Jump to content

Jaką mam wydajność?


Recommended Posts

Z 5kg zasypu uzyskałem po warzeniu i przelaniu do fermentora 12,5 litra brzeczki nastawnej 17,5Blg.

Co można powiedzieć o wydajności moich garów i całego procesu?

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, łysy ĄĘ napisał:

Z 5kg zasypu uzyskałem po warzeniu i przelaniu do fermentora 12,5 litra brzeczki nastawnej 17,5Blg.

Co można powiedzieć o wydajności moich garów i całego procesu?

https://wiki.piwo.org/Obliczanie_wydajności_warzelni

O to pytasz?

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Niestety bardzo słaba.
Jeśli sam śrutujesz to śrutuj drobniej. Mieszaj od czasu do czasu zacier i spróbuj zacierać dluzej np. 1.5h.
Wysładzaj wolniej i więcej, najlepiej do objętości (jeśli chcesz miec 20l piwa to powinienes miec ok 25l przed gotowaniem). Ale nie wysladzaj jeśli leci już ponizej 2 blg.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Tylko że tak liczona wydajność nie bierze poprawki na łuskę. Wydajność "Amerykańska" w tym przypadku to 59%. 70% uznałbym za przyzwoitą przy liczeniu w ten sposób (wiele klasycznych receptur zakłada właśnie taką wydajność).

Link to comment
Share on other sites

A czy jest jakaś różnica w jaki sposób liczymy wydajność, skoro koniec końców w porównaniu do innych liczących w ten sam sposób, jest po prostu słabo?

Link to comment
Share on other sites

Wysładzam do objętości. Gotować mogę max 22 litrów brzeczki.  Śrutowanie jest drobniutkie i tempo filtracji ok 1/2 litra na minutę.

Wychodzi więc na to że po prostu za duży zasyp i sporo cukrów się marnuje, bo tą objętością nie da rady wszystkich wypłukać?

Link to comment
Share on other sites

Powtórz wysładzanie i z uzyskanej brzeczki zrób cienkusza :)

 

Ja właśnie spijam takowego. Robiłem Irish Red Ale dla żony - wyszło 10blg, zalałem słód ponownie,

zamieszałem, poczekałem, przefiltrowałem i wyszło 5blg na cienkusza :) Cienkusz finalnie ma

jakieś 1.5-2% alkoholu, słabą pianę, przyjemną goryczkę i jest genialny na upał.
Rozlałem w pety 1.5l - stoi w lodówce, gdy chce się pić to leje do szklanki i gotowe :)

Zamiast jakiś podejrzanych napojów ze sklepu :)

 

Jakub

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Mały update.

Doszedłem jako tako do ładu ze swoimi garami i teraz mam w miarę powtarzalny proces.

5kg zasyp daje mi 18 litrów schłodzonej brzeczki 15 Blg gotowej do zadania drożdży.

Ponawiam tytułowe pytanie.

Link to comment
Share on other sites

Ok 72% wydajności całkowitej czyli w miarę standardowo. Zazwyczaj zakłada się wydajność na poziomie 75%. Jeśli komuś wychodzi mniej ma straty, które albo wynikają ze śrutowania albo zacierania albo wysładzania. 

Ja na kadzi z kega gdzie podczas zacierania cały czas pracowało mieszadło i wysładzałem na sraczwężyku osiągałem 85%. Teraz na GF mam ok 80%.

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj popełniłem stout. Zwiększyłem objętość wysładzania i w efekcie z zasypu 6kg uzyskałem 17,25 litra nastawu 19,5 Blg.

Co według wzoru z naszej wiki daje wydajność 60,6%. A wydajność zacieru liczona w arkuszu PPPP osiąga 89%.

Chyba osiągnąłem już strefę standardowych wydajności?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.