Jump to content

Barley Wine

SlawekT

Recommended Posts

• 2 weeks later...
W dniu 22.03.2020 o 10:29, SynMojegoStarego napisał:

Tu masz takie tego o.

https://byo.com/article/barleywine/

A tutaj masz cały, świeży i fajny wpis o warzeniu BW: http://chopandbrew.com/episodes/storm-in-a-teacup-barleywine-brew-day/

Edited by zasada

W dniu 2.04.2020 o 21:47, SlawekT napisał:

Czy ktoś ma własne doświadczenia w tym temacie?

Dwa BW opisane w notatkach.

Mało ciekawe miksy z różnych przyczyn.

Gdybym powtarzał, zrobiłbym 95% brytyjskie pale ale (Maris Otter, Golden Promise, Optic), 5% Crystal 120.

edit: a w ogóle mój pierwotny plan zakładał zebranie 7 różnych pale po kilogramie i zrobienie "Siedem pali Barley Wine".

Edited by zasada

Ja mogę polecić propozycję Zasady. Robiłem 97% pale ale i 3% Special W, wyszło całkiem przyjemnie.

Pytanie jak planujesz z fermentację? Bo to ona tu dużo odegra, a właściwie dobra kontrola i żeby jej nie popsuć.

Moje BW.

Pale Ale

szczypta Crystal 160 (zbędny IMHO)

IBU 60, ale teraz dał bym więcej chmielu na goryczkę

Dużo zdrowej gęstwy po WLP007 i te drożdże polecam z całego serca.

No i najważniejszy składnik, czyli  jak mawia Czesław D., "fermentacja, fermentacja i fermentacja" Bez dobrej kontroli temperatury wyjdzie Ci środek do czyszczenia kibla.

• 2 weeks later...
W dniu 4.04.2020 o 10:11, Fradio napisał:

Ja mogę polecić propozycję Zasady. Robiłem 97% pale ale i 3% Special W, wyszło całkiem przyjemnie.

Pytanie jak planujesz z fermentację? Bo to ona tu dużo odegra, a właściwie dobra kontrola i żeby jej nie popsuć.

Na razie  o planowaniu fermentacji nie ma mowy, bo nie ma jeszcze decyzji odnośnie zasypu i całej receptury. Możesz rzucić parę hintów, z jakimi problemami należy się liczyć, na co zwrócić uwagę? Robiłem już ok. 15 warek Portera Bałtyckiego i klasztornego poczwórniaka i nie miałem żadnych problemów z fermentacją. Może nie zawsze porter był najlepszy, ale raczej było  to wynikiem eksperymentów z zasypem - czytaj zużywanie niepotrzebnych słodów. Może nie ma zbyt wyrafinowanego gustu, ale twierdze, że nigdy nie wyszedł mi płyn do czyszczenia kibla. :D

26 minut temu, SlawekT napisał:

Na razie  o planowaniu fermentacji nie ma mowy, bo nie ma jeszcze decyzji odnośnie zasypu i całej receptury. Możesz rzucić parę hintów, z jakimi problemami należy się liczyć, na co zwrócić uwagę? Robiłem już ok. 15 warek Portera Bałtyckiego i klasztornego poczwórniaka i nie miałem żadnych problemów z fermentacją. Może nie zawsze porter był najlepszy, ale raczej było  to wynikiem eksperymentów z zasypem - czytaj zużywanie niepotrzebnych słodów. Może nie ma zbyt wyrafinowanego gustu, ale twierdze, że nigdy nie wyszedł mi płyn do czyszczenia kibla. :D

Przy takim powie zacząłbym od planowania fermentacji, zasyp to rzecz drugorzędna.

Potrzebujesz sporo świeżej gęstwy i miejsce, w którym zapewnisz odpowiednią temperaturę fermentacji.