gr000by Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Weź grubsze dno, równiej rozprowadza ciepło od palnika gazowego. Cienkie dno w garze nierdzewnym łatwiej przypala się (według mnie) niż cienkie dno garnka emaliowanego. Dobierz średnicę gara do palnika na którym będziesz warzył. Ja osobiście mam gar 40l do warek 20-30l, pasuje mieć tak 5-10 litrów zapasu, bo przy warzeniu trochę lub duże trochę wody odparuje ;). Do kuchenek gazowych lepszy raczej będzie gar 30l niż 50l, a jak nie planujesz zwiększenia wybicia to weź 30l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Ja mam tadar 36.6l Waży z 8kg.Z zalet. Można sprawdzić ile litrów masz w środku. 1cm to około 1l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mircoGD Opublikowano 18 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Witam ponownie po długiej nieobecności . Przez ten czas udało mi się wszystko zakupić , poza skrzynia chłodzącą czy lodówką . Odwieczne pytanie,jakie piwo warzyć latem . W domu temperatury afrykańskie 24-28 C, w piwnicy tez nie lepiej 22 -24 C . Co mozna zrobić w takim klimacie . Proszę o rade dotycząca jakiegoś piwa prostego . przyznam się ,ze jak na pierwszy raz chciałbym kopic zestaw słody drożdże i chmiele z jakiegoś sklepu co wysyła pocztą a nie kurierem, chętnie In post . Może ktoś ma doświadczenie , doradzi . dzięki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 20 minut temu, mircoGD napisał: Witam ponownie po długiej nieobecności . Przez ten czas udało mi się wszystko zakupić , poza skrzynia chłodzącą czy lodówką . Odwieczne pytanie,jakie piwo warzyć latem . W domu temperatury afrykańskie 24-28 C, w piwnicy tez nie lepiej 22 -24 C . Co mozna zrobić w takim klimacie . Proszę o rade dotycząca jakiegoś piwa prostego . przyznam się ,ze jak na pierwszy raz chciałbym kopic zestaw słody drożdże i chmiele z jakiegoś sklepu co wysyła pocztą a nie kurierem, chętnie In post . Może ktoś ma doświadczenie , doradzi . dzięki . Na kveikach praktycznie wszystko. Sklepy które sprzedają również na allegro mają wysyłkę Inpostem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2020 Witam ponownie po długiej nieobecności . Przez ten czas udało mi się wszystko zakupić , poza skrzynia chłodzącą czy lodówką . Odwieczne pytanie,jakie piwo warzyć latem . W domu temperatury afrykańskie 24-28 C, w piwnicy tez nie lepiej 22 -24 C . Co mozna zrobić w takim klimacie . Proszę o rade dotycząca jakiegoś piwa prostego . przyznam się ,ze jak na pierwszy raz chciałbym kopic zestaw słody drożdże i chmiele z jakiegoś sklepu co wysyła pocztą a nie kurierem, chętnie In post . Może ktoś ma doświadczenie , doradzi . dzięki .Na facebooku Kveik Polska popytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kucorak Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 W dniu 18.07.2020 o 11:50, mircoGD napisał: Proszę o rade dotycząca jakiegoś piwa prostego . przyznam się ,ze jak na pierwszy raz chciałbym kopic zestaw słody drożdże i chmiele z jakiegoś sklepu co wysyła pocztą a nie kurierem, chętnie In post . Może ktoś ma doświadczenie , doradzi . dzięki . Kup suszone voss kveiki z Lallemanda i dobierz do tego surowce na jakąś APA/IPA na amerykańskich chmielach. To chyba najprostsza możliwa kombinacja na letnie warunki bez opcji kontroli temperatury. Suchary są łatwe w obsłudze, do tego te konkretne kveiki zbierają bardzo pozytywne oceny (i profil smakowy pasuje do amerykańskich chmieli). Marxam na pewno ma kveiki, gotowe zestawy surowców i opcję wysyłki Inpostem. Poleciłbym też Alepiwo albo Homebrewing, ale z tego co widzę wyprzedali wszystkie suszone kveiki i nie ma nic o terminach ew. dostaw. Jest trochę sklepów dla piwowarów, więc może znajdziesz jeszcze gdzieś indziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mircoGD Opublikowano 21 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Dzieki za rady. O czymś takim myślałem. Jak dla nowicjusza gdy więcej czyta to więcej znajduje problemow. Kveiki ,owszem brzmi ciekawie ,nawet egzotycznie ale jak czytam to tez w czasie fermentacji trzeba zachować jakieś temperatury. Ludzie dogrzewaja jakimiś pasami itp. Jedyny plus tych temperatur w domu ze są stabilne Edytowane 21 Lipca 2020 przez mircoGD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2020 Dzieki za rady. O czymś takim myślałem. Jak dla nowicjusza gdy więcej czyta to więcej znajduje problemow. Kveiki ,owszem brzmi ciekawie ,nawet egzotycznie ale jak czytam to tez w czasie fermentacji trzeba zachować jakieś temperatury. Ludzie dogrzewaja jakimiś pasami itp. Jedyny