Rebelion Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 Witam, krótka piłka z mojej strony: 30.12.2019 zabutelkowałem mojego Risa , wczoraj po juz tych 4 miesiacach leżakowania postanowiłem spróbować jak to tam idzie i niestety cos jest nie tak , w zapachu jak i w smaku na początku idzie wyczuć taką jak by emulsje czy coś innego podobnego do farby .... ten smak szybko przechodzi i pokazują się smaki bardziej już risowe ale mimo wszystko zastanawiam się co poszło nie tak? ktoś coś? czego to może byc wina? ewentualnie czy to przejdzie z czasem czy bedzie sie nasilac bo nie wiem czy mam to wylewać czy zostawiać? to pierwsza moja warka gdzie wyszło takie coś więc wpadło mi do głowy że może wanillia którą dodałem była kiepskiej jakości i teraz to jakoś wychodzi. Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 To aldehyd pewnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 31 minut temu, Rebelion napisał: Witam, krótka piłka z mojej strony: 30.12.2019 zabutelkowałem mojego Risa , wczoraj po juz tych 4 miesiacach leżakowania postanowiłem spróbować jak to tam idzie i niestety cos jest nie tak , w zapachu jak i w smaku na początku idzie wyczuć taką jak by emulsje czy coś innego podobnego do farby .... ten smak szybko przechodzi i pokazują się smaki bardziej już risowe ale mimo wszystko zastanawiam się co poszło nie tak? ktoś coś? czego to może byc wina? ewentualnie czy to przejdzie z czasem czy bedzie sie nasilac bo nie wiem czy mam to wylewać czy zostawiać? to pierwsza moja warka gdzie wyszło takie coś więc wpadło mi do głowy że może wanillia którą dodałem była kiepskiej jakości i teraz to jakoś wychodzi. Z góry dzięki To raczej nie jest kwestia dodatku, szczególnie w tym piwie. https://wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted May 3, 2020 Author Share Posted May 3, 2020 Hmmm czyli dość kiepsko, trzeba będzie w kanał to wylać... Szkoda xdd no nic za kilka miesięcy podejdę do tego piwa jeszcze raz a do tego czasu będę musiał przeanalizować co z tego co w artykule wypisali poszło mi nie tak żeby nie popełnić tego samego błędu ? dzięki wielkie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeslaw Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 No bez przesady że w kanał? Zależy jak dokładnie to smakuje, ale moim zdaniem w kanał powinny iść tylko piwa ewidentnie niemożliwe do wypicia. Przy RISie masz sporą szansę, że to się ułoży z czasem. Aldehyd jest często cechą młodego piwa, z czasem zostaje go mniej. Wprawdzie nie wiem, czy od 4 miesięcy wzwyż może jeszcze zostać zupełnie zutylizowany, ale myślę, że warto spróbować... Btw, czy prawdziwa jest informacja w Twoim profilu, że zrobiłeś do tej pory 3 warki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted May 3, 2020 Author Share Posted May 3, 2020 W sumie masz rację, jeść nie wola to niech stoi ? nie nie haha to stare informacje ? skąd to pytanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czeslaw Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 Zastanawiałem się po prostu, czy ktoś zrobił RISa jako trzecią warkę i dziwi się, że smakuje inaczej niż RIS od topowych polskich browarów kraftowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 10 minut temu, Czeslaw napisał: że smakuje inaczej niż RIS od topowych polskich browarów kraftowych. Tak jakby od nich nie trafiały się z aldehydem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted May 3, 2020 Author Share Posted May 3, 2020 w sumie gdyby nie ten aldehyd to moim zdaniem i mojej panny to był by dla nas świetny ris Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 3, 2020 Share Posted May 3, 2020 Jakbyś miał konkretnie kwaśne piwo to mógłbyś zrobić mieszankę z tym risem i przy pewnej dozie szczęścia wypić z to przyjemnością, picie piwa z aldehydem to jest męczarnia niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted May 4, 2020 Author Share Posted May 4, 2020 no to prawda , cieżko będzie jak to nie przejdzie a z tego co widzę z czasem się nasila to .... no nic , poczekamy zobaczymy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted May 27, 2020 Author Share Posted May 27, 2020 trochę inne pytanie ale do RIS-a tylko nie widziałem sensu robić kolejny post. Planuję zrobić kolejnego ris-a i połowę chciałbym zrobić z fistaszkami ( propozycja dziewczyny) więc ma może ktoś jakieś już doświadczenie z takim czymś : oczywiście najpierw je do piekarnika i póżniej np na cichą czy lepiej do słoika i wódką zalać i to na cichą? co lepsze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted May 28, 2020 Share Posted May 28, 2020 12 godzin temu, Rebelion napisał: trochę inne pytanie ale do RIS-a tylko nie widziałem sensu robić kolejny post. Planuję zrobić kolejnego ris-a i połowę chciałbym zrobić z fistaszkami ( propozycja dziewczyny) więc ma może ktoś jakieś już doświadczenie z takim czymś : oczywiście najpierw je do piekarnika i póżniej np na cichą czy lepiej do słoika i wódką zalać i to na cichą? co lepsze ? To może dodaj masło orzechowe takie w proszku dodają i efekkty podobno są fajne. A co do RISa to potestuj z nim jak go masz trochę. Np. jedną butelkę możesz wymrozić i zobaczyc efekt Próbuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rebelion Posted May 28, 2020 Author Share Posted May 28, 2020 coś się pokombinuje jakie drożdze byś polecił do Risa? tak z wlasnego doświadczenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted May 28, 2020 Share Posted May 28, 2020 35 minut temu, Rebelion napisał: coś się pokombinuje jakie drożdze byś polecił do Risa? tak z wlasnego doświadczenia RIS nie jest moim ulubionym piwem, robiłem raz na gęstwie z S04, jest bardzo ok. Może inni lepiej pomogą. Poszukaj, sporo watków znajdziesz na forum na ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 Właśnie robię risa na gestwie s04, dziś wracam z pracy i takie coś w wiadrze ? WTF? Czemu tyle osadu się zrobiło ? Aż tyle drożdży się namnożyło ? Gestwy zadałem ok 200ml na 21l 25blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 3 godziny temu, Sumikk napisał: Właśnie robię risa na gestwie s04, dziś wracam z pracy i takie coś w wiadrze ? WTF? Czemu tyle osadu się zrobiło ? Aż tyle drożdży się namnożyło ? Gestwy zadałem ok 200ml na 21l 25blg 0_o Takiej ilości to chyba jeszcze nie widziałem. Ewentualnie przy ściankach jest więcej, a w środku nieco mniej, ciężko powiedzieć. Trzeba poczekać do końca fermentacji i zagadka się wyjaśni Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 Wygląda na mokry osad, jeszcze pewnie osiądzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Suchejroo Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 7 godzin temu, Sumikk napisał: Właśnie robię risa na gestwie s04, dziś wracam z pracy i takie coś w wiadrze ? WTF? Czemu tyle osadu się zrobiło ? Aż tyle drożdży się namnożyło ? Gestwy zadałem ok 200ml na 21l 25blg Mi też to wygląda na osad po warzeniu, wydobywający się CO2 bez problemu go podnosi widać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gr000by Posted May 30, 2020 Share Posted May 30, 2020 W tym osadzie masz wszystkie osady białkowe, drożdże, drobinki chmielu i słodu (szczególnie mączki słodowej), jak używam niepłukanej gęstwy, żeby była jak największa pod ciężkie warki to tego osadu jest trochę. Uleży się jeszcze jak skończy się najburzliwsza część fermentacji i drożdże zaczną osiadać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now