qoster Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 Witam, Ostatnio zastanawiam się nad takim koszem do słodów. Zainspirował mnie YT gdzie piwowarzy takich używają, natomiast z tego co zauważyłem nie robią procesu wysładzania jedynie podnoszą kosz i czekają aż wszystko ścieknie. Ja aktualnie przelewam wszystko do filtracji do wiader z wężykami i następnie wysładzam dwa razy. Chciałem się dowiedzieć czy używając tego kosza mogę pominąć wysładzanie? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 14 minut temu, qoster napisał: Witam, Ostatnio zastanawiam się nad takim koszem do słodów. Zainspirował mnie YT gdzie piwowarzy takich używają, natomiast z tego co zauważyłem nie robią procesu wysładzania jedynie podnoszą kosz i czekają aż wszystko ścieknie. Ja aktualnie przelewam wszystko do filtracji do wiader z wężykami i następnie wysładzam dwa razy. Chciałem się dowiedzieć czy używając tego kosza mogę pominąć wysładzanie? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania. Pozdrawiam Ja używam Coobra CB3 - mam kocioł z koszem, zacieram, filtracja przed podniesienie kosza i co robie dalej? Wysładzam. Mógłbym to olać, ale tak samo jak Ty filtrujesz w fermentorze z wężykiem to po co wysładzasz? Przecież nie musisz. I tak samo się tyczy takich koszy. W nich nie chodzi o wysładzanie tylko o filtrację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 Plusem kosza ze zdjęcia jest siatka z boku, jak Ci się młóto zbije, to brzeczka przeleci bokiem. Ale jest to też minus, bo wtedy cukry zostają w młócie. Takie kosze są w garnkach automatycznych, tyle że siatka jest tylko na dnie. Podnosisz, wszystko ścieka, w tym samym czasie możesz dodać z góry wody do wysładzania i jednocześnie zacząć podgrzewać brzeczkę. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 Dokładnie. Jak chcesz spróbować bez wysładzania i liczysz się ze stratą jakiejś tam ilości cukrów to może spróbuj zacierania metodą BIAB? Link to comment Share on other sites More sharing options...
markus383 Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 Ja stosuję taki kosz od bardzo niedawna. Spada wydajność, ale warzenie zamyka się w około 4 godzinach ze sprzątaniem. Na razie jestem zadowolony i będę stosował Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 Witam, Ostatnio zastanawiam się nad takim koszem do słodów. Zainspirował mnie YT gdzie piwowarzy takich używają, natomiast z tego co zauważyłem nie robią procesu wysładzania jedynie podnoszą kosz i czekają aż wszystko ścieknie. Ja aktualnie przelewam wszystko do filtracji do wiader z wężykami i następnie wysładzam dwa razy. Chciałem się dowiedzieć czy używając tego kosza mogę pominąć wysładzanie? Jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania. PozdrawiamNie lepiej kupić sobie worek? Do mycia lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał z Łodzi Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 A nie można od razu do gara wlać tyle wody aby wyszło około 20 litrów po wyjęciu tego kosza z młutem ? I zrobić bez wysładzania ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qoster Posted August 22, 2019 Author Share Posted August 22, 2019 (edited) 4 minuty temu, Rafał z Łodzi napisał: A nie można od razu do gara wlać tyle wody aby wyszło około 20 litrów po wyjęciu tego kosza z młutem ? I zrobić bez wysładzania ? Właśnie też się nad tym zastanawiam. Zamiast 3L/1kg słodu, zastosować np 5L. Ostatnie warzenie zajęło mi 9h, szukam jakiś rozwiązań aby skrócić niektóre procesy. Jeśli nie musiał bym robić wysładzania oszczędzam ok 1h. Edited August 22, 2019 by qoster Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronek Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 Hej ja używam takiego kosza, ale do filtracji chmielin Jak wyżej zauważono, bez wysładzania spadnie Ci wydajność, bo woda zamiast wypłukiwać dobroci w młuta, to po najmniejszej lini oporu pójdzie bokiem. Wow 9h to ja bym się uwinął z dwoma warkami po 50l z chłodzeniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyżak Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 36 minut temu, qoster napisał: Właśnie też się nad tym zastanawiam. Zamiast 3L/1kg słodu, zastosować np 5L. Ostatnie warzenie zajęło mi 9h, szukam jakiś rozwiązań aby skrócić niektóre procesy. Jeśli nie musiał bym robić wysładzania oszczędzam ok 1h. Dorzuć pompkę i zrób cyrkulację. Skrócisz czas warzenia do 4h i nie stracisz na wydajności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted August 22, 2019 Share Posted August 22, 2019 5 minut temu, Krzyżak napisał: Dorzuć pompkę i zrób cyrkulację. Skrócisz czas warzenia do 4h i nie stracisz na wydajności. Bez wysladzania zawsze stracisz na wydajności. Mam Coobra z koszem i pompą i co z tego jak przy 15BLG piwa wysłodzin 10 litrów i pierwsze litry mają 12BLG a ostatnie około 3-5BLG Nie wiem jak akurat sprawują się kosze bez scian bocznych ale zawsze coś tracisz na wydajnosci Link to comment Share on other sites More sharing options...
qoster Posted August 22, 2019 Author Share Posted August 22, 2019 Właśnie się zastanawiam jak zbić czas warzenia piwa dlatego pomyślałem nad tym koszem. Pomysł z pompką też mi się podoba, przyszłościowo właśnie będę także chciał zamontować wymiennik ciepła.tutaj warka którą uwarzyłem przez 9h ( w notatkach zapisałem godziny co z czym mi się schodzi ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 Jesli kosz, to wg mnie z siatką tylko na dnie. Zamiast tego wynalazku lepszy jest worek. Odpowiednie śrutowanie - i nic się bie zbija. Kiedyś warzyłem BIAB i namiastką wysładzania, bylo wyciągniegie worka z młótem na duże sito, odpowiednie ukształtowanie powierzchni młóta, by woda nje przelewała sie na zeznątrz i przelanie przez to ok 4-5l wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 Jesli kosz, to wg mnie z siatką tylko na dnie. Zamiast tego wynalazku lepszy jest worek. Odpowiednie śrutowanie - i nic się bie zbija. Kiedyś warzyłem BIAB i namiastką wysładzania, bylo wyciągniegie worka z młótem na duże sito, odpowiednie ukształtowanie powierzchni młóta, by woda nje przelewała sie na zeznątrz i przelanie przez to ok 4-5l wody.Ja widziałem filmik że gościu wkładał worek do pojemnika z wodą i łyżką to młuto mieszał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted August 23, 2019 Share Posted August 23, 2019 Też można, też oszczędza to czas. Przy czym: młóto, nie młuto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now