plus tych temperatur w domu ze są stabilneNie musisz nic dogrzewać. W tym jest potęga kveików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mircoGD Opublikowano 22 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 OK . Wszedlem na strone Marxam, maja "Drożdże do piwa Lallemand Voss Kveik 11 g" . Nie dziwcie się leszczowi, ze zadaje może głupie pytania. Czy gramatura na 20l piwa ,jak zakupie zestaw na IPE jest taka sama jak dla drożdży powiedzmy Safale US-05 i tych podanych kveikow ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Kveików możesz zadawać od 30-70% ilości drożdży do ale. Były eksperymenty że niektóre szczepy potrafią przefermentować w ilości 0,25g na galon. Więcej na www.milkthefunk.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 22 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2020 Odkąd spróbowałem Kveików nie mogę się nadziwić. Cała teoria i praktyka której się nauczyłem przez 5 lat piwowarstwa domowego idzie w kąt bo Kveiki nie stosuja się do żadnych zasad. Ilość drożdzy? Nie ma znaczenia. Kontrola temperatury? Też!. Zeżrarłyby psa z budą a przy tym są stosunkowo czyste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Którymi kveikami robiłeś które style piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Nie mam dużego doświadczenia, próbowałem tylko Lallemand Voss Kveik. Robiłem na nich proste ale, APA, Polskie Ale, obecnie fermentuje FES z przeznaczeniem na dodanie do niego wiśni. Wszystkie wyszły poprawnie mimo eksperymentów z temperaturą i z ciekawości dogrzewania do 30 stopni. W każdym przypadku po 2-3 dniach było po robocie a po tygodniu można butelkować, mimo że piwa na US-05 czy belgach zwykle trzymam w fermentorze po 3-4 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 24 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2020 Jak z klarowaniem? Próbowałem jedne kveiki i chyba piwo nie sklaruje się nigdy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mircoGD Opublikowano 26 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Własnie nie mogę tego pojąc na normalnych drożdżach dedykowanych do zestwow ,piwo w takiej to a takiej temperaturze musi fermentować. Tyle czasu ,potem cicha . Kupujesz i zadajesz kveiki i te problemy znikają , szybko fermentuje ,nie ma problemu temperatur , cicha wiadomo i do butelek i jak koledzy zapewniają piwo smaczne. Wiec gdzie jest ten haczyk ? Czy chodzi o poprawność gatunku piwa ze np. IPA musi być na takich drożdżach US-05 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 2 godziny temu, mircoGD napisał: Własnie nie mogę tego pojąc na normalnych drożdżach dedykowanych do zestwow ,piwo w takiej to a takiej temperaturze musi fermentować. Tyle czasu ,potem cicha . Kupujesz i zadajesz kveiki i te problemy znikają , szybko fermentuje ,nie ma problemu temperatur , cicha wiadomo i do butelek i jak koledzy zapewniają piwo smaczne. Wiec gdzie jest ten haczyk ? Czy chodzi o poprawność gatunku piwa ze np. IPA musi być na takich drożdżach US-05 ? Zadna poprawność, po prostu każde drozdze daja inny profil piwa i wymagają dbania o temperatury. Są drożdze produkujące np estry owocowe, ananasowe, brzoskwiniowe do NEIPA a także są drożdże o czystym profilu np US05 WLP001 etc. Każde dadzą inny efekt w zależności czego potrzebujemy. Kveiki nie są lekiem na każde piwo, również produkują specyficzne estry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 26 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Kveiki nie są lekiem na każde piwo, również produkują specyficzne estry. Zdecydowanie tak. Piwo na kveikach będzie na pewno inne niż na dedykowanych drożdżach, ale dla kogoś kto nie ma możliwości kontroli temperatury są dobrą alternatywą. Może konkursów się na nich nie wygra, ale jako na piwo do grilla jak najbardziej się nadają. Sam spróbowałem ich z ciekawości mimo że mam lodówkę ze sterownikiem.Co do klarowności, to kveiki mocno flokulują, tworzą zbity osad na dnie który ciężko poderwać. Piwa powinny być klarowne, moje raczej nie są ale to raczej przez twarda, alkaliczną wodę.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 16 minut temu, mkrawc napisał: Zdecydowanie tak. Piwo na kveikach będzie na pewno inne niż na dedykowanych drożdżach, ale dla kogoś kto nie ma możliwości kontroli temperatury są dobrą alternatywą. Może konkursów się na nich nie wygra, ale jako na piwo do grilla jak najbardziej się nadają. Sam spróbowałem ich z ciekawości mimo że mam lodówkę ze sterownikiem. Co do klarowności, to kveiki mocno flokulują, tworzą zbity osad na dnie który ciężko poderwać. Piwa powinny być klarowne, moje raczej nie są ale to raczej przez twarda, alkaliczną wodę. