Myszal Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam! Dzisiaj uwarzyłem lekką bazę do piwa, z której chce zrobić coś na wzór pina colada ale z Pinty. Zamierzam do piwa dodać prażone wiórki kokosowe namoczone w rumie oraz sok z ananasa. Nie wiem jednak ile tego soku dodać. Czy 2l soku na 10l piwa dadzą efekt w smaku i aromacie? Jaki sok polecacie użyć? Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez Myszal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Znajomy uwarzył piwo z sokiem z ananasa, ten sok kompletnie nic nie wniósł. Nie wiem ile go dodał, podejrzewam, że więcej niż Ty planujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszal Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Co w takim razie warto dodać? w składzie piwa z Pinty jest podany tylko sok ananasowy, stąd też się tym zasugerowałem. Czytałem też w paru miejscach że podobno całkiem nieźle się sprawdza, na dodatek nie ma strat jak przy użyciu owoców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Myszal -> Powiem tak, RAZ, dodałem 1l soku z ananasa, takiego tłoczonego na zimno, świeżego, do lagera. Piwa za dużo nie było, raptem 3 albo 4l, ale efektu brak ... Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez ksiegarz5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszal Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 W takim razie co lepiej dodać? pulpa czy owoce w kawałkach? w jakich ilościach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) Jak chcesz coś ''owocowego '' daj marakuję (pulpe) , w tedy poczujesz OWOCA Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez witur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Pulpy jeszcze nie dodawałem, a oprócz suku mam doświadczenie z owocami. Zależnie od wersji, różny był efekt ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszal Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 32 minuty temu, witur napisał: Jak chcesz coś ''owocowego '' daj marakuję (pulpe) , w tedy poczujesz OWOCA Witur, ale to ma być pina colada a nie fruit ale Czy ktoś jeszcze próbował dodawać owoce/pulpe/sok z ananasa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 dawałem 2kg zblendowanego ananasa na 10l i z druga wersją na melonie byly identyczne. Lecz to przez to ze zostawilem owoce w temperaturze pokojowej i dały drożdze tyle jabłka zielonego w obu ze przykryło owoce. Druga warka z ananasem - 3,5kg ananasa i 2,5kg ulpy z mango na 18l - Mango przykryło wszystko Tu koledze wyszedł ciekawy efekt z kokosem i ananasem - dodawał z tego co pamietam na burzliwa, cichą i leżak jak twierdzi Piwo z kokosem i ananasem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszal Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 To może też pokombinuje z cicha i burzliwą widziałem gdzieś jeszcze informacje, że fajne efekty daje pieczony ananas dodany na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Najlepsze wyniki daje dolanie soku bezpośrednio do szklanki. Odpadają kłopoty z fermentacją, możliwość zakażenia i wiadomo że sok jest świeży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszal Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Z takim sokiem z kartonu raczej nie powinno być problemu z infekcją, bo one są najczęściej utrwalane. Zastanawia mnie tylko jak Pinta to zrobiła, że ich piwo jest tak ananasowo-kokosowe ? Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Myszal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgaduję że dodali sok do gotowego piwa i od razu zapasteryzowali. Ot, taki przemysłowy ekwiwalent dolania soku do szklanki. Ogólnie, z wyjątkiem chmielu, dodawanie przypraw do piwa na etapie fermentacji nie ma sensu dla piwowara domowego z technologicznego punktu widzenia. Lepsze efekty*) da w praktycznie każdym przypadku dodanie tej przyprawy do szklanki, i nie chodzi tylko o owoce ale też np. kawę czy kakao. *) o ile w ogóle efekty wnoszone przez przyprawy inne niż chmiel można uznać za pozytywne, co jest wielce dyskusyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszal Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 5 minut temu, dirk gently napisał: o ile w ogóle efekty wnoszone przez przyprawy inne niż chmiel można uznać za pozytywne, co jest wielce dyskusyjne. No to już chyba zależy tylko od piwowara i jego upodobań smakowych Będę kombinował jakoś z tym ananasem. Jak jesteśmy w temacie- może polecacie jakieś mocno ananasowe chmiele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Szkoda, że nie spytałeś wcześniej. Mógłbyś podczas gotowania dodać chmiel El Dorado. Smak ananasa jest bardzo wyczuwalny. Możesz spróbować dać go na zimno, ale nie wiem, czy uzyskasz to czego oczekujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 2 godziny temu, Myszal napisał: No to już chyba zależy tylko od piwowara i jego upodobań smakowych Będę kombinował jakoś z tym ananasem. Jak jesteśmy w temacie- może polecacie jakieś mocno ananasowe chmiele? Sabro albo HBC 472 mogą wnieść kokos do piwa, z ananasem jako takim chyba ciezko. Daj jeden z wymienionych i