowiednie śrutowanie  -  i nic się bie zbija. 
Kiedyś warzyłem BIAB i namiastką wysładzania, bylo wyciągniegie worka z młótem na duże sito, odpowiednie ukształtowanie powierzchni młóta, by woda nje przelewała sie na zeznątrz i przelanie przez to ok 4-5l wody.
Ja widziałem filmik że gościu wkładał worek do pojemnika z wodą i łyżką to młuto mieszał.
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.