Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Wszystkie warki robię docelowo na 10l - 20 butelek, plus butelka testowa 2020-05-02 Irish Red Ale + - wariacja na zestaw IRA kupiony w esencjesmaku.pl - z dodatkiem śliwki suszonej ŚWIETNE! Poniżej stary, oryginalny wpis, od którego "się zaczęło" Przyszła paczka z materiałami na https://wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Filtr z oplotu zmontuję jutro, za kilka dni będę mógł znaleźć chwilę czasu i gotować. Na wszelki wypadek zapytam, żeby nie palnąć głupstwa - filtrację przeprowadzam po zacieraniu, a przed gotowaniem? Dlaczego nie po gotowaniu? Można by od razu pozbyć się chmielu... Główna wątpliwość - kiedy uznać, że fermentacja się zakończyła i rozlewać do butelek? Gdy woda w rurce przestanie całkowicie bulgotać? Gdy poziom blg przestanie spadać? Pytanie stąd, że w przypadku win nieraz zatrzymuje się sztucznie fermentację, żeby zostawić cukier resztkowy, czy w przypadku piwa nie grozi po odfermentowaniu "do spodu" że otrzymam odpowiednik mocno wytrawnego wina (tego nie lubię)? Tak, wiem że zacieranie w 72stC wytworzy więcej cukrów niefermentowalnych - czy to wystarczy by w piwie pozostała lekka słodycz? Ps. Jeszcze jedna wątpliwość. Jak rozumieć zapis w recepturze: "Fermentacja Cicha fermentacja od tygodnia do dwóch + chmielenie na zimno 13g szyszek aroma lub 1 sztuka Hop Aroma Tabs" Czy dobrze rozumiem, że fermentuję aż fermentacja ustanie, zlewam znad drożdży, dodaje 13g chmielu i zostawiam na 7-14 dni na "fermentację cichą" z chmieleniem? Z góry dzięki Jakub Edytowane 22 Czerwca 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Po zacieraniu odfiltrować musisz ok. 4 kg słodu. Po gotowaniu ok. 80g chmielu. Jeśli te liczby nie podpowiadają już rozwiązania, to jak już zobaczysz, co się dzieje, to będziesz wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Filtrowanie musi być przed gotowaniem, bo gotowanie słodów uwalnia dużo garbników.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) OK, przyjąłem A pytania odnośnie końca fermentacji i tej "cichej fermentacji"? Jakub Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Czekaj spokojnie 1,5 tygodnia. Zmierz BLG. Po pół tygodnia zmierz znowu. Jak nie spada, w butelki. Jak spada poczekaj kolejny tydzień. Nie chmiel na zimno w pierwszej warce. PS. Na forum dwa lata i nie przeczytałeś tych samych pytań-odpowiedzi ok.50 razy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chyba nie chcesz zacierać tylko z jedną przerwą 72C? A co do długości to dla pewności zostaw na 3 tygodnie i tyle. Cichą sobie daruj. Żeby wyszło z tego coś sensownego to i tak najważniejsza jest temperatura fermentacji, o której w tej recepturze chyba nic nie ma. Musisz mieć z 17-18C temperatury otoczenia maksymalnie, a najlepiej trochę mniej. Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Apropo 72stC - nie, w recepturze jest jak niżej i tak zrobię: Cytat Całość zasypu wsypana do 13.5 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy Chodzi o to, że "przerwa" przy 72stC jest najdłuższa więc udział cukrów niefermentowalnych będzie większy. Chyba Fermentować będę w piwnicy, gdzie w tej chwili jest jakieś 14stC. Trzymać tam przez całą fermentację? Tak jak radzicie - cichą i chmielenie na zimno podaruję sobie. Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 8 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Tak jak radzicie - cichą i chmielenie na zimno podaruję sobie. Cicha i tak nastąpi czy tego chcesz czy nie. Oddziela się fermentującą brzeczkę po tzw. burzliwej fermentacji po to by pobrać drożdże, albo wyklarować piwo. KaPeWu? Mi i tak się zarąbiście klaruje bez zbędnego zlewania, bo i po co zlewać. Wałkowane na forum milion razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Apropo 72stC - nie, w recepturze jest jak niżej i tak zrobię: Chodzi o to, że "przerwa" przy 72stC jest najdłuższa więc udział cukrów niefermentowalnych będzie większy. Chyba Fermentować będę w piwnicy, gdzie w tej chwili jest jakieś 14stC. Trzymać tam przez całą fermentację? Tak jak radzicie - cichą i chmielenie na zimno podaruję sobie. Jakub Pod koniec możesz przenieść w nieco cieplejsze miejsce, jeśli masz taką możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Przeniosę po prostu do mieszkania piętro wyżej, gdzie i tak będę rozlewał. Dzięki. Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Wsyp słód do około 65C wody. Mieszaj. Doprowadź do temperatury 62C. Potem już jak w instrukcji.Wsypywanie przy 40C ponoć jest tylko dlatego że słód się lepiej rozmiesza w wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 OK. Filtr zrobiony, wiaderko-fermentory umyte. Chyba jutro zagotuje Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 18 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Fermentować będę w piwnicy, gdzie w tej chwili jest jakieś 14stC. Trzymać tam przez całą fermentację? Tak jak mówią poprzednicy. Na początek ok, a jak będzie zwalniać to przenieś do domu. 18 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał: Cicha i tak nastąpi czy tego chcesz czy nie. Oddziela się fermentującą brzeczkę po tzw. burzliwej fermentacji po to by pobrać drożdże, albo wyklarować piwo. KaPeWu? Mi i tak się zarąbiście klaruje bez zbędnego zlewania, bo i po co zlewać. Wałkowane na forum milion razy. Nie, cicha nie nastąpi, bo cicha to nie proces biochemiczny, tylko technologiczny, polegający na przelaniu piwa do drugiego naczynia fermentacyjnego. Temat wałkowany milion razy, między innymi tutaj: https://www.piwo.org/forums/topic/954-fermentis-safale-us-05/page/8/?tab=comments#comment-463594 i tutaj https://www.piwo.org/forums/topic/27598-fermentacja-burzliwa-i-cicha/?tab=comments#comment-492271 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Jednak zająłem się gotowaniem dzisiaj Zagotowane, teraz "usiada się" w filtratorze - ten filtr z oplotu to świetny wynalazek Jeszcze gotowanie etc - jutro rano może już coś bulgnie Widzę, że warto by zainwestować w elektryczne mieszadło mocowane na garnku - sporo by to ułatwiło... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 No szlak by to trafił - na samym końcu gdy już studziłem urobek ...rozbiłem w nim termometr rtęciowy Wszystko poszło do kibla. Nic to będzie drugi raz, a ja muszę kupić termometr elektroniczny Ładnie pachnie zacierany słód Jakub zasada i primordial 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 6 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Zagotowane, teraz "usiada się" w filtratorze - ten filtr z oplotu to świetny wynalazek Popatrz na worki BIAB, może zmienisz zdanie na temat filtra z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Interesujące. Gdyby dało się proces trochę skrócić i ułatwić to jak najbardziej. Sprzedaje ktoś te worki małe? - znalazłem 17l na allegro. Poczytam o tej metodzie dzisiaj. I tak muszę zmienić filtr oplotowy na większy to mogę zamiast tego kupić worek Jakub Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Kilka sklepów sprzedaje worki 17l, ceny różne. Poszukaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Pooglądałem kilka filmów z workiem w roli głównej i kupię na pewno, ale dopiero do większego gara. W tej chwili uczę się w garnku 12l - roboczo max 10l i worek za bardzo by przeszkadzał więc raczej zrobię wydajniejszy filtr ze splotu. Gdy dojrzeję do większych warek kupię worek na pewno... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Oglądając filmy o wysładzaniu przyszło mi do głowy jedno pytanie. Przy BIAB widać dwie szkoły - albo browarnik daje jakąś tam ilość wody do gara, a po zatarciu przelewa złoże wodą wymywając brzeczkę aż uzyska ilość wynikającą z przepisu - powiedzmy że to jest "podejście klasyczne". Albo browarnik grzeje od razu więcej wody, po zatarciu wyciąga wór z młótem, czeka chwilę aż odkapie i to tyle - nie wysładza. Zakładam, że wiedział ile dać wody na początku, żeby wyszła na końcu odpowiednia ilość brzeczki... I tu pytanie - czy te dwa różne podejścia dadzą wyczuwalną różnicę w piwie? Na czuja przypuszczam, że danie od razu większej ilości wody pozwoli mocniej "wygotować" składniki słodu, niż krótkie przelanie przy wysładzaniu. Ale czy będzie to wyczuwalne w smaku? Takie tam luźne pytanie Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 (edytowane) Metoda BIAB jest tylko jedna, to jest amerykańskie podejście do domowego kraftu. W Polsce przyjęło się błędnie, że cokolwiek robi się z workiem o drobnym oczku to jest BIAB a to nie do końca prawda. Worek po prostu może skrócić proces wysładzania bo nie czekasz na ułożenie się słodu ani powolne dolewanie wody ale to wciąż jest proces z wysładzaniem. A konstrukcyjnie jak to ogarniesz to już twoja sprawa. Edytowane 26 Kwietnia 2020 przez tangomagic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 BIAB jest znacznie mnie wydajne. Nie ma sensu się przenosić z oplotu, to jest krok do tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 No dobra, to może inne pytanie o to samo Zakładając, że filtruję przez oplot czy też fałszywe dno. Powiedzmy, że nastaw to 20l. Biorę wody 24l (przykład, nie czepiajcie się tych 4l) zacieram, przelewam do kadzi filtracyjnej, czekam chwilę aż złoże siądzie, zawracam początkowe powiedzmy 2l, resztę powoli spuszczam aż praktycznie przestanie kapać i NIE WYSŁADZAM. W złożu zostało nadmiarowe 4l, odebrałem 20l brzeczki. Czy piwo będzie miało inny smak / zapach niż gdybym wziął mniej wody i potem wysładzał? Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 3 minuty temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: No dobra, to może inne pytanie o to samo Zakładając, że filtruję przez oplot czy też fałszywe dno. Powiedzmy, że nastaw to 20l. Biorę wody 24l (przykład, nie czepiajcie się tych 4l) zacieram, przelewam do kadzi filtracyjnej, czekam chwilę aż złoże siądzie, zawracam początkowe powiedzmy 2l, resztę powoli spuszczam aż praktycznie przestanie kapać i NIE WYSŁADZAM. W złożu zostało nadmiarowe 4l, odebrałem 20l brzeczki. Czy piwo będzie miało inny smak / zapach niż gdybym wziął mniej wody i potem wysładzał? Jakub Będzie mniejsza wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Okazuje się, że jak wszystko to też zostało opisane Cytat Bez wysładzania (no sparge) Pomijamy wysładzanie w ogóle - przed filtracją dolewamy do kadzi tyle wody ile byśmy przeznaczyli do wysładzania i spuszczamy do końca. Jak trzeba to jeszcze rozcieńczamy brzeczkę czystą woda przed chmieleniem. Tracimy wtedy dużo na wydajności, ale podobno otrzymujemy brzeczkę lepszej jakości. Z tym sposobem wysładzania powiązana jest metoda parti gyle, w której z brzeczki przedniej robione jest piwo podstawowe - najlepsze, a z cienkusza powstałego z wysładzania piwo gorsze - small beer. Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się