troszke np Citry albo Cascade, ale nie dużo bo Ci owoce przykryją. Tak tylko by zaznaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Ananasa wnosi w mniejszej lub większej ilości większość tych słodszych, bardziej tropikalnych nowofalowych chmieli. Trzeba tylko ustrzelić dobre proporcje, żeby wyszedł na pierwszy plan. Delayed Spaceship z Maltgarden, który się ostatnio pojawił jest bardzo ananasowy. Chmielony Sabro i Galaxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszal Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Dzięki wszystkim za odpowiedzi Pomyślę może nad podzieleniem warki i dla eksperymentu pokombinować i z chmielem i z ananasaem 15 godzin temu, tamtomasz napisał: Samego soku z ananasa nie zalecam dodawać do fermentacji, sok z ananasa jest kwaśny i po przefermentowaniu tracisz całą słodycz a kwaskowatość zostaje. Bardziej myślałem o dodaniu go na cichą. Wydaje mi się, że drożdże nie powinny zeżreć aż tak cukrów z soku, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 52 minuty temu, Myszal napisał: Dzięki wszystkim za odpowiedzi Pomyślę może nad podzieleniem warki i dla eksperymentu pokombinować i z chmielem i z ananasaem Bardziej myślałem o dodaniu go na cichą. Wydaje mi się, że drożdże nie powinny zeżreć aż tak cukrów z soku, ale mogę się mylić. Drożdże zjedzą większość cukrów z soku. I ważne, żeby zrobiły to w fermentorze, a nie w butelkach (chyba, że potrafisz wyliczyć dokładną ilość soku i dodać go zamiast surowca do refermentacji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszal Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 45 minut temu, punix napisał: Drożdże zjedzą większość cukrów z soku. I ważne, żeby zrobiły to w fermentorze, a nie w butelkach (chyba, że potrafisz wyliczyć dokładną ilość soku i dodać go zamiast surowca do refermentacji). Masz racje. Lepiej, żeby większość cukrów przefermentowała i nie było zagrożenia granatów. Trochę się źle wyraziłem Cicha fermentacja nie jest tak żywa jak burzliwa, wiec nawet jak cukry z owoców zostaną zjedzone to nie powinno ulecieć aż tak dużo aromatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) Po cichej na pewno jakiś smak zostanie, ale trzeba się liczyć z tym, że nie jest to tak intensywny owoc jak jakieś wiśnie czy marakuja. Więc trzeba go dać albo dużo więcej (co też przełoży się na wyższą kwasność), albo po prostu tak skomponować piwo, żeby żadne intensywne smaki go nie przykrywały i zwyczajnie zaakceptować to, że nie będzie to anansowa bomba. No i na pewno lepiej od soku sprawdzi się tutaj pulpa albo cały owoc. Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whitek92 Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Witajcie. Planuje uwarzyć weizena z sokiem z marakuji. Sok a w zasadzie nektar jest z cukrem (bez cukru nie mogę nigdzie znaleźć) chciałbym dodać przed samym rozlewem po skończonej fermentacji aby zachować aromat. Czy jest to możliwe do wykonania czy raczej na pewno będą granaty? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 18 minut temu, whitek92 napisał: Witajcie. Planuje uwarzyć weizena z sokiem z marakuji. Sok a w zasadzie nektar jest z cukrem (bez cukru nie mogę nigdzie znaleźć) chciałbym dodać przed samym rozlewem po skończonej fermentacji aby zachować aromat. Czy jest to możliwe do wykonania czy raczej na pewno będą granaty? Pozdrawiam. Użyłbym go zamiast surowca do refermentacji w odpowiednio przeliczonej ilości (ale nie wiem czy zostanie smak) albo dodał po burzliwej i poczekał aż odfermentuje. Tyle że skoro jest z cukrem, to wniesie też cukrowe posmaki. Lepiej byłoby użyć owoców lub pulpy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 28.01.2021 o 20:35, whitek92 napisał: Witajcie. Planuje uwarzyć weizena z sokiem z marakuji. Sok a w zasadzie nektar jest z cukrem (bez cukru nie mogę nigdzie znaleźć) chciałbym dodać przed samym rozlewem po skończonej fermentacji aby zachować aromat. Czy jest to możliwe do wykonania czy raczej na pewno będą granaty? Pozdrawiam. A skąd mamy wiedzieć ile tego cukru jest? Generalnie samą pulpą z marakui dodaną na fermentację można wystarczająco nagazować piwo, więc z dodatkowym cukrem obstawiam granaty, ale bez liczb to zgadywanie. No i inna sprawa, że jakość czegoś takiego będzie na pewno dosyć podła w porównaniu do porządnej pulpy. W dniu 28.01.2021 o 20:58, x1d napisał: Tyle że skoro jest z cukrem, to wniesie też cukrowe posmaki. Lepiej byłoby użyć owoców lub pulpy. Cukrowych posmaków nie wniesie, bo cukier przefermentuje. Ale tak jak mówisz, czysta pulpa zdecydowanie lepsza ze względu na jakość. Edytowane 4 Lutego 2021 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 4 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2021 (edytowane) 9 minut temu, Oskaliber napisał: Cukrowych posmaków nie wniesie, bo cukier przefermentuje Chodziło mi o posmaki jakie wnosi cukier, czyli w skrócie bimber, oczywiście zależy ile tego cukru tam jest. A tak btw choćby na allegro są oferty bez cukru Edytowane 4 Lutego 2021 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi