SlawekT Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Czy ktoś by się podzielił sprawdzoną recepturą na Barley Wine? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 100% Pale Ale Maris Otter, zacierane w 63 stopniach Celsjusza, brzeczka gotowana 2h, chmiel goryczkowy na jedną godzinę by uzyskać około 50-70 IBU. Drożdże daj jakieś angielskie lub o neutralnym profilu smakowym, oczywiście górnej fermentacji. Ja tak lubię anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 22 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Tu masz takie tego o. https://byo.com/article/barleywine/ zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 22.03.2020 o 10:29, SynMojegoStarego napisał: Tu masz takie tego o. https://byo.com/article/barleywine/ A tutaj masz cały, świeży i fajny wpis o warzeniu BW: http://chopandbrew.com/episodes/storm-in-a-teacup-barleywine-brew-day/ Edytowane 1 Kwietnia 2020 przez zasada SynMojegoStarego i stary 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Dzieki wszystkim za pomoc! Czy ktoś ma własne doświadczenia w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Pisałem wyżej, zrób zasyp 100% Pale ale, tak byś otrzymał właściwe Blg dla tego stylu i włala. Następną warkę zrób z dodatkiem innych słodów. Nauczysz się czegoś, a i posmakujesz przy tym :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 2.04.2020 o 21:47, SlawekT napisał: Czy ktoś ma własne doświadczenia w tym temacie? Dwa BW opisane w notatkach. Mało ciekawe miksy z różnych przyczyn. Gdybym powtarzał, zrobiłbym 95% brytyjskie pale ale (Maris Otter, Golden Promise, Optic), 5% Crystal 120. edit: a w ogóle mój pierwotny plan zakładał zebranie 7 różnych pale po kilogramie i zrobienie "Siedem pali Barley Wine". Edytowane 4 Kwietnia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Ja mogę polecić propozycję Zasady. Robiłem 97% pale ale i 3% Special W, wyszło całkiem przyjemnie. Pytanie jak planujesz z fermentację? Bo to ona tu dużo odegra, a właściwie dobra kontrola i żeby jej nie popsuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Moje BW. Pale Ale szczypta Crystal 160 (zbędny IMHO) IBU 60, ale teraz dał bym więcej chmielu na goryczkę Dużo zdrowej gęstwy po WLP007 i te drożdże polecam z całego serca. No i najważniejszy składnik, czyli jak mawia Czesław D., "fermentacja, fermentacja i fermentacja" Bez dobrej kontroli temperatury wyjdzie Ci środek do czyszczenia kibla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekT Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 W dniu 4.04.2020 o 10:11, Fradio napisał: Ja mogę polecić propozycję Zasady. Robiłem 97% pale ale i 3% Special W, wyszło całkiem przyjemnie. Pytanie jak planujesz z fermentację? Bo to ona tu dużo odegra, a właściwie dobra kontrola i żeby jej nie popsuć. Na razie o planowaniu fermentacji nie ma mowy, bo nie ma jeszcze decyzji odnośnie zasypu i całej receptury. Możesz rzucić parę hintów, z jakimi problemami należy się liczyć, na co zwrócić uwagę? Robiłem już ok. 15 warek Portera Bałtyckiego i klasztornego poczwórniaka i nie miałem żadnych problemów z fermentacją. Może nie zawsze porter był najlepszy, ale raczej było to wynikiem eksperymentów z zasypem - czytaj zużywanie niepotrzebnych słodów. Może nie ma zbyt wyrafinowanego gustu, ale twierdze, że nigdy nie wyszedł mi płyn do czyszczenia kibla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 26 minut temu, SlawekT napisał: Na razie o planowaniu fermentacji nie ma mowy, bo nie ma jeszcze decyzji odnośnie zasypu i całej receptury. Możesz rzucić parę hintów, z jakimi problemami należy się liczyć, na co zwrócić uwagę? Robiłem już ok. 15 warek Portera Bałtyckiego i klasztornego poczwórniaka i nie miałem żadnych problemów z fermentacją. Może nie zawsze porter był najlepszy, ale raczej było to wynikiem eksperymentów z zasypem - czytaj zużywanie niepotrzebnych słodów. Może nie ma zbyt wyrafinowanego gustu, ale twierdze, że nigdy nie wyszedł mi płyn do czyszczenia kibla. Przy takim powie zacząłbym od planowania fermentacji, zasyp to rzecz drugorzędna. Potrzebujesz sporo świeżej gęstwy i miejsce, w którym zapewnisz odpowiednią temperaturę fermentacji. Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się