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Stwierdze, że nawet mogą wygrać konkurs, nie bez powodu jest styl na WFPD Kveik IPA jako kategoria Ja wcześniej po prostu stwierdzam, że kveiki są bardzo dobrym rozwiązaniem na wyższą temperaturę, ale nie zrobimy na nich piwa w innym stylu dalej to będzie np. Kveik IPA, co nie zmienia faktu, że piwa na kveikach też mogą byc dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mircoGD Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 "piwa na kveikach też mogą byc dobre " no i teraz wprowadziłeś taka mała nutę niepewności w przyszłe warzenie . Własnie jak wyjdzie nie wiadomo co ? ja to jeszcze przełknę jak nie wyjdzie,powiem,nauka kosztuje. Moi koledzy z pracy miłośnicy piw cenowo nie przekraczających 2 zl są naprawdę krytyczni. Sam fakt nazwy IPA już wzbudza podejrzenia ,sklepowa cena ponad 5 zl kolejne komentarze a tu ktoś się wybija i chce zrobić lepsze w domu . Sam rozumiesz co się stanie jak powiem ,nie wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 "piwa na kveikach też mogą byc dobre " no i teraz wprowadziłeś taka mała nutę niepewności w przyszłe warzenie . Własnie jak wyjdzie nie wiadomo co ? Jeżeli masz do wyboru użyć dedykowanych drożdży w za wysokiej temperaturze albo kveikow, wybierz kveiki, bez wątpliwości efekt będzie lepszy, może będzie bezstylowe ale pijalne. Jeżeli możesz kontrolować temperaturę weź dedykowane drożdże do danego stylu.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 2 godziny temu, mircoGD napisał: "piwa na kveikach też mogą byc dobre " no i teraz wprowadziłeś taka mała nutę niepewności w przyszłe warzenie . Własnie jak wyjdzie nie wiadomo co ? ja to jeszcze przełknę jak nie wyjdzie,powiem,nauka kosztuje. Moi koledzy z pracy miłośnicy piw cenowo nie przekraczających 2 zl są naprawdę krytyczni. Sam fakt nazwy IPA już wzbudza podejrzenia ,sklepowa cena ponad 5 zl kolejne komentarze a tu ktoś się wybija i chce zrobić lepsze w domu . Sam rozumiesz co się stanie jak powiem ,nie wyszło. To teraz pytanie - piwo robisz dla kolegów czy dla siebie? zrob sobie, zobacz z czym to sie je, jak można to poprawić, co można uzyskać itp. Dopiero zdecyduj co kolegom podarować, jak nie doceniają to nie trać dobrego piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Osoby które piją piwo za 2zł są krytyczni Jak mój brat. Po dwóch latach fes z płatkami dębowymi macerowanymi w ziołowej nalewce wypił i mlaskał Pije dziś piwko na kveikach oslo i jest świetne. IPA.Zrobiłem też świetne barley wine. Po około dwóch latach też nie wylałbym go.Rób takie jakie ty lubisz. Dawaj twoim znajomym i niech ci dokładnie opisują co im nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mircoGD Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Napisałem to z ironią , wiadomym jest ze ludzie jacy gustują w piwach za 2 zl i są w pewnym wieku już nie rozwojowym piwo o zapachu i smaku cytrusów uznają za coś najmniej damskiego. Co by nie dal im poza Żubrem będzie dziwne i określone ze z soczkami itp. Piwo ma ich chyba sponiewierać i się go nie wącha. A teraz do rzeczy. https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-American-India-Pale-Ale-AIPA-17-BLG-zestaw-ze-slodow/1133 i https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-voss-kveik-11-g,c314,p4862,pl.html Co myslicie o takim zestawieniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 5 godzin temu, mircoGD napisał: Napisałem to z ironią , wiadomym jest ze ludzie jacy gustują w piwach za 2 zl i są w pewnym wieku już nie rozwojowym piwo o zapachu i smaku cytrusów uznają za coś najmniej damskiego. Co by nie dal im poza Żubrem będzie dziwne i określone ze z soczkami itp. Piwo ma ich chyba sponiewierać i się go nie wącha. A teraz do rzeczy. https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-American-India-Pale-Ale-AIPA-17-BLG-zestaw-ze-slodow/1133 i https://marxam.pl/drozdze-suche-drozdze-do-piwa-lallemand-voss-kveik-11-g,c314,p4862,pl.html Co myslicie o takim zestawieniu ? Jak najbardziej może być. Jak na AIPĘ to bardzo biednie chmielu jest w tym zestawie, ale zawsze możesz coś dokupić dodatkowo, jeśli masz ochotę. Z drugiej strony - vossy powinny wnieść trochę estrów od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mircoGD Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Wierz mi ze na pierwsza warkę jest dość składników. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się