Pabllo_Lodz Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 4 godziny temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: hop stoper mi się przypalił odrazu jak zacierałem ;/ Podpowiem mam grzałkę 3300W, ale nigdy nie używam jej na 100%. Jak zacieram to podgrzanie przed zadaniem słodu to 80% mocy, zacieranie to 30% mocy, gotuje do wrzenia na 80% mocy, po zagotowaniu na ok. 60% mocy. Nie zalerzy mi na czasie, a w ten sposób minimalizuje mocne przypalenia, bo troszkę to zawsze osady białkowe złapią. Powiem więcej nigdy więcej innego słodu niż Viking. Dziś znów warzyłem tym razem kupiłem w Biowinie (chyba Maltcoś tam Polska słodownia) i znów błoto, na Vikingu tego nie mam. Za to na Viking mam przełom, którego dziś nie miałem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 13 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 100g to sobie możesz sypnąć do standardowego 5kg zasypu żeby ułatwić filtrację. Jak masz dużo płatków to celowałbym w coś pokroju 200-250g. Dziś poszło 250g łuski, nie założyłem sita ani hopstoppera a i tak się przytkało. Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Tak sobie czytam wątek i wydaje i się że dość popularne jest wywalanie fabrycznego sterownika. Ja warzę na kotłach (ale myślę to zmienić) i uważam że sterownik bez PID to porażka. Mam sterownik od malinowego i jest super . Mam pytania do praktyków (jeśli łaska) : gdzie mocujecie sondę w kociołkach automatycznych ? Trzeba wiercić albo spawać ? Rozpatruję Royal, Coobra i Klarstein . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 W miejsce oryginalnej w dnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 jeden termometr nazwijmy go głównym wkładam pomiędzy kosz a obudowę mniej więcej 10cm od dna, drugi w połowie zasypu by wiedzieć jaka jest temp w koszu i czy jest sensowny przepływ. Mam CBPi choc malinowy również. Moim zdaniem termometr w dnie może się sprawdzać bez kosza i z mieszadłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly fox Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Witam kolegów, czym macie zaizolowane swoje cb5 ?, co proponujecie ? myślałem o macie grzejnikowej, ale zastanawiam cię czy ten styropian na odwrocie to dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Podobno dobrze sprawdza się Alufox lub karimata. Ja warzę w domu, warki 10l, więc nie izoluję niczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 warze w garażu ( jest zimnooo) nie izoluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Karimata (Była wcześniej zrobiona) i wdzianko z Ali lekko większe ale daje rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 30 minut temu, sly fox napisał: Witam kolegów, czym macie zaizolowane swoje cb5 ?, co proponujecie ? myślałem o macie grzejnikowej, ale zastanawiam cię czy ten styropian na odwrocie to dobry pomysł Moja CB- 5 ubrana jest w karimatę z dekatlonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly fox Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 zara pacze na dekatlon, a tak btw to niezłe cacucho razem z tą fermzillą 55, tylko chyba ciężko znaleśc dostatecznie wysoką lodówkę do niej, co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly fox Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 a taka mata nie powinna być zamontowana metalicznym do środka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Żadna różnica którą stroną. Ja też mam matę z Decathlonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Wdzianka przyklejone czy tylko owinięte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 U mnie owinięte i spięte paskiem, przylega dosyć dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 42 minuty temu, anteks napisał: Wdzianka przyklejone czy tylko owinięte? Owinięte i opaski plastikowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Też nie izoluję, za to nieraz przegotowuję wodę przed warzeniem, np poprzedniego dnia, i przez ok 10h temperatura spada do ok 40° (20-22 otoczenia), więc średnio ok 6° na godzinę, choć spadek z pewnością nie jest liniowy, więc w zakresie zacierania będzie jeszcze mniej. No ale jest przecież grzałka i recyrkulacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Polecam lać od razu ciepłą wodę z kranu. Podgrzanie od 40 do 60 kilku stopni idzie szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 16 minut temu, wizi napisał: Polecam lać od razu ciepłą wodę z kranu. Podgrzanie od 40 do 60 kilku stopni idzie szybko. ja mam w kranie zimą 55°... Tylko skład nieznany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JsKefir Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Nie powinno się używać do spożycia ciepłej wody z wodociągów. Wiele takich informacji w sieci wiec nie będę cytował. Od gorszego składu chemicznego, gorszego smaku i zapachu po możliwość zmieszania z woda techniczna z ciepłowni... A wdzianko nie jest po to by oszczędzać, choć to tez, skracać czas, choć to tez, ale równiez po to by bezpiecznie przy warniku majstrować podczas warzenia. A liniowo temp nie spada bo jej strata jest proporcjonalna do różnicy temp. inaczej schładza się woda w wiadrze z temp. 60 st do 40 w pom. 20st a inaczej ze 100st do 60 w otoczeniu 20. bez ocieplenia moja grzałka potrzebowała do gotowania 80%, po ociepleniu 60% mocy grzałki... oczywiście z grubsza Edytowane 28 Stycznia 2021 przez JsKefir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 21 minut temu, JsKefir napisał: Nie powinno się używać do spożycia ciepłej wody z wodociągów Nie wszyscy mają ciepłą wodę z wodociągów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 7 godzin temu, JsKefir napisał: Nie powinno się używać do spożycia ciepłej wody z wodociągów. Wiele takich informacji w sieci wiec nie będę cytował. Od gorszego składu chemicznego, gorszego smaku i zapachu po możliwość zmieszania z woda techniczna z ciepłowni... A wdzianko nie jest po to by oszczędzać, choć to tez, skracać czas, choć to tez, ale równiez po to by bezpiecznie przy warniku majstrować podczas warzenia. A liniowo temp nie spada bo jej strata jest proporcjonalna do różnicy temp. inaczej schładza się woda w wiadrze z temp. 60 st do 40 w pom. 20st a inaczej ze 100st do 60 w otoczeniu 20. bez ocieplenia moja grzałka potrzebowała do gotowania 80%, po ociepleniu 60% mocy grzałki... oczywiście z grubsza Panie, burżuje mają domki jednorodzinne w których są piece i sami grzeją wodę użytkową ? Dlaczego wdzianko zwiększa bezpieczeństwo użytkowania warników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaschels Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Witam, Czy ktoś wie jaki rodzaj gwintu i skok gwintu jest za górnym zaworkiem ? Mam kolegę który mi może dorobić mufe, abym mógł założyć camlock lub cokolwiek na normalnym gwincie ale musisz wiedzieć czy ma możliwości techniczne to wykonać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 2 godziny temu, anteks napisał: Panie, burżuje mają domki jednorodzinne w których są piece i sami grzeją wodę użytkową ? To niczego nie zmienia, instalacja jest zamknięta i może rozwinąć się pewna bakteria. Do spożycia tylko woda zimna. Jeśli chcemy zmiękczyć wodę to gotujemy i zostawiamy do opadnięcia kamienia. Nie używajcie wody ciepłej!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) 23 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał: To niczego nie zmienia, instalacja jest zamknięta i może rozwinąć się pewna bakteria. Instalacja ciepłej wody w domu jest tak krótka, a zużycie tak duże, że woda bardzo rzadko pozostaje w spoczynku. Co więcej warząc piwo gotujesz brzeczkę przez godzinę, wiec pewnie wszystko wybijesz 24 minuty temu, Pabllo_Lodz napisał: Jeśli chcemy zmiękczyć wodę to gotujemy i zostawiamy do opadnięcia kamienia. Ale chyba nie w kociołku. Podczas zacierania i gotowania większość CaCO3 wróci do wody. Jeśli chcesz zmiękczyć wodę to gotujesz w oddzielnym garnku, pozostawiasz chwilę, aby osad opadł i wężykiem dekantujesz znad osadu